Joga

Joga
Joga

Beseda joga izhaja iz sanskrta in pomeni združitev, združenost, povezanost.

Starodavni jogiji so prepričani, da mora biti človek v harmoniji sam s sabo in naravo ter telesom, umom in dušo.

Jogiji so našli način kako doseči to harmonijo skozi vadbodihanjem in meditacijo – to so tri glavne značilnosti joge. Celotni sistem joge temelji na vaji, dihanju in meditaciji. Dihalna tehnika se je razvila iz prepričanja, da je dih vir življenja. Tisti, ki vadijo jogo, z dihalno tehniko pridobijo nadzor nad dihanjem. Z osredotočanjem na dihanje pa se pripravljajo na naslednji korak, na meditacijo.

Joga je sistem telesne in duševne prakse, ki izvira iz Indije, z več kot pet tisoč letno tradicijo. Namen joge je, da dosežemo svoj največji potencial ter uživamo v zdravju in sreči. Z jogo lahko močno izboljšamo svojo kvaliteto življenja v pozna leta.

Joga deluje na več različnih ravneh in je lahko odlična terapija za kronične bolezni, kjer tradicionalna medicina ne pomaga. Joga izboljša obtok in spodbudi trebušne organe k pravilnemu delovanju, pomaga pa tudi pri izgledu fizičnega telesa.
Joga je primerna za vsakogar, ki se je želi naučiti. Pravzaprav ne zahteva nobene posebne opreme ali oblačila. Vse kar potrebujemo so udobno oblačilo in podloga za na tla.


Obstaja več vrst joge. Naj jih opišemo nekaj:

HATHA JOGA
Hatha joga je joga, ki je najbolj razširjena in priljubljena na zahodu. Ta joga vključuje položaje (asane), dihalne tehnike (pranayama) in mediatcijo, z namenom, da se doseže boljše zdravje in večja ozaveščenost posameznika. Znotraj hatha joge obstaja več vrst vadb.
Če želite miren um in zdravo telo je hatha joga prava za vas!

BHAKTI JOGA
Bhakti joga je najbolj priljubljena v Indiji. Filozofija te joge je v srcu in predanosti. Jogiji, ki prakticirajo to zvrst joge, vidijo božanskost v vsakemu in vsem. Bhakti joga uči predanosti bogu in razvijanje ljubezni in sprejemanja vseh stvari.

RAJA JOGA
Raja pomeni kraljevsko. Raja joga temelji na osmih stopnjah, najdenih v sutrah.
Skozi prakticiranje te joge prečiščujemo čustva, širimo razum, skozi njo pridemo do spoznanja, da je človek edinstveno božansko bitje.

JNANA JOGA
Jnana joga se ukvarja predvsem z človeškim umom, osredotoča se na človeško inteligenco. Modrost in intelekt sta tu pomembna. To je pot spoznanja in modrosti.
Ker jnana jogiji želijo pridobiti znanje, so odprti za druge filozofije in religije, ker verjamejo, da je odprt in racionalni um odločilen za spoznanje svojega duha.

KARMA JOGA
Karma jogiji verjamejo, da to kar smo počeli ali mislili v preteklosti, se odraža v sedanjosti. Če pa bomo nesebično služili v sedanjosti, bo naša prihodnost lepa in pozitivna.

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: