Gibanje

Gibanje v naravi

Lepo vreme ter čist in svež zrak že kar vabita, da čim več prostega časa preživimo v naravi. Gibanje v naravnem okolju je lahko nekaj najlepšega, če si damo priložnost, da uživamo in izkoristimo vse, kar nam ponuja.

Narava ponuja veliko več možnosti za vadbo, kot se zdi le na prvi pogled. Po navadi je izkoriščena za aerobne športe, z nekaj vadbenimi izkušnjami in dovolj domišljije pa lahko v njej lahko naredimo popoln trening tako za krepitev telesa kot tudi za izgubljanje odvečne telesne maščobe, hkrati pa sprostimo vse napetosti, ki se pojavljajo v nas, in se na polno zaužijemo svežega zraka. Torej, ne glede na to, kam se odpravljamo, vedno se nam bo ponudilo dovolj priložnosti, da naredimo nekaj tudi za svoje telo in duha.

Zakaj je gibanje na svežem zraku tako koristno?

Vemo, da se prek dihanja hranimo s kisikom, ki je hrana in zdravilo tako za delovanje fizičnega telesa kot človekove psihe. Z gibanjem na svežem zraku pa vplivamo na še več in še bolje izkoriščenega kisika v našem telesu. Gibanje je vsestranska aktivnost, ki krepi tako mišice kot tudi organe, živčni sistem, krvni obtok in celo odlično vpliva tudi na človekovo duševno stanje. Ponuja torej vse, kar potrebujemo za dobro telesno pripravljenost in posledično za zdravje, boljše počutje in zunanji videz. Ko se gibljemo, se frekvenca dihanja pospeši in dihanje postaja vse globlje, saj potreba po kisiku v organizmu narašča sorazmerno z naraščanjem intenzivnosti vadbe. Torej, več in hitreje se bomo gibali, večja bo potreba po kisiku ter njegova poraba in več ga bomo vanj vnesli, če ga bomo imeli na razpolago.

Preprosta enačba pa je – več kisika pomeni tudi več zdravja.
Vsako gibanje na svežem zraku (vse od teka, kolesarjenja, plavanja in celo joge ter vaj za krepitev telesa) nam omogoča vnos večje količine kisika v organizem. Zato ni čudno, da nas vadba v naravi osveži, sprošča, pomlaja in krepi. Pa vendar … Treba je poudariti, da se kisika ne da nadihati na ‘zalogo’. Telo ga vzame toliko, kolikor ga tisti trenutek potrebuje oziroma ga ima na razpolago. Zato samo aktivni konci tedna niso dovolj za doseganje celostnega zdravja. Potrebna je kar se da redna, torej skoraj vsakodnevna vadba ali vsaj sprehod v naravi.

Kje v naravi se v resnici skriva svež zrak?

Tudi zrak v naravi ni brez strupenih primesi. Treba se je izogibati bližini prometnih cest, tovarn in ozonu. Tudi ob skrajnih vremenskih razmerah zrak ni najbolj svež (mraz, veter). Odgovor, zakaj ljudi vleče k bližini morja, je torej povsem na dlani – zrak je tam svež in čist.

Skrivnosti gibanja v naravi

Pa vendar ni le svež zrak tisti, zaradi katerega je narava tako privlačna za športne dejavnosti. Ko človek malo bolje pogleda, se ozre naokoli, lahko vidi, da je narava lahko pravi fitnes. Vsako drevo, kamen, skala, klopca v parku in podobno lahko predstavljajo določen vadbeni pripomoček, s katerim si popestrimo vadbo in jo naredimo učinkovitejšo. Zato – imejte široko odprte oči in izkoristite svoje vadbene izkušnje. Videli boste, da jih lahko brez težav prenesete na prosto. Že danes je pravi dan za začetek …

Poznate pravilno tehniko dihanja?

Da pa bi telo posrkalo čim več kisika, je potrebna pravilna tehnika dihanja, a o njej ljudje pravzaprav zelo malo razmišljamo. A vendar to ni povsem pravilno. Obstajajo vadbene tehnike (joga) in športi (borilni), ki dajejo dihanju večji poudarek od normalnih aktivnosti (predvsem ko je namen sproščanja telesa, meditacije, vizualizacije in podobno). Povsod pa obstaja isto pravilo – vdih naj bo skozi nos, zrak za nekaj trenutkov zadržite globoko v sebi in počasi, naravno izdihnite skozi usta. Prav aerobni športi pa so tisti, ki nam hitro pokažejo, da ne dihamo prav, saj brez pravilnega in naravnega dihanja, kot nam ga narekuje telo, pri teh aktivnostih ne moremo vztrajati niti nekaj minut.

Gibanje je vsestranska aktivnost, ki krepi tako mišice kot tudi organe, živčni sistem, krvni obtok in celo odlično vpliva tudi na človekovo duševno stanje.


Avtor: Tina Pustovrh, prof. šp. vzg. (kondicijska trenerka)
www.lepazdrava.si

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !