Prehrana

Kalcij v resnici ni najpomembnejši mineral za zdrave kosti

Jemanje kalcija ne pomeni izboljšave, prav nasprotno.


Prebivalstvo skandinavskih dežel in ZDA so največji porabniki mleka na svetu in imajo 50x več osteoporoze, kot prebivalstvo J. Afrike ali Nove Gvineje, kjer ljudje popijejo zelo malo mleka in pojedo zelo malo mesa.

Preveč živalskih beljakovin (kalcija) telo močno zakisa – kandida.
Čeprav imata mleko in meso veliko kalcija, je absorbcija kalcija v organizem veliko manjša, saj telo večino mineralov porabi za nevtraliziranje kislosti, namesto za absorbcijo kalcija.

Način nepravilnega prehranjevanja povzroča kislost telesa (kandida  – napihnjenost, prebavne težave…). Za njegovo ponovno nevtraliziranje telo črpa minerale iz kosti (ker jih s prehrano ne vnesemo dovolj) in rezultat je nastanek osteoporoze.

Razlog za težave s kostmi ni v pomanjkanju kalcija, temveč drugih vitaminih in mineralih, brez katerih se kalcij ne more uspešno vezati.
Brez silicija, vitamina K, vitamina D, cinka, bora, magnezija in drugih Vam zadosta količina kalcija prav nič ne pomaga.

Tudi večina kalcijevih tablet je bolj škodljivih, kot koristnih.
Naše telo tega kalcija ne more uporabiti, saj je večinoma anorgansko pridelan in namesto, da bi se nalagal v naše kosti, se nalaga na njih (kot apnenec).

Podobno velja za druge anorganske spojine, kamor spadajo tudi številni sintetični preparati, ki jih dobimo v obliki šumečih tablet, ali kalcij, dodan mleku, sokovom in drugim izdelkom.

Jemanje večine kalcijevih pripravkov osteoporozo pospeši, ker poškodujejo črevesno floro in tako onemogočijo, da bi celo kalcij iz hrane uspešno prehajal iz črevesja v telo.

Hrana je resnično močno orožje za marsikatero bolezen !

Jejte čimveč surove, nepredelane hrane. Uživajte v svežem sadju, temni listnati zelenjavi, morskih ribah in oreščkih, popijte dovolj vode in se vsak dan gibajte na svežem zraku ( pa ujemite kakšen sončni žarek 🙂

Avtor: Alja Dimic – nutricionistka
Zavod za prehrano

www.holistic.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !