ponedeljek, 23 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Kako biti prisoten v sedanjem trenutku

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Izprazni svoj um. Bodi nedoločen, brez oblike, kakor voda. Zliješ jo v skodelico in voda postane skodelica. Zliješ jo v čajnik in prevzame obliko čajnika. Zliješ jo v steklenico in postane steklenica. Voda lahko teče, lahko pa tudi dere in ruši! Bodi voda, prijatelj moj. 

Ali poznate znan rek Brucea Leeja »Bodi voda, prijatelj moj«? Ta čudoviti citat v sebi skriva številne modrosti.

Nekaj vam jih razkrivamo v tem članku, globoka spoznanja in življenjska filozofija Brucea Leeja pa vas čakajo v čudoviti knjigi Bodi voda, prijatelj moj, ki jo je napisala njegova hčerka Shannon. Ta v knjigi razloži, da je Bruce ta rek najprej uporabljal kot vodilo pri vadbi borilnih veščin, kasneje pa kot prispodobo za človeka, ki živi polno.

Voda vedno najde pot

Voda vedno najde pot okoli (včasih pa tudi prek) ovir. Bruce bi rekel, da nima »nobenih omejitev«. Voda se zaveda okoliščin in okolja, zato je pripravljena na to, da se giblje v katero koli smer, ki ji omogoča prehod oziroma prosto pot. Zaradi te odprtosti in voljnosti je v nenehni pripravljenosti, toda tu gre za pripravljenost, ki je v skladu z njeno naravo. Voda je preprosto celovita, vselej.

Biti kot voda pomeni poznati samega sebe – svoj najbolj celovit, naraven in samouresničen jaz – in po najboljših močeh živeti v vrtincu svojega življenja, medtem ko si utiraš svojo pot naprej.

Nihče ne stopi dvakrat v isto reko

Z besedami grškega filozofa Heraklita:

“Nihče ne stopi dvakrat v isto reko,
ker to ni več ista reka, pa tudi sam ni več isti človek.”

Vsak dan smo nekoliko drugačni, prav tako pa so drugačne tudi naše okoliščine. Četudi se nam zdi, da smo spet v situaciji, s katero smo se srečali že kdaj v preteklosti, ni tako. Nič ni stalno. Razlike so lahko minimalne, pa vendarle – so.Kompleksnost življenja se kaže v tem, da je vsak trenutek in situacija in izziv nov; morda le malce drugačen od prejšnjega, pa vendar vreden naše popolne pozornosti in prožnosti.

Bodite prisotni v sedanjem trenutku

Življenje je, tako kot voda, vselej v gibanju, vselej v pogonu. Nikoli ni ustaljeno. Tudi v našem vsakdanu in rutini lahko najdemo majhna odstopanja, subtilne razlike – naš čas, razpoloženje, okolje.

Niti en dan ni zares enak drugemu; vse se nenehno spreminja, vse je v gibanju, zato nobenega dneva ne moremo jemati, kot da je enak prejšnjemu.

Če nismo prisotni in zavestni, ne moremo doživeti celovite izkušnje, kar pomeni, da ne moremo biti pretočni v odzivanju na vse tiste drobne spremembe, ki se dogajajo v naših življenjih.

Ne tekmujte, temveč ustvarjajte

Na primeru vode lahko opazimo, da ne tekmuje s svojim okoljem, temveč soustvarja in sobiva.

Voda nima želje po tem, da bi premagala zemljo. Voda preprosto je. In zemlja je to, kar je. Voda včasih poplavi obrežje, obrežje pa včasih spremeni tok vode. V stanju nevtralnosti ali praznine tekmovalnost ne obstaja, saj ni potrebe po nikakršnem primerjanju in obsojanju.

Življenje ni tekmovanje, temveč soustvarjanje.

Vodena vizualizacija: Izpraznite svoj um

Izpraznite svoj um. Bodite nedoločni, brez oblike, kakor voda. Predstavljajte si, kako vsi tisti nakopičeni občutki in vse misli odtekajo iz vašega telesa kot nežen slap. Pustite, da vse skrbi, vsi seznami in vse, kar bi morali še postoriti, ves stres … odtekajo skozi vas nazaj v zemljo.

Nato tiho sedite in opazujete, kako se kelih počasi polni s čisto, kristalno jasno, mirno vodo ali z belo svetlobo, kar koli vas pač navdahne s pozitivno energijo in v vas prebudi lepe občutke.

Občutite, kako postajate lahkotnejši. Dihajte, sproščajte se in si vzemite teh nekaj minut za izpraznitev.

Bruce Lee ni bil samo filmska zvezda, ampak tudi filozofski mislec, ki je že v mladih letih spoznal, da so borilne veščine veliko več kot samo fizični trening – pravzaprav so čudovita prispodoba za polno življenje.

V knjigi Bodi voda, prijatelj moj >> njegova hčerka razodeva ključne koncepte očetove filozofije in nam pokaže, kako jih lahko uporabimo kot orodje za osebnostno rast in samouresničitev.

 

Napisala Kaja Regula

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij