Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Kako sami prepoznate bolezni preden se pojavijo?

ayurveda
foto:keralaayurveda.biz
Oglas

Nobena bolezen se ne začne nenadoma, temveč se razvija po stopnjah. Na primer: ženska srednjih let se zaradi slabega počutja, utrujenosti in rahle depresije oglasi pri svojemu zdravniku. Zdravnik pacientko pregleda in jo naroči na preiskavo krvi in urina. Vse preiskave pokažejo normalne vrednosti. Zato zdravnik pomiri pacientko, da je vse v redu in jo spodbudi, da bolj telovadi in da naj se vrne na pregled čez šest mesecev. Čez leto dni pacientka dobi diagnozo Diabetes tipa II. Uradna medicina s svojim tehničnim znanjem ne zmore ugotoviti bolezni preden se ta ne manifestira v obliki simptomov, ki jih lahko dokažejo z medicinskimi preiskavami. Ko je bolezen že prisotna v telesu je prepozno za preventivno delovanje.Velika prednost Ajurvedske medicine je prepoznavanje energijskih neravnovesij v telesu, ki bi v prihodnosti vodile do bolezni. Ko neravnovesje zaznamo že v zgodnjih fazah, lahko ukrepamo preventivno in tako preprečimo vsako bolezen.Namen Ajurvede je preventiva, ohranjanje ravnovesja energij v telesu. Te energije v Ajurvedi imenujemo Doshe. Neravnovesje Dosh vodi v bolezen. Ajurveda pozna šest stopenj razvoja bolezni. Prve tri stopnje nudijo možnost za preventivno delovanje, če jih prepoznamo.

Prva stopnja

Bolezen se začne kadar se ena ali več Dosh poveča. Znaki neravnovesja so:
 • Slaba prebava.
 • Slaba črevesna flora proizvaja toksine, ki se akumulirajo v prebavnem traktu.
 • Toksini v želodcu so posledica kapha neravnovesja; toksini v tankem črevesju so posledica pitta neravnovesja; in toksini v debelem črevesju so posledica vata neravnovesja.
 • Zaradi toksinov se pojavijo blagi simptomi, ki nakazujejo začetek bolezni.
 • Pojavi se odpor do nekaterih stvari, hrane, pijače in privlačnost za druge stvari, hrano, pijačo.
 • Naštevam nekaj primerov neravnovesja: Vata neravnovesje se kaže z zaprtjem, nespečnostjo, vetrovi, strahom, posušeno kožo, hladne okončine; Pitta neravnovesje se kaže z vročinskimi oblivi, zakisanostjo telesa, grenkim okusom v ustih, jezo; Neravnovesje Kapha se kaže v slabi prebavi, teži v želodcu ko pojemo, bledica, napihnjenost, prebavne motnje…
Telo v tej fazi hoče odstraniti toksine, zato je pomembno, da jih z zdravili ne zadušimo.

Druga stopnja

 • Akumulirane Doshe, torej Doshe, ki so v neravnovesju, se še povečajo in postanejo razburjene.
 • Količina proizvedenih toksinov se poveča, zato se simptomi iz prve stopnje stopnjujejo, pojavijo se lahko bolečine v prebavnem traktu, slabost, težka glava, utrujenost, težave s spanjem…
 • Lahko se pojavi čustveno neravnovesje in negativne misli.
 • Zaradi slabega delovanja prebavnega trakta se pojavi ena ali več težav povezanih s prebavnim traktom: netoleranca na hrano, vetrovi, smrdeče blato (zdrav človek ima nesmrdeče blato), spahovanje, nenasitnost (človek ima pomanjkanje občutka lakote), pomanjkanje apetita, želja po sladkorju, kruhu, mastni hrani, mesu, gaziranih pijačah, mleku in mlečnih izdelkih.
 • Lahko se pojavijo ena ali več težav s spanjem: človek težko zaspi, ponoči se prebuja, zjutraj težko vstane in bi rad še ležal, človek je zjutraj brez energije in nenaspan (običajno potrebuje kavo), popoldan potrebuje spanec.
 • Obilno potenje oz. premajhno potenje sta prav tako simptoma, ki se pojavita zaradi neravnovesja energij v telesu.
V tej fazi začenja telo delovati nenormalno.

Tretja stopnja

 • Neravnovesje se začne širiti iz prebavnega trakta po telesu.
 • Pojavijo se prvi nespecifični znaki: »Ne počutim se dobro.«, »Pogosto sem utrujen.«, »Ne morem se skoncentrirati.«, »Ne morem si zapomniti.« in podobna počutja in misli.
 • Ker se neravnovesje Dosh začne širiti po telesu, se pojavijo simptomi tudi na drugih delih telesa. Na primer Vata: suha razpraskana koža, bolečine v sklepih, bolečine v križu, glavoboli,… Pitta: vnetja kože, diareja, vročina, omotica, vnetja ušes, grla,… Kapha: kašljanje, otekanje žlez, nabiranje tekočine v telesu, zamašen nos,…
 • Lahko se pojavijo prvi znaki depresije in drugi znaki psihičnega neravnovesja. To je zadnja stopnja, ko vsak posameznik lahko preventivno deluje na sebi z ustrezno hrano, aktivnostmi, počitkom, čustvenim ravnovesjem in pozitivnimi mislimi in tako zagotovi, da se v telesu ustvari ravnovesje energij. Ravnovesje energije pomeni zdravje in dobro počutje.

Četrta stopnja

 • Na tej stopnji uradna medicina že lahko izmeri in dokaže napake v telesu.
 • Neravnovesje se začne akumulirati v najšibkejšem členu v telesu – strukturi ali organu, ki je gensko najbolj obremenjen. Neravnovesje se začne kazati s poškodbo tkiva in napačnim delovanjem tega dela telesa.
 • Degenerativna bolezen se začne širiti, bolezen postaja kronična npr.: vnetje sklepov, artritis…

Peta stopnja

 • Simptomi se širijo na celotno telo.
 • Uradna medicina klasificira in diagnosticira bolezen.

Šesta stopnja

 • Bolezen postane kronična. Z običajnimi pristopi uradne medicine se bolezen ne more več pozdraviti. Uradna medicina lahko le blaži simptome oz. jih zaduši.
 • Večkrat je bolezen po merilih uradne medicine neozdravljiva.
 • Za ozdravitev bolezni človek potrebuje pomoč izkušenega svetovalca naravnega zdravljenja, veliko volje, vere, smeha, radosti, notranjega miru, ljubezni in pozitivne misli.
 • Na tej stopnji so nekatere bolezni že usodne npr: rak, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen, mišična distrofija…
Naravna medicina korak za korakom odstranjuje simptome tako, da osvobaja vzroke za neravnovesja in nepravilno delovanje. Ko je vzpostavljeno ravnovesje energij, se človek počuti dobro in je zdrav.Se vi počutite dobro? Ali ste morda prepoznali kakšne znake in želite sami nekaj narediti za svoje zdravje? Želite vedeti, kako preventivno poskrbeti za svoje zdravje?dr. Neja Zupan
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem