Išči
Generic filters
Rdeči tris s kokosom, Ajurvedski recept

Rdeči tris s kokosom, Ajurvedski recept

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Rdeči tris s kokosom, Ajurvedski recept 1Rdeči tris s kokosom, Ajurvedski recept 1Rdeči tris s kokosom, Ajurvedski recept 1

Rdeči tris s kokosom je primeren za tiste dneve, ko nam primanjkuje notranjega ognja. Rdeča barva v našem zaznavnem sistemu sproži močnejše delovanje ognja.

Če ima kdo težave s prebavo kot so: kislina v želodcu, zgaga, rana na želodcu, otežena prebava in druga vnetja, svetujemo da je pri uživanju te jedi previden.

Paradižnik in paprika spadata v skupino hrane, ki jo v ajurvedi imenujejo Nightshade (razhudnik), ki ni najbolj primerna za telo. Vendar sta paradižnik in paprika v zahodni prehrani kot živilo precej zastopana, zato je zelenjavo takšne vrste dobro pripravljati z začimbami, ki zmanjšujejo nezaželene učinke. To so začimbe: kurkuma, kumina, koriander, gorčična semena in črni poper pipali. Hrana iz paradižnika in paprike naj bo zato na vašem jedilniku redko. S kuhanjem (boljše za VATA konstitucijo) in s pečenjem (boljše za KAPA konstitucijo) se prav tako zmanjšajo nezaželeni učinki hrane iz družine razhudnikov.

Rdeča paprika je polna vitamina A in C, ki zmanjšujeta možnost za razna obolenja: kardiovaskularne bolezni, artritis, zvišan krvni tlak, saj sta pomembna antioksidanta. Rdeča paprika poveča temperaturo in spodbuja metabolizem, zato je še posebej priporočljiva za ljudi tipa KAPA. Nekatere raziskave so pokazale, da se ljudem, ki jedo rdečo papriko, zmanjša potreba po zaužitju večjih količin kalorij na dan, s tem pa se zmanjša interes za hrano.

Paradižnik je prav tako vir vitaminov A, C in B kompleksa, poleg tega pa vsebuje minerala kalij in fosfor, ki sta pomembna za nemoteno delovanje srca, živčnih celic, sintezi proteinov in DNK. Fosfor je še posebej pomemben pri vzdrževanju energije celic. Da naredite paradižnik lažje prebavljiv, ga pred kuhanjem olupite in odstranite semena. Semena so še posebej težko prebavljiva in iz vidika ajurvede, saj vsebujejo snovi, ki poslabšujejo prenos signalov po živčnih celicah.

Bio kokosovi kosmiči vsebujejo encime, minerale in druge sestavine, ki pomagajo prebavnemu sistemu, da hrano prebavi, in pomagajo, da se okrepi delovanje imunskega sistema. Kokosovi kosmiči uravnovesijo energijo zelenjave.

SESTAVINE (2 osebi)
1 rdeča paprika (nasekljana)
2 paradižnika (nasekljana)
2 korenja (nasekljana)
2 žlici bio kokosovih kosmičev
2 žlici kokosove masti
2 žlici drobno nasekljanega pora
½ žličke koriandra
½ žličke mlete kurkume
½ žličke kumine
½ žličke semen gorčice
1 pipali poper
1 žlica drobno nasekljanega ingverja

PRIPRAVA
V posodo damo za las vode in na hitro pokuhamo nasekljan por.
V drugi posodi dodamo kokosovo mast in jo damo nad ogenj. Ko je segreta (gorčična semena zacvrčijo), dodamo začimbe in jih pustimo, da začnejo pokati kot kokice. Nato dodamo nasekljan ingver in pokuhan por. Nekaj sekund mešamo, nato dodamo nasekljano zelenjavo in kokosove kosmiče.
Zmanjšamo ogenj in mešamo cca 1 minuto. Nato dodamo nekaj žlic vode in nekaj minut kuhamo na zelo majhnem ognju.
Okrasimo in postrežemo.

DOBER TEK!

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem