FeaturedOsebna rast

Kakšni so znaki čustvene zlorabe?

Vedno več je ljudi, ki so vpleteni, zapleteni in omreženi v izjemno boleče subtilne zanke čustvene zlorabe.

Ko smo v odnosu, v katerem je en partner prevzel vlogo žrtve, drugi pa agresorja, ki izvaja čustveno zlorabo in nasilje, je ta zaciklani krog zelo težko prekiniti. To so patološko okvarjeni odnosi, ki pa jih ljudje kreiramo zato, ker jih večinoma poznamo iz lastnega otroštva, ko smo bili priča podobnim odnosom med našimi starši. In ker poznamo vzorec zlorabe, si ga nehote ponovimo, ko si izberemo partnerja, s katerim lahko ponovimo znane vzorce bolečine in zlorabe. Ste se zamislili?

Mnogi od vas, ki ste bili ali ste v odnosu zlorabe se verjetno tega niste oz. ne zavedate. Tisto, kar se vidi navzven, na primer fizično nasilje, je le eden od pokazateljev, da smo v odnosu zlorabe. Že beseda zloraba pove, da gre za slabo, zlo rabo ljubezni, spoštovanja, varnosti, nedotakljivosti. Zelo boleče in zelo pogosto.

Čustvena zloraba se izvaja na neviden in subtilen način, oba partnerja boli, a vsakega na svoj način. Zloraba se zgodi, ko en partner skuša nadzorovati informacije, ki gredo do drugega partnerja z namenom manipulacije realnosti tega drugega partnerja oziroma njegovega dojemanja kaj je sprejemljivo in kaj ne. Vsebuje močno komponento čustvene manipulacije in groženj, s katerimi prisilimo žrtev, da se napadalcu ukloni ter zatre lastne želje in potrebe. Kar je še bolj tragično in grozljivo v takem odnosu, je to, da nasilnež, se pravi tisti, ki izvaja čustveno zlorabo prepriča drugega, ki je prevzel vlogo žrtve, da je njegova krivda, da prihaja do čustvene zlorabe in da je žrtev odgovorna za vse, kar se dogaja. Sprevrženo, a zelo realno in vsakdanje.

Tole je nekaj znakov, ki kažejo na to, da se nahajate v čustveno manipulativnem in nasilnem odnosu. Pa še nekaj je potrebno vedeti: da se v takšnem odnosu izmenjujejo tudi intenzivni trenutki, ko se partnerja počutita v redu, lahko se nasilni partner pretirano opravičuje ali skuša oddolžiti za faze nasilnih in manipulativnih izpadov. Žrtev seveda upa, da so ta opravičila iskrena in da se bo čustvena zloraba prenehala. Slaba novica je, da se nasilen in manipulativen odnos napadalca do žrtve ne preneha, temveč se sčasoma stopnjuje, pogosto že kar odkrito in na vsakodnevni bazi.

Torej izvolite v branje signale, ki kažejo na čustveno zlorabo. Dobro jih preberite in se prosim zamislite. Ali ste se prepoznali v vsaj polovici napisanih pokazateljev? Ali v večini? Če je vaš odgovor ‘da’, potem bi bil čas, da nekaj storite za sebe in pretrgate krog čustvene zlorabe. Niste sami!

 1. Poniževanje ali poskusi napadalca, da vas poniža.
 2. Neprenehno ignoriranje vsega, kar vam je ljubo.
 3. Močne in pogoste kritike.
 4. Zavračanje pogovora in iskrene komunikacije.
 5. Ignoriranje in izločitev vaše prisotnosti.
 6. Skoki čez plot, ki se napadalcu zdijo normalni in kot da mu pritičejo ter provokativno vedenje do nasprotnega spola, pri čemer so čustva žrtve ignorirana.
 7. Uporaba sarkastičnega ali neprijetnega tona glasu.
 8. Nerazumna in pretirana ljubosumnost.
 9. Izjemno tečno razpoloženje.
 10. Delanje norca iz partnerja.
 11. Napadalec lahko govori tudi »Imam te rad/a, a vseeno…«.
 12. Dominacija in nadzor.
 13. Odsotnost ljubeče pozornosti.
 14. Nalaganje krivde brez razloga.
 15. Vsi drugi so krivi za tegobe napadalca, le sam nikoli.
 16. Napadalec vas izolira od vaše družine in prijateljev.
 17. Neprestano preverjanje po telefonu ali sporočilih, kje se žrtev nahaja, kaj dela in s kom je.
 18. Grožnje napadalca, da si bo kaj naredil, če ga žrtev zapusti.

Prosim, zavedajte se, da vse našteto ni krivda vas, če ste se prepoznali v vlogi žrtve (napadalci se zelo običajno nikoli ne prepoznajo v tem, kvečjemu izkrivijo realno stanje). Sama sem živela v takšnem razmerju čustvene zlorabe (se najdem v skoraj vseh znakih, zgoraj opisanih) in ko sem se tega ovedla in spregledala, sem ta grozljivi začarani krog prekinila, na silo in z vso voljo moči. Torej se da.

Nagrada je ogromna: dobimo sebe nazaj, z vsem kar sami smo. In seveda vam sedaj dam ljubečo nalogo: delajte na sebi, ozaveščajte svoja prepričanja in vzorce ter sebe sprejmite in se ljubite, točno takšni kot ste!

O Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !