FeaturedOsebna rast

Kdor pozna druge, ima znanje, kdor pozna sebe, ima modrost

Tako je mnogo let pred našim štetjem zapisal kitajski filozof Lao Tzu.

In zdi se mi, da ta misel velja še danes. Poznavanje sebe resnično predstavlja modrost. A spoznavanje sebe predstavlja tudi težjo pot. In pot, ki nas lahko pripelje do notranjega miru in zadovoljstva.

Ste se kdaj, ko vas je popadla jeza, vprašali kaj je bilo tisto, kar vas je v dani situaciji razjezilo? »No, to pa res ni težko vprašanje,« boste rekli. Partner je bil. Ali sodelavka. Morda šef. Ali pa gneča na cesti. Pa še kaj bi se našlo.

Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem bila včasih precej nestrpna voznica. Priznam, še danes imam kakšen trenutek slabosti, ko me potegne v stare vzorce. A resnici na ljubo, ni bila gneča tista, ki me je razjezila. Niti ne »nesposobni« vozniki. Za masko jeze se je skrival strah. Strah pred tem, kakšne bodo posledice, če ne bom nekam prišla pravočasno. Strah pred tem kaj si bodo ljudje v tem primeru mislili o meni. Pa tudi strah pred tem, kako varna sem na cesti ob tistih, ki so po mojem mnenju spadali v kategorijo nesposobnih voznikov. Včasih pa se je za masko jeze na gnečo skrivala tudi jeza nase. Ker se spet nisem uspela spraviti pravočasno na pot.

Za maskami nekaterih čustev se pogostokrat skriva drugačna resnica, kot pa je ta, ki jo kažemo navzven. Odkrit pogovor s seboj in priznanje svojih čustev zna biti včasih zahtevna naloga. Poskus izstopa iz ustaljenih vzorcev prav tako. Seveda je lažje razmišljati o drugih in o tem, kako bi bili mi bolj zadovoljni, če bi se le drugi vedli tako kot se »morajo«. Popolnoma jasno nam je, kaj morajo storiti, da se bomo ob njih počutili dobro. A kaj, ko vedno znova pozabljamo, da smo edina oseba na katero imamo brezpogojen vpliv, le mi sami.

Poznavanje in razumevanje sebe, svojega vedenja, čustev in razpoloženj, je tisto, ki prinaša napredek. In terja napor. Smo pripravljeni nanj?

Z ljubeznijo.
Petra

Petra Cvek

O Petra Cvek

Mesto znanja – vse za vašo osebno rast in razvoj na enem mestu: osebno in karierno svetovanje, NLP Coaching, vodene skupinske in spletne meditacije, delavnice za boljše razumevanje sebe, spletni programi za osebno rast, e-knjige in priročniki.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !