Išči
Generic filters
Kitajske modrosti za zdravo prebavo

Kitajske modrosti za zdravo prebavo

Spremljaj Uredništvo
X

Spremljaj Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Kitajske modrosti za zdravo prebavo 1Kitajske modrosti za zdravo prebavo 1Kitajske modrosti za zdravo prebavo 1

Prebava in presnova sta po tradicionalni kitajski medicini tesno povezani predvsem z delovanjem želodca in vranice. Pravzaprav je vranica tista, ki ima osrednjo vlogo pri tem, da iz hrane dobimo energijo. Je torej ključni organ, od katerega sta odvisna naša vitalnost in zdravje, saj je hrana izvor življenja

Prebavne težave, kot so na primer bolečine v trebuhu ali želodcu, napenjanje ali spahovanje, rana ali kislina v želodcu, zaprtost, driska idr., pogosto niso nič drugega kot odraz slabšega delovanja vranice. Takrat nam ne pomaga niti uživanje najbolj zdrave hrane ali najdražjih prehranskih dopolnil, saj bodo šla samo skozi nas in jih telo ne bo sprejelo vase.Prebavne motnje na splošno vplivajo na raven naše energije, počutje in videz. Vsi smo se že soočali s prebavnimi težavami in preveč je takih, ki z njimi živijo vsak dan. Kronične težave nas hitro pripeljejo do jemanja tablet, sirupov in odvajal, kar pa le prikrije vzroke, a jih ne ozdravi. Da bi težave odpravili, se jih moramo lotiti pri izvoru.

Kako prepoznati oslabljeno vranico?

Delovanje vranice ali želodca se lahko poruši zaradi notranjih ali zunanjih dejavnikov, torej življenjskega sloga ali vremenskih vplivov. Včasih pa je vzrok tudi to, da smo podedovali določene šibkosti. Neravnovesja v delovanju vranice najpogosteje nastanejo zaradi nepravilnega načina prehranjevanja, preobremenjenosti z delom in stresom, dolgotrajne zaskrbljenosti, preobilnega uživanja mlečnih izdelkov ter mrzle in surove hrane, pogostih izpostavljenosti vlagi ali zaradi kronične bolezni.

Najbolj tipični simptomi oslabljene vranice so nepredelana hrana v blatu, rahlo blato in utrujenost po obrokih. Ker telo ne ustvarja zadosti čija in krvi, se apetit povečuje, kar lahko vodi k debelosti. Drugi tipični simptomi nepravilnega delovanja vranice v povezavi s prebavo so tudi slabši apetit, bolečine v trebuhu in tiščanje, napihnjenost in vetrovi, slabost in bruhanje.

Ko je stresa preveč

Čeprav je težko določiti, kdaj je stresa v življenju preveč, je pogost pokazatelj nastajanje prebavnih motenj. Kronične prebavne motnje so običajno posledica kroničnega dolgotrajnega stresa. Kot posledico stresa naše telo proizvaja adrenalin, ki onemogoča prebavnemu sistemu, da bi deloval normalno.

Po TKM lahko delovanje vranice oslabijo dolgotrajna zaskrbljenost in pretirano razmišljanje. Dolgotrajen stres, posebej jeza in frustracije, pa lahko zmoti tudi delovanje jeter. Ko pride do takega presežka v delovanju, jetra »napadejo vranico«, kar se najpogosteje odrazi kot razjeda ali rana na želodcu in težave s prebavo. Tudi ta način iskanja pravega vzroka težave pomeni enega od vidikov celostnega oziroma holističnega principa v TKM.

V primerih, ko nas stres obvladuje, moramo iz življenja najprej izločiti najbolj stresne dejavnike; če to ni mogoče, pa vpeljati nove načine lajšanja stresa, ki so nam pisani na kožo: sprehodi, tek, dihalne vaje (izdih traja enkrat dlje kot vdih), meditacija, joga, potovanje, petje, masaža, pogovor s psihologom …

Je res vsaka dieta za vsakogar?

Razumljivo je, da so prebavne težave velikokrat povezane z našo prehrano in načinom, kako se pravzaprav hranimo. Čeprav lahko v knjigah in revijah najdemo ogromno navodil za zdravo prehrano, se ta pogosto zelo razlikujejo. Vsako telo je drugačno in temu je treba prilagoditi prehrano.

Zdravniki TKM preučijo vsakega posameznika in mu glede na njegove specifične simptome, pa tudi prirojeno fiziološko in psihološko konstitucijo, predlagajo dieto. Nekateri bi morali jesti več pekoče hrane, medtem ko bi jo morali drugi popolnoma izločiti z jedilnika. Poenostavljena in univerzalna navodila, ki zagotavljajo, da je ena metoda ali živilo dobro za izboljšanje zdravja pri vseh ljudeh, ne morejo držati, saj ne upoštevajo osnovnega energijskega delovanja živil v telesu in posameznikovih individualnih težav.

Če ste na primer bolj zmrzljive sorte ali se nahajate v posebnih okoliščinah (v hladnem klimatskem pasu, po porodu, po travmi …), vam bo zdravnik TKM svetoval, s katero hrano lahko v svojem telesu obnovite ravnovesje; priporočil bo torej hrano ali zelišča, ki grejejo, in odsvetoval dieto, ki bi vas po nepotrebnem dodatno hladila ali oslabila.

Od vzroka naprej

Diagnoza zdravnika TKM odkrije, kaj je vzrok za našo težavo in kako jo lahko zdravimo. Vsak posameznik tako dobi specifična navodila v skladu s telesnim stanjem. Navajamo nekaj pogostih vzorcev neravnovesij, ki povzročajo prebavne težave.

 • Stagnacija ledvične či energije: je pogosta posledica stresa, lahko vodi v sindrom razdražljivega črevesja in občutljivost na hrano.
 • Šibkost vranične či energije: kaže na napredovali sindrom razdražljivega črevesja, je posledica stresa ali drugih dejavnikov, lahko vodi v zgago, vnetje, napihnjenost.
 • Šibkost želodčne či energije: povezana je s slabo ali počasno prebavo.
 • Pomanjkanje jang energije: posledica tega stanja so diareja, mrzle okončine, zastajanje vode.
 • Stagnacija hrane: prenajedanje ali združevanje težko prebavljivih živil vodi v t. i. stagnacijo ali zastajanje hrane v prebavilih. Ta vzorec vključuje simptome pomanjkanja apetita, občutka polnosti, napihnjenosti, slabosti, lahko pride tudi do bruhanja, slabega zadaha in zgage.

Kako si lahko pomagamo sami?

Hrana je človeško gorivo. Za splošno zdravje in dobro počutje je bistvena zdrava in uravnotežena prehrana. Pomembno pa je tudi, kaj jesti v katerem letnem času, kdaj telo hladiti in kdaj ga greti. Poleg vsebine jedilnika so torej pomembni tudi prehranjevalni vedenjski vzorci.
Med hranjenjem je priporočljivo sedeti.

 • Za hranjenje si moramo vzeti čas.
 • Dan je treba začeti z zajtrkom in preko dneva nanizati pet obrokov.
 • Hrano moramo temeljito prežvečiti.
 • Med hranjenjem naj ne bo motečih dejavnikov – televizija, računalnik, branje časopisa, vožnja, sestanek …
 • Pomembno je jesti sezonsko in glede na letne čase.
 • Med sedenjem na stranišču je treba biti tiho.

Nekaj zlatih pravil, ki bodo vedno razveselila vaš želodec in vranico

1. Izogibajte se surovi hrani. Čeprav so solate in sveže sadje dober vir vitaminov in mineralov, so izjemno težko prebavljiva hrana, saj jo morata vranica in želodec ‘skuhati’, na ta način pa izgubljata energijo. Ljudje s prebavnimi težavami se morajo izogibati svežemu sadju in zelenjavi – oboje je treba pred zaužitjem vsaj rahlo pokuhati. Juhe in kompoti bodo pomirili želodec.

2. Izogibajte se hladni hrani in pijači. Hlad negativno vpliva na prebavni proces, upočasni presnovo hrane ter vodi v spahovanje in zgago. Tu velja enako pravilo kot pri surovi hrani: zelo mrzlo hrano je treba pogreti, da vranica in želodec ne izgubljata energije (zelo vročo pa je treba ohlajati).

3. Izogibajte se pekoči hrani. Pikantna hrana predvsem pri ljudeh s presežkom vročine v telesu prinese v prebavni trakt preveč dodatne vročine, s tem pa razdraži želodec in črevesje.

4. Vranici prija rumenorjava hrana sladkastega okusa (buče, korenski del rastlin, žita).

5. Vranici ne prija preveč tekočine, zato večino tekočine popijte med dvema obrokoma.

Pot do zdravja

Med stresom doživite manjši kolaps, ki se kaže v slabi prebavi in motenem iztrebljanju, to pa pomeni, da vaš organizem ni v ravnovesju. Obisk zdravnika TKM vam bo dal smernice za boljši življenjski slog, akupunktura bo ustvarila ravnovesje v telesu, masaža pa sprostila zakrčene mišice in tkiva. Kronične težave s prebavo zahtevajo malo več sprememb in daljše zdravljenje z akupunkturo, zeliščno terapijo in moksibustijo.

Najprej je treba urediti prehrano, vedenjske vzorce in okrepiti telo, prve rezultate zdravljenja pa lahko vidimo po približno 4–7 akupunkturnih obravnavah. Dobro je vpeljati redno in pravilno prehrano, zadostno količino spanca ter pravilno razmerje med počitkom in delom, pa tudi terapije z akupunkturo in masažo za zaščito pred stresom.

Pomembno je, da nekaj časa (približno 1 mesec) jemo samo dobro kuhano hrano, na primer enolončnice, obare ipd. Hrana ne sme biti niti premrzla niti pretopla. Z uživanjem tople hrane vranico razbremenimo in ji pomagamo do hitrejšega okrevanja. Akutna stanja so hitreje rešljiva, osebe pa po 2–4 terapijah že občutijo razliko.

Kaša za zdravo prebavo

Klasični kitajski zajtrk je zaradi lahke prebavljivosti primeren za vse ljudi, posebej za bolnike. Hitro se presnovi v krvni obtok, po TKM pa je tudi odličen tonik za kri in či energijo, ki uravnava prebavo. Ima blažilen, hranljiv in hladilen učinek na telo (zato je primeren za oslabljene kronične bolnike, pri katerih se zaradi pomanjkanja jin energije tudi hitro razvijejo vnetja in drugi simptomi presežkov vročine v telesu).

Priprava: riž kuhamo čim dlje, pokritega v veliki količini vode (razmerje 1:5), dokler se popolnoma ne razkuha in raztopi. Po želji lahko dodamo nekaj drugih sestavin: koščke mesa ali ribe, zelenjavo, zelišča ali plodove (goji jagode, kitajske dateljne, suh liči …) in malo rjavega sladkorja. Čeprav je riž osnovna sestavina, mu lahko dodamo amarant, kvinojo, proso ali piro.

Avtor: Maša Maruša Cvelbar
www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj Uredništvo
X

Spremljaj Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Tags:
Deli to s prijateljem