sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Krija joga je metoda preobrazbe, je metoda alkimije

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Za razliko od mnogih duhovnih tradicij, ki učijo, da predstavlja želja po družinskem življenju in spolnosti resno oviro za samorealizacijo, je joga iz tradicije Siddhasov, iz katere izhajata tudi Babaji in Krija joga, spremenila družino in spolnost v področje, kjer lahko s pomočjo jogijskih vaj prav tako najdemo Boga. Večina osemnajstih Siddhasov je živela družinsko življenje in je to smatrala za del svoje duhovne sadhane.

Beseda tantra izvira iz sanskrtske besede tan – ki pomeni razširiti – in trayati – ki pomeni osvoboditev.

Tantra je duhovna znanost, ki uči metode, s katerimi vstopamo v nezavedno in prepoznavamo svoje globoko vrojene komplekse, da bi lahko prečistili svojo osebnost ter se psihično in fizično prerodili.

V tantri razširimo svojo zavest tako, da aktiviramo kundalini in spoznamo božansko naravo v sebi, v vsakem in v vsem. V tantra kriya jogi učimo tehnike, s katerimi energije, ki se pri običajnem spolnem odnosu potrošijo, dvigujemo v višje čakre. Svojega partnerja ljubimo kot utelešenje božanske energije. Fizičnega sveta ne vidimo le kot nekaj, kar nas ovira pri tem, da bi postali duhovni, ampak v fizičnem svetu prepoznavamo latentno božanskost. S tantro dosežemo sintezo duha in materije, ki nam omogoča, da lahko dosežemo svoj najvišji duhovni potencial. Tantra je zacelila razcep, ki obstaja med duhovnim in posvetnim; za tantrika duhovno ne predstavlja konflikta z organskim, temveč njegovo izpolnitev.

Babaji in Kriya joga

Kri- pomeni delovanje, ja- pomeni zavedanje in joga- pomeni združitev.

Krija joga nas uči zavestnega usmerjanja energij v telesu. To energetsko izkušnjo lahko podelimo s svojim partnerjem in skupaj doživljamo združitev (jogo) s svojo duhovno naravo.

Babaji, nesmrtni himalajski jogi, je dopolnil je znanje kundalini joge, ki mu ga je predal Siddha Agastyar in ga Krija joga je metoda preobrazbe, je metoda alkimije 5imenoval Kriya. Tradicija pravi, da obstoja 108 kriy od teh 64 tantričnih Kriy na poti Kaule (Kaula Marg). Tehnike niso zapisane, a še vedno živijo in se predajajo ustno preko linije avtoriziranih učiteljev, zato da se ohranja čistost in integriteta učenja.

BABAJI-jeva NAGA PRANAYAMA (Kobrin dih)

Spreminja elektromagnetne lastnosti možganske in hrbtenjačne tekočine in tako pripravlja naš um in telo da lahko vsebuje več kundalini energije.

Prva stopnja Naga Pranajame namagneti hrbtenico in transformira naš živčni sistem. Odpira tretje oko in razvija zavest priče. Ko imamo odprto tretje oko, lahko vidimo resnico izza iluzij objektivnega sveta in prerastemo vlogo žrtve v naši »življenjski drami«.

Druga stopnja Naga Pranajame deluje na čakre in uravnoveša Ido in Pingalo -naš moški in ženski aspekt. Razvijamo nevezanost in predajanje.

7 stopenj OM Kara Kriye odpira šušumna kanal in nas po poti srca vodi do kozmične vizije.

Kriya joga

Iz predavanj Satyanande Saraswatija:

Zgodovina

Zgodovine krija joge se ne da povedati, njen izvor in razvoj je izgubljen nekje v meglenih globinah preteklosti. Krija joga je bil vedno sistem, ki se je prenašal ustno iz učitelja na učenca. To je bil tako skrivnosten in skrit sistem, da ne obstoja niti mit, ki bi razlagal njegov nastanek. Pravzaprav je to zelo dobro, saj se je sistem na ta način obvaroval vseh izkrivljenih in nerelevantnih detajlov. Ljudje se lahko začnejo pretirano ubadati s tem kdo je izumil nek sistem, kdo je vplival na njegova prepričanja, kdaj je živel, kateri religiji je sledil in pozabijo na vaje /prakso/, ki pa je namen in bistvo vseh jogijskih poti. In ker zgodovina krije ni jasna, je tako primerna za ljudi vseh prepričanj in filozofij, ker ni vezana na prepričanja in tradicijo nekega določenega kraja. Krija tako lahko ostaja brezčasen sistem.

O zgodovini bom rekel samo tole: Kriya je bila prenesena na Swamija Šivanando iz Rishikesha. / učitelj Satyanande Saraswatija – opomba Ambikanande/ Tranasmisija je trajala dvajset minut. Če bi kdo želel izslediti predhodne guruje Šivanande bi morda našel ključ do zgodovine krija joge, vendar bi bila to nemogoča naloga, saj so se sanyasini izogibali javnosti in peresom zgodovinarjev. Seveda so znani nekateri učitelji krija joge kot recimo : Swami Yogananda, Yukteswar Giri, Lahiri Mahasaya, Mahatma Gandhi itd. Vendar tudi oni ne poznajo praizvora krije, pravijo da je bila ponovno predstavljena svetu preko nesmrtnega jogija Babaji-ja, kot idealna praksa za iskrene iskalce modrosti v Kali yugi /trenutno obdobje v katerem živimo se imenuje Kali yuga – dark age – opomba Ambikananda/.

Krija joga je edina širše poznana jogijska smer, ki ni bila nikdar direktno imenovana v starodavnih spisih, čeprav mnogi uporabljajo izraz krija ali celo krija joga, vendar v drugačnem kontekstu. Recimo Patanjali v Sutrah o jogi omenja: » Kriya vključuje tapas /vaje volje/, swadhyayo /self- study – introspekcija/ in ishwara pranidano / prepuščanje božanski volji/.

Krija ki jo omenja Patanjali nima zveze s krijo, ki jo učimo mi. Krija o kateri govori on predstavlja pripravo na raja jogo.

Krija joga je omenjena tudi v Uddhava Giti iz Shreemad Bhagavatam. Krishna opisuje krija jogo, kot odgovor na vprašanje njegovega učenca Uddhave. Opis obsega ritualistično čaščenje svojega božanstva z rožami, hrano itd., skupaj z določenimi mantrami in blagoslavljanjem božanstva. Tudi ta opis nima zveze s krijo, ki jo učimo mi.

Mnogi teksti opisujejo delčke krija joge, vendar nikdar detajlno. Hatha Yoga Prapidika, Gherand Samhita, Shiva Samhita in tako naprej, podajajo določene asane, mudre in bandhe, ki so del krija joge, vendar niso integrirane skupaj na tak način kot so v krija jogi. Kularnava Tantra, ki je zelo praktičen tekst, opisuje ajapa japo, ki je del krije, vendar tekst sam krije ne omenja. Isto velja tudi za mnoge druge tekste – namigujejo, vendar ne podajajo nobenih podrobnosti.

Izgleda, da je bila krija znana tudi na Kitajskem, kot sistem ki je nejasno omenjen v spisu, ki se imenuje: Tai Chin Hua tzang Chih /Skrivnost zlate rože/. Richard Wilhelm je ta tekst prevedel v angleščino, Carl Jung pa je napisal predgovor zanj. Opisuje tehniko v kateri krožimo z zavestjo po sprednjih in zadnjih psihičnih poteh v telesu, čeprav v obratni smeri, kot pri določeni kriji poznani v Indiji. Ne želim reči da sta Indijski in kitajski sitem ista, vendar da imata neke podobnosti. Zanimivo je, da je Kitajska razvila svoj edinstven dinamično meditativen sistem, ki ga imenuje Tai-Chi-Chuan. Če gledamo od zunaj, izgleda, da Krija joga in Tai chi nimata dosti skupnega, toda njun osnovni cilj je isti. Oba sistema ponujata metode, ki sprožijo stanje meditacije tako, da najprej dosežemo popolno ravnovesje fizičnega, bioplazmičnega in mentalnega telesa. Oba sistema uporabljata tokove prane v kombinaciji s povečanim zavedanjem.

Vse kar lahko rečemo je, da je bila krija skrivna tehnika, ki se je skozi stoletja šepetaje, ustno prenašala iz učitelja na učenca.

Namen Krija joge – Naga paranajame Kobrin dih

Namen Krija joge je, da transformira vaše celo življenje v življenje, ki je izraz stalne radosti, blaženosti in modrosti. Načrtovana je tako, da spremeni tamas v sattvo.

Vsa manifestacija ima kvaliteto ene od treh gun. Guna: atribut, vezni princip, sestavni atribut narave.

Poznamo tri gune : tamas-inertnost, Rajas-aktivnost, Sattva-harmoničnost, luč-opomba Ambikanande

1. Krija zmanjša strahove, fobije, konflikte, depresije, napačne predstave, pogojenosti itd; ki se skrivajo v podzavestnem umu. Krija harmonizira celoten um, od površja do najglobljih slojev.

2. Povzroči 24 ur relaksacije dnevno, ne lene relaksacije, temveč dinamične, v kateri lahko spontano opravimo mnogo več dela kot sedaj in z veliko več moči in učinkovitosti.

3. Omogoča da raziskujemo in spoznamo svoj um in ga presežemo.

Povzroči stanje dhyane / meditacije / in ojači spontano zavedanje.

Vse te spremembe, ki se odvijajo postopoma, bodo preobrazile telo in um v popoln instrument za delovanje in modrost.

Usmerjanje energije

Krija joga je metoda s pomočjo katere harmoniziramo in sinhroniziramo naravne sile našega bitja. Izstopajoče dele naše osebnosti usmerimo tako, da tečejo v pozitivno smer, ne da bi jih potiskali. Ne glede na to ali ste čustveni, intelektualni, mirni, agresivni ali kakršnikoli, lahko te energije usmerite v pozitivno smer.

Fizične, psihične in mentalne sile se uravnovesijo tako, da tečejo skupaj v stalnem, močnem toku, ki nas odpira za zaznavanje globljih vidikov naše narave. Vibriranje v resonanci s temi osnovnimi silami nas odpira subtilnemu zaznavanju, ki nam je bilo prej neznano.

Krija energijo, ki že obstoja znotraj nas, uporablja, prečiščuje in usmerja k prebujanju našega notranjega bitja. Nič novega se ne ustvari, temveč se dovoli tistemu, kar že obstoja, da se razvije in razcveti.

Krija joga je metoda preobrazbe, je metoda alkimije. Je filozofov kamen ali vsaj eden od njih. Kovino preobrazi v zlato, grobo nerafinirano individualno bit preobrazi v čisto, bleščeče, naravno stanje. Ko aspirant dela krijo, postane mandala-psihični magnet- fokus za bolj subtilne energije. Celo njegovo bitje postane povečevalno steklo. In ta mandala ga vodi v center njegovega notranjega bitja.

Prijetne in neprijetne izkušnje

Bodite pripravljeni na vzpone in padce vaših čustev, včasih boste prekipevali od energije, drugič boste spet depresivni. To se vam bo dogajalo v vsakdanjem življenju in je potreben proces, da boste prečistili mentalne probleme. Krija joga bo to povzročila. Poskusite ne skrbeti, bodite v toku s temi čustvi in ohranite zavedanje. Če postanejo vaša čustva preveč eksplozivna, se posvetujte z izkušenim učiteljem. Ta proces čiščenja predstavlja prvi korak k poznavanju samega sebe. Če ne boste šli skozi te izkušnje, čeprav so grde in neprijetne, ne boste mogli vzpostaviti stika z globljimi sloji vašega uma. Nakopičene mentalne nevroze se morajo počasi izprazniti iz našega uma. Ta proces mora biti primerno počasen. Če je premočan, začasno prekinite s tehniko in se posvetujte z učiteljem.

Tudi med vajami samimi ali pa v sanjah lahko izkušate zastrašujoče aspekte uma. Lahko vidite strašne pošasti, velikanske pajke in mnoge druge stvari. To so izrazi skritih, negativnih aspektov podzavestnega uma. Tudi problemi, ki se jih prej nismo zavedali, bodo nenadoma izbruhnili v našem umu. Tudi to je potreben del čiščenja uma. Ko se te podzavestne sile dvigujejo v vaš um, se jim ne upirajte. Vedno imejte na umu, da se ti moteči pojavi enkrat nehajo. Nadaljujte torej z vajami in ne vrzite puške v koruzo. Dovolite, da se dvignejo v vašo zavest in zavedajte se. Naj se pojavljajo, ne da bi jih potlačili in zatrli. To je pomembno. Zapomnite si: bolj boste doživeli in izčrpali te negativne aspekte uma, bolje bo, kajti vaš um bo postajal vse bolj miren in harmoničen. Vaše življenje bo postalo bolj harmonično in vaše vaje joge – krije ali katerekoli druge- bodo postale bolj učinkovite. Dejansko se bo celo vaše življenje spremenilo v meditacijo.

Fizični stranski učinki

Izbruh podzavestnih sil, ta proces očiščevanja uma, lahko tudi prinese spremembe zdravja. Te spremembe so lahko pozitivne ali pa negativne. To je ponovno potreben proces, kajti vozli nevroz so zakoreninjeni globoko v podzavesti. To pa avtomatično povzroči spremembe na fizičnem nivoju. Če se bo vaše zdravje izboljšalo, potem ni razloga za pritožbe. Če se zdravje poslabša, potem je to tudi del procesa čiščenja in pravzaprav ni razloga za zaskrbljenost. To je prehoden pojav in ko boste harmonizirali svoj um, boste postali močnejši in fizične bolezni se bodo zmanjšale. Ti vzponi in padci vodijo v pozitivno smer. Vendar če je padec vašega zdravja preveč drastičen, nehajte z vajami za nekaj časa, predvsem ne delajte vaj med boleznijo.

Povečanje želja

Krija joga lahko sproži močne želje za mnogimi stvarmi, recimo sladkarije, hrana itd. Takšne intenzivne želje pomenijo, da se dvigujejo na površje naše neizražene ali potlačene želje. Dovolite jim, da se dvignejo, izrazite jih in izpolnite si jih, če morate, vendar ne da bi s tem prizadeli druge, če je to mogoče. Bodite zavestni – zavedajte se. Ta proces je tudi del čiščenja uma.

POMEMBNA NARAVNANOST UMA PRI KOBRINEMU DIHU

Brez napora

K vajam krije pristopamo tako, da se trudimo brez truda, da jih delamo brez dela. To ni lahko, vendar bo tak pristop obrodil najboljše rezultate. Ne smemo biti preveč vezani na metodo, vendar moramo paziti, da vaje delamo pravilno.

Krijo delamo iz radosti, da delamo krijo. Poskušajte integrirati vaje v vsakodnevno življenje med ostale dejavnosti. Postati morajo navada. Ko zajtrkujemo, to storimo brez truda in napora. Zelo redki pojedo svoj zajtrk neradi in nejevoljno, navadno jemo s tekom in entuziastično. Tudi krijo naj bi tako delali. Morali bi se veseliti svojega dnevnega programa. Včasih je to težko, še posebno če je naš um obremenjen s problemi, toda radosten in entuziastičen pristop je najboljši.

Če je vaš cilj brez cilja in če se trudite brez truda, potem ste na pravi poti. Poskušajte delati brez občutka, da ste VI tisti, ki delate. Naj se vam krije »zgodijo« skozi mandalo vašega bitja.

Brez pričakovanj

Ne imeti pričakovanj izhaja iz prejšnje misli, ko smo govorili o cilju brez cilja. Krija jogo naj bi delali brez pričakovanj. To spet ni lahko, vendar morate poskusiti. Delati jo morate redno, toda z minimalnim pričakovanjem rezultatov oz. doživetij. Če ste nagnjeni k devocionalnosti, potem jo lahko delate kot obliko čaščenja; če pa niste, potem delajte krijo samo zaradi krije same.

V Uddhava Giti iz Shreemad Bhagavatam piše:

» Čaščenje brez pričakovanja povračila je satvično /sattva – najvišja guna/, čaščenje s pričakovanjem je rajasično /rajas/ in čaščenje z namero, da nekomu škodimo, je tamasično /tamas/.

Poskušajte delati krijo v satvičnem duhu, brez pričakovanj. Lahko jo delate kot čaščenje ali pa ne, vendar jo v vsakem primeru delajte brez pričakovanj.

Dhyane /stanje meditacije: poznamo tri stopnje stanja uma : dharana- koncentracija; dhyana- meditacija; joga ali samadhi – združitev/ torej dhyane ne moremo ustvariti… dhyana se zgodi. Zgodi se spontano, ko je naš um osvobojen prizadevanja in egoističnih motivov. Pričakovanja v umu ustvarijo napetost, ki preprečuje stanje dhyane.

Ne intelektualizirajte vaj. To bo oviralo transformativno moč krije.

Samo delajte vaje in odgovori bodo prišli ob svojem času, ne skrbite če napredujete ali ne, samo redno delajte vaje. Manj ko pričakujete, hitreje boste dosegli. Dopustite stvarem da se zgodijo, kot se zgodijo. V trenutku, ko nehate čakati in pričakovati, se bo spontano zgodila dhyana. Ko ste prazni, boste nenadoma napolnjeni do roba.

Lahko hodite po poti verovanja ali nevere, to ni važno, važno je, da ne pričakujete duhovnih izkušenj, kajti pričakovanja pomenijo, da je prisoten ego in ko je ego prisoten se dhyana ne more zgoditi. Ko je prisoten ego meditacije ni, tako kot ponoči ne more biti dan. Drug drugega izključujeta. Delajte svojo sadhano /dnevne vaje/ redno in intenzivno, vendar brez pričakovanj. Nič ne pričakujte in dobili boste vse in še več.

Opustite vse koncepte

Da bi v kriji pridobili največ, je bistveno, da opustite vse koncepte, ideje in prepričanja. To velja za vse joge, ne samo za krijo, kajti vsaka pogojenost otopi jasnost in zaznavanje. Opustiti morate vse navezanosti na tradicije in ideje drugih ljudi. Te vezanosti namreč delujejo kot debel zid med vami in zavestnim zaznavanjem bolj subtilnih nivojev vašega bitja.

Opustiti vse koncepte ni lahko in zahteva svoj čas. Kljub temu vam predlagam, da vsaj razmislite o tem. Redno vežbanje joge in še posebej krija joge, vam bo pomagalo pri tem. To bo zelo pospešilo ta proces. Vsaj poskusite zavestno odvreči vse koncepte.

Ramano Maharshi-ja so mnogokrat vprašali kaj je potrebno, da spoznamo resnico. Njegov odgovor je bil značilen: »Pozabite na vse koncepte ki jih imate«.

Intelektualne domneve in fantaziranje, samo zaprašijo naš um. Izvrzite jih, ali pa jih vsaj ne jemljite resno. Intelektualno znanje ima svoje mesto v življenju, vendar ne bodite vezani nanj, saj temelji na domišljiji in iluziji. Vsak iskren iskalec mora poskušati osvoboditi svoj um vse navezanosti na intelektualna mnenja.

Veliki jogi Tilopa je torej z dobrim razlogom rekel svojemu učencu Naropi: »Poglej v zrcalo svojega uma«.

Vendar pri tem ni mislil na umazano in počeno zrcalo,govoril je o zrcalu, ki popolno odslikava realnost. Vaš um se mora počasi zloščiti tako da bodo izbrisani vsi koncepti in pogojenosti.

Predvidevam, da ste iskren iskalec modrosti. Če ne bi bili, potem ne bi začeli vaditi krija jogo. Zato vam predlagam, da sprejmete sklep, da se boste odvezali od vseh intelektualnih špekulacij. Uporabljajte intelekt, a ne bodite navezani nanj. Tako boste omogočili krija vajam, da bodo delovale s svojim največjim potencialom.

Težnja in potrpežljivost

Brez težnje ne moremo dvigniti našega nivoja modrosti. Vsak jogi, videc, modrec, svetnik, je imel neustavljivo potrebo in težnjo po spoznanju. Samo ko imamo to močno potrebo po preseganju običajno sprejetih omejitev, lahko začnemo hoditi po poti modrosti. Ta težnja je potrebna tudi v krija jogi. Brez nje jo boste opustili v nekaj tednih in se zamotili z drugimi stvarmi. Težnja mora biti prisotna, kajti to je sila, ki vas bo vodila, da boste vztrajali pri vajah skozi dobro in zlo. Ta težnja vam bo tudi dala moč, da boste vztrajali, ko se bo dvignila nesnaga iz vašega uma. Če imate to močno težnjo, potem začnite s krija jogo.

Najvišja stopnja krija joge

Krija joga sama po sebi je samo sredstvo. Načrtovana je tako, da razsvetli in preplavi razumevanje tistega, ki jo dela tako, da odstrani vse napačne predstave in očisti njegov um, da se lahko ponovno indentificira s svojo globljo naravo. Ta ponovna identifikacija pa se lahko zgodi samo skozi močno osebno izkušnjo, ki nas preplavi. To se imenuje anugraha / milost/. In lahko se zgodi skozi krija jogo. Ko smo se enkrat srečali s swambaho /svojo pravo naravo/, to pomeni, da je krija joga služila svojemu namenu. Od takrat naprej boste avtomatično usmerjali svojo zavest v zavest Šive. Ne glede na okoliščine, dobre ali slabe, se boste avtomatično identificirali s svojo pravo naravo. Celo vaše življenje se bo napolnilo s to ponovno identifikacijo. Vaše življenje bo postalo izvor in generator blaženosti in modrosti. Krija je korak na tej poti.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij