Astrologija

Lilit – Temna sestra lune

Verjetno ste že slišali za "Črno luno", vendar to ni Lunin mlaj. To je samostojno nebesno telo, trikrat bolj oddaljeno od Zemlje kot Luna, vendar večje in štirikrat počasnejše od Lune. Ko obelodanimo svoje temne plati in ko se spoznamo celo s prihodnostjo, se nam jih ni treba več bati. 

Ker gre pri Lilit za temno nebesno telo, ki pa podnevi ni vidno, kar je bil tisočletja dolgo predpogoj za opazovanje, opisovanje in študij planetov in zvezd, je njen obstoj še vedno predmet različnih špekulacij. Tako se astronomi in astrologi ne strinjajo povsem, ali to nebesno telo dejansko obstaja, vendar poznamo efemeride in Lilit že od 17. stoletja. Italijanski astronom Riccoli je namreč to nebesno telo domnevno videl že 2. septembra 1618, ko je prehajalo preko konture Sonca. Zlasti francoski in nemški astrologi so se precej ukvarjali s Črno luno in v naslednjih 150 letih zabeležili še več takih prehodov, na podlagi česar so izdelali profil ter izračunali njeno gibanje.

Dr. Georg Waltermadt iz Hamburga je januarja 1898 opazoval in študiral to domnevno nebesno telo, vendar je izjavil, da bi ga lahko videli le v posebnih razmerah. Anglež Gary Old, ki je samega sebe imenoval Sepharial, je poskrbel za popularizacijo Lilit, saj ji je leta 1918 posvetil del svoje knjige z naslovom "Nauk o prerokbah": imenoval jo je "novi Zemljin trabant – Lilit" in jo tako iztrgal iz mistike srednjeveških in novoveških zapiskov ter domnev. Sepharial je tudi prvi objavil efemeride oziroma tabele položajev Črne lune, ki temeljijo na gibanju v 177-dnevnem ciklu. Lilit se dnevno torej pomika za 3,02 stopinje naprej po zodiaku oziroma v desetih dneh zaobide eno zodiakalno znamenje.

MITOLOŠKI POMEN LILIT

O Lilit zaenkrat ni nič novega in razburljivega. Zanimivo pa je, da je imenovanje novoodkritih planetov vselej potekalo instinktivno. Podobno je tudi z Lilit, ki se v hebrejskem jeziku imenuje Lajlah. V pomembnem kabalističnem delu iz 13. stoletja, imenovanem "Knjiga sijaja", lahko preberemo, da sta Sonce in Luna sprva uživala enak ugled, saj je oba ustvaril Bog. Ko pa sta drug z drugim začela meriti moči in postala tekmeca, je Bog Luni odredil, da se spozna s tako imenovanimi nižjimi, fizičnimi sloji, ter ji odvzel lastno svetlobo. Od takrat sprejema svetlobo le od Sonca. Luna je takrat spoznala svojo temno plat, svojo temno senco, in to naj bi bila Lilit.

Ta velja za dolgolasega ženskega demona noči, prvo Adamovo žensko. V mitologiji se Lilit pojavlja že pri Sumercih. Ustvaril naj bi jo Bog in jo predstavil Adamu kot zvodnico, še preden je spoznal Evo. Lilit pa se mu ni hotela podrejati in biti poslušna, želela je biti enakopravna. Pravijo, da ima Lilit lepo telo, dolge črne lase, od popka navzdol pa je živi ogenj. Svojo energijo črpa iz zlovoljnosti, jeze in užaljenosti Lune, saj je Lilit v resnici njena temna senca in zato "spečana s hudičem". Lilit, nezadovoljna z Adamom, naj bi odšla in se naselila na obali Črnega morja ter se ljubila z zlimi duhovi. Dnevno je rojevala, vendar za potomce ni skrbela, saj se je odrekla materinstvu. Bog jo je zato kaznoval s smrtjo njenih otrok, ona pa jezna in užaljena še vedno divja po obalah Črnega morja. Straši matere in žene ter jih nagovarja, naj umorijo svoje otroke. Od takrat dalje je Lilit simbol hudobne ženske, ki zavaja in napada zlasti moške ter majhne otroke. Predstavlja grešnico in zvodnico, ki je odbila poslušnost svojemu možu in postala izkrivljena v svoji nepotešeni seksualnosti.

LILIT – SIMBOL FEMINIZMA

Danes Lilit obravnavamo kot arhetip moderne emancipirane ženske, ki se noče sprijazniti z običajno vlogo matere. To je tudi hladna avtoritativna ženska, ki lahko deluje ustvarjalno ali pa destruktivno. Filozof Jung razlaga feminizem kot sprostitev zlega v ženskem erosu, ki ne služi zgolj moškemu, ampak živi svobodno z njegovo privolitvijo. Lilit je ženska, ki se samovoljno izloči iz skupine, da bi dosegla samostojnost.

Prvotno naj bi Luna želela, da bi se spojila z moškim Soncem in se grela v njegovi svetlobi. Vendar jo je Bog kot slabšo polovico poslal navzdol, k človeškim stopalom, kjer se na Zemlji sprehaja kot Lunina senca, kot svobodna ognjena duša, rojena v podobi Lilit – Črne lune. Nekateri jo imenujejo tudi črna kača, ki moške le zavaja, vendar potem samoljubno odvijuga svojo pot. Neznana, nerazumljena, slastna, vendar nevarna in strupena. Ne želi si enakopravnosti v smislu spajanja, želi samostojno svobodo gibanja in spreminjanja, skratka, da je to, kar sama želi.
Astrološko Lilit predstavlja svobodno žensko, ki je pred očmi javnosti feministka. Tu je močno izražena povezava z Uranom, ki spodbuja skrajno in ekscentrično obnašanje in prevzema s svojo pojavnostjo. Iz tega zornega kota položaj Lilit v horoskopu opozarja na temne in senčne (še neznane) plati posameznika. Gre za vsebine, ki jih še nismo ozavestili, zato nam ne dajejo gotovosti ali pa se zaradi njih vedemo zbegano, destruktivno in negativno do sebe in drugih. Lilit je hkrati tudi naš seksualni barometer, ki velja tako za moške kot za ženske. Govori o naših skritih ali neizživetih željah in nagnjenjih. Položaj Lilit v osebnem horoskopu je mogoče ugotoviti s pomočjo tabel oziroma efemerid. Poleg naštetega govori tudi o zdravju neke osebe, zlasti o ogroženih mestih. V ženskem horoskopu nakazuje, kako je z njenim materinstvom, rodnostjo in porodom.

LILIT V ASTROLOŠKIH KARTAH

Najpogosteje označuje močne, neodvisne in ustvarjalne osebnosti, ki živijo zunaj običajnih norm in konvencij, zanašajoč se predvsem na svoje globoke občutke, ki jih je pogosto težko razložiti. Njihova čutnost, občutljivost, subtilnost in ranljivost je praviloma izredno visoka, zato ni nenavadno, da je močan vpliv Lilit mogoče najti v številnih horoskopih umetnikov. Taki ljudje so nagnjeni k nenavadnim, težavnim in zapletenim odnosom ter partnerstvom, kjer je sklepanje kompromisov ena od težjih nalog.
V ženskih horoskopih je Lilit praviloma poudarjena pri tistih osebah, ki jih označujemo kot "fatalne" ali "vamp"- ženske, polne izziva, a vendar nedosegljive, nedostopne – če seveda in dokler same ne želijo dostopa; ko se to zgodi, si moškega vzamejo same. V moških horoskopih je Lilit pogosta v primerih neustavljivih ljubimcev, a ne tistih, ki ženskam dvorijo, ampak tistih drugih, katerih ljubezen pogosto meji na uničevanje. Lilit je pogosta tudi pri vseh vrstah spolnih odklonov in deviacij, zato je bil poseben predmet astrološkega preučevanja tudi že odnos Lilit in Plutona, naravnega vladarja osme astrološke hiše, polja, ki zajema tudi nasilje, pritisk, seksualnost in sprevržene spolne prakse.

Priredil: Bern Jurečič 
www.karmaplus.net

foto: tribes.tribe.net

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !