Boginje in božanstva

Marija Magdalena

Iz čaščenja Marije Magdalene se je v Nemčiji v 13. stoletju razvil red magdalenk, namenjen spokornicam in spreobrnjenkam. V ustanove, ki so nosile ime Hiša Marije Magdalene, so do 15. stoletja zapirali prostitutke, da bi se v njih naučile spodobnega življenja in dela.

Umetniki jo upodabljajo s posodico z mazilnim oljem, stoječo pod križem ali kot spokornico z razpuščenimi lasmi (po zgrešenem enačenju s svetopisemsko grešnico). Včasih ima pri sebi še mrtvaško ali hudičevo glavo, spokorni bič, knjigo, trnovo krono. Pripisovali so ji celo serijo zavetništev. Tako drži svojo svetniško roko nad ženskami, študenti, jetniki, frizerji, vrtnarji, vinogradniki, trgovci z vinom, izdelovalci parfumov in pudra. Je tudi priprošnjica pri očesnih težavah, proti slabemu vremenu in zoper mrčes. Priimek današnje godovnice uporabljamo kot osebno ali krstno ime, ki ima mnoge oblike: Magdalena, Magda, Majda, Alenka, Lena, Lenčka in Makalonca.

Magdalena nas obvaruje pred dežjem, neurji, nevihtami in točo. Magdalena nam je kljub vsemu, kar o njej govorimo, bolj blizu kot smo pripravljeni priznati. Naj nam je všeč ali ne, a v vsakem od nas je nekaj grešnika in nekaj svetnika. Marija Magdalena nam je zato krasen vzor, kajti ni ga junaka, ki ne bi kdaj zašel na napačno pot ali bil povsem imun na skušnjave. Jezus pa pravi, da je človek, bolj kot demoni, sam odgovoren za svoje zlo, svoj greh. Marija Magdalena je to spoznala še pravi čas in se odločila ukrepati. Prešuštnica ali ne, marsikomu je lahko zgled, ki naznanja, da je vedno mogoča vrnitev nazaj na pravo pot.

Marija Magdalena danes

Danes Marija Magdalena ni le svetopisemska oseba, temveč tudi boginja sodobnega časa, ki v sebi nosi prastaro in pristno modrost. Lahko je vir navdiha za vse ženske in del nje živi v vsaki od nas. Je energija, ki je hkrati nežna in blaga, pa vendar odločna in neomajna. Predstavlja moč in dostojanstvo in na ta način pomaga izboljšati položaj žensk po vsem svetu. Osvobaja nas ozkosrčnosti in nas uči odpuščanja. Uči nas ponosa in kako se postaviti zase, kako izraziti svojo resnično lepoto, modrost, kreativnost, ki so bistvo ženskega duha. Je prinašalka sočutja in zdravilka ranjenih žensk, pomaga ženskam, ki so bile fizično ali čustveno zlorabljene, zdravi žensko dušo kadar se le-ta počuti zapuščeno in prevarano.

Marija Magdalena nam kaže, kakšna je resnična ženska narava in nam pomaga, da se vidimo v vsej svoji lepoti in moči ter postanemo celovite.

Avtor: Simona
www.MyChi.si

  • Članki

MyChi® je center za telo, dušo in duha. Naš moto je, da si z zavedanjem duhovnih vsebin, znanj in tehnik na praktičen način izboljšate vsakodnevno kvaliteto svojega življenja.

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !