Razne TehnikeSoulwork

Maske in pravi jaz

Doma nosimo eno masko, pred starši drugo, v službi tretjo. Celo vsakemu od staršev nastavimo drugo masko.

Eno mami in drugo očetu – in tukaj se je vse začelo. Kdo pa je potem moj pravi jaz?

Osebnost ali angleško »personality« izhaja iz grškega korena besede »persona« in v prevodu pomeni – maska. Tako je, naša osebnost je naša maska, ki jo kažemo navzven in prilagajamo okolici, glede na to, kje se nahajamo. Naša osebnost se je razvila kot obrambni mehanizem na domače okolje v otroštvu, ko smo se na vse načine trudili, da bi nas naši starši (skrbniki) imeli radi in da bi se izognili kazni.

Tako smo lahko razvili sindrom pridne punčke in zatrli svojo pravo naravo nagajivke. Lahko smo se trudili biti čim manj moteči za okolje, znotraj nas pa je nevede vrel vulkan jeze, ki še danes bruha iz nas. Lahko smo se trudili, da ne bi bili individualist, da nas ne bi zasmehovali, vendar se nam je prav to dogajalo in se nam še dogaja. Morda želimo sebi in drugim dokazati, da smo posebni, pa nam to nikakor in nikakor ne uspeva.

Morda smo bili v otroštvu nesprejeti, nezaželeni, neljubljeni, nepomembni, konfliktni, nezanimivi, grešni kozli, nedobrodošli, nevredni, skratka ne dovolj dobri takšni, kakršni smo, zato smo razvili strategije preživetja, da bi se vsemu temu izognili in si nadeli različne maske, da bi dobili, kar si želimo (ljubljenost, sprejetost, zanimivost, pomembnost…).

Vendar je cena te maske zelo zelo visoka! Kajti maska, ki naj bi nam pomagala dobiti želeno, nam ravno to jemlje. Paradoks, kaj? Rezultat je ravno tisti, ki se ga bojimo. Še vedno se ne počutimo ljubljene in sprejete. Kako se sploh naj bi, če pa ne živimo svoje prave narave! Če ne sprejemamo niti sami sebe! Naša maska je sprejeta, ne pa naša prava narava in to boli. Samih sebe ne moremo prelisičiti, pa če se še tako trudimo.

Odkrijte, torej, svoj pravi Jaz, svojo pravo esenco, sprejmite jo in jo ponosno pokažite celemu svetu!

Tina Puncer, terapevtka soulworka, Reality shifter
www.loving-wisdom.com

foto: freedigitalphotos.net

 

Tagi
Pokaži več

Tina Puncer

Terapevtka soulworka, Reality shifter

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !