Meditacija umetnost ekstaze in bivanja

Meditacija umetnost ekstaze

Ko posameznik sliši ime »meditacija« se mu pojavijo različne asociacije in vtisi. Če naključno vprašate ljudi na ulici o »meditaciji«, vam jo bo vsak drugače opisal, drugače definiral. In vsak jo dojema z zornega kota samega sebe in izkušenj katere ima s tem pojmom. Nekdo bo samo zamahnil z roko…brez veze…drugi se bo morebiti samo nasmehnil in šel naprej, tretji bo govoril o meditaciji z veliko naklonjenostjo in bo s samimi kretnjami in gestami izkazoval srčno pripadnost. Če berete ta prispevek se najverjetneje približujete »tretjemu«.

Pa vendarle kaj meditacija je? Meditacija je pustolovščina v neznano, v notranji svet svojih občutkov, intimnega doživljanja sebe in sveta okoli nas. Je prvinski stik s seboj, je ljubezen do sebe. Je sprejemanje. Ni zanikanje, temveč sprejemanje.

Kako pa najti pravo meditacijo zame, ki bi meni resnično ustrezala? Če stopite v knjigarno z ezoterično literaturo…vam pozornost beži na številne knjige, ki opisujejo meditacije, tehnike, obljubljajo večen mir in ljubezen, razsvetljenje…Internet je poln različnih meditacij, učiteljev…večina obljublja, da bo samo njihova meditacija rešila vse probleme…pa vendarle se je potrebno enkrat odločiti in skočiti v neznano. Po svojih izkušnjah bi rekel, da si vsak izbere knjigo, meditacijo, učitelja, ki najbolj ustreza njegovemu notranjemu stanju. Zato bi lahko rekli, da ima vsako učenje svoje mesto in je za nekoga primerna.

Nekateri izmed nas so bolj čustvene narave, zato potrebujejo tako meditacijsko tehniko, ki ima veliko opraviti s čustvi in občutki. Za posameznike, ki so bolj intelektualni in v glavi je spet potreben drugačen pristop.

Prava meditacija naj ne bi imela cilja. Cilje ima zmeraj naš ego in um. Vendar pa je na začetku ok, da si jih postavite. Če hočete preteči maraton, morate začeti s krajšimi razdaljami in jih nato postopoma podaljšujete. Zato je na začetku manj- več. Vsako meditacijo, ki jo izvajate naj bi prakticirali vsaj nekaj mesecev, da bi jo resnično spoznali in imeli od nje nek rezultat. Spremembe so ponavadi dolgoročne in delujejo bolj na daljši rok. Seveda pa obstajajo meditacije, ki delujejo tudi trenutno. Bistveno je, da se z rezultati ne obremenjujete. Da ste potrpežljivi, vztrajni, osredotočeni. Tudi, če pride kakšna »kriza« je odločitev, da greste skozi in naprej že zmeraj prisotna.

Kaj pa lahko sploh pričakujem od meditacije in kakšen cilj naj bi imela?

Poudaril bi štiri pomembne stvari:

  • Transmutacija naših čustveno-mentalnih stanj. Na primer…strah, jeza, žalost se lahko transmutirajo in doživijo kot samo energijo, brez dodanih konceptov in zgodb (kdo je kriv in zakaj…). Gre za preseganje naših pretiranih identifikacij s stanji in okoliščinami.

  • Iti preko samih omejitev našega uma…dobro/slabo…prijetno/neprijetno…žalost/sreča

  • Vzpostaviti stanje opazovalca zavesti, tako, da se identifikacija z individualno zavestjo oslabi, na ta način lahko vidimo širšo sliko…boljše čutenje sebe in okolice

  • Umiritev uma in doseganje stanj, v katerih so misli oddaljene in nemoteče

Če ste prišli do teh besed, ki jih trenutno berete ste nekateri morda že bolj sproščeni in v meditacijskem stanju… Upam samo, da niste nekje sredi dela ali drugih pomembnih stvari. Lahko zaprete oči za minuto ali dve in samo opazujete svoje dihanje, zvoke, občutke. Vse kar je, je ok. Naslednjič pa bom predstavil še kakšno meditacijo, tako, da boste lahko začeli. Lep in prijeten dan vam želim še naprej.

O Grega Gregorec

Od leta 1991 se intenzivno ukvarja z različnimi metodami samorazvoja in samopomoči, ter različnimi vrstami meditacij. Njegov način dela je celosten in integralen, v svojem delu združuje modrost in intuicijo vzhodnega pogleda na svet, ki jo učinkovito združuje z razumom in intelektom zahoda.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: