Išči
Generic filters
foto pixabay.com

Misli, prepričanja in čustva imajo ogromen vpliv na telesno zdravje

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Preštevilni imamo občutek nemoči, kadar gre za naše zdravje. Sodobna družba nas je naučila, da smo žrtve svojih genov, prepuščeni na milost in nemilost muhasti (ali vnaprej določeni) usodi, rešijo pa nas lahko samo zdravniki v belih haljah s svojimi stetoskopi, skalpeli in čudežnimi bloki z recepti.

Ampak ali so tablete in operacije v resnici najprimernejše rešitve za zdravljenje vse pogostejših kroničnih bolezni in obolenj?

Ob skoraj polovici prebivalcev Združenih držav Amerike, ki bolehajo za kakšno kronično boleznijo, kaže, da je odgovor bolj večplasten od preprostega predpisovanja zdravila ali načrtovanja operacije. Kronično obolenje je opredeljeno kot takšno, ki je trdovratno, ponavljajoče se ali z drugače dolgotrajnimi učinki – kot bolezen, ki pride s časom. Izraz kroničen se pogosto uporabi, ko potek bolezni traja več kot tri mesece in ga je mogoče razlikovati od obolenja, ki mu pravimo akutno (z nenadnim začetkom in običajno v hujši obliki).

Razlikovati je treba med akutno in kronično boleznijo, saj je ob vse slabšem zdravju in pešajočem zdravstvu med glavnimi težavami to, da akutni medicinski model uporabljamo pri kroničnih boleznih, ne uspeva pa nam dokopati se do temeljnih vzrokov in doseči trajne ozdravitve. Znanost in tehnologija sta v zadnjem desetletju napredovali hitreje kot kdaj koli, kljub temu pa nismo bili še nikoli bolj bolni in depresivni.

Rak, kronična bolezen, je postal daleč preveč razširjen in je enako grozna diagnoza, kot je bila pred štiridesetimi leti.

Tesnoba in depresija se zdita tako običajna kot prehlad, avtoimunske bolezni pa se širijo kot vročinski izpuščaj poleti.

Kaj se dogaja? Je naš svet postal tako strupen, da so zdravstvene tegobe neizogibne?

Kemikalije v predelani hrani in gospodinjskih izdelkih lahko sicer vsekakor prispevajo k obolevanju, toda Zdravi ni zgolj še ena izmed knjig o prehrani, dietetiki in sonaravnem življenju. To je knjiga o tem, kako globoko povezan je um z biološkimi procesi, in o ogromnem vplivu, ki ga imajo misli, prepričanja in čustva na telesno zdravje.

»Delaj po svojih najboljših močeh, dokler ne postaneš pametnejši. Ko postaneš pametnejši, delaj bolje.« – Maya Angelou

Vpliv stresa

Kaj je zdravje? Med definicijami zdravja je v slovarju MerriamWebster Collegiate Dictionary navedeno:

Dobro stanje telesa, uma ali duha, še zlasti: odsotnost telesnega neugodja ali bolečine; stanje, v katerem nekdo ali nekaj dobro uspeva oziroma nekomu ali nečemu dobro gre: dobro počutje.

Če je zdravje odsotnost telesnega »ne-ugodja«, lahko morda rečemo, da je zdravje pravzaprav stanje ugodja. Lahko bi celo domnevali, da bi dobro uspevanje oziroma dobro zdravje moralo biti naše naravno stanje, tako kot cvetlice cvetijo in bujno uspevajo v naravi, ne da bi jim bilo treba kar koli »početi«.

Iz tega torej sledi, da bi se morali takrat, ko zbolimo, vprašati, kaj nas morda meče iz ravnovesja oziroma iz našega naravnega stanja dobrega uspevanja. Strokovnjaki pravijo, da je glavni krivec stres.

Povzeto iz knjige Zdravi >>

Ali ti je bil članek v pomoč?

IZPOSTAVLJENA STORITEV

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kanalizirana sporočila zvezdnih duš, 1. del

Kanalizirana sporočila zvezdnih duš, 1. del

Upasaka 2: Kje reševati problem

Upasaka 2: Kje reševati problem

Numerološka napoved 7. 5. 2021

Numerološka napoved 7. 5. 2021

Čustva kot poglaviten notranji vzrok bolezni

Čustva kot poglaviten notranji vzrok bolezni

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 7. 5. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem