Mlečni riž s kokosom - Ajurvedski recept

Mlečni riž s kokosom – Ajurvedski recept

Mlečni riž s kokosom je primeren, ko imate vročino ali pa imate telo vroče, ko se hočete ohladiti. Mlečni riž s kokosom zmanjšuje PITA (ogenj) energijo in daje telesu lahkotnost. Zato je mlečni riž s kokosom primeren tudi kadar imate težave s prebavo, saj je lahko prebavljiv in umirja prebavni ogenj.

Riž je gradnik dobrih energij (ojas), ki v telesu podpirajo zdravje, stabilnost tkiv in moč mišic. Dobre energije prinesejo trden imunski sistem, veselje in zadovoljstvo.

Kokos vsebuje pomembne aminokisline, ki skrbijo za dobro delovanje možganov, regulirajo MLECNI RIZhormone in nevrotransmiterje, uravnovešajo nivo glukoze (sladkorja) v krvi in umirjajo telo ob stresu ter še mnogo drugih zdravstvenih koristi (npr. preventiva pred rakom na prostati).

Mleko ima v ajurvedi posebno mesto: vsebuje hranilne snovi, ki jih ne najdemo v nobeni drugi hrani. Če je mleko dobro prebavljeno, neguje, podpre in prehranjuje celo telo, zagotavlja čustveno ravnovesje in ravnovesje doš. Tudi mleko je gradnik dobrih energij v telesu (ojas), ki nastajajo kot produkt dobre prebave na subtilnih nivojih, zato je še kako pomembno kakšno mleko uživamo.
Mleko namreč zaradi slabe prebave povzroča veliko težav, zakisanost in povečanje izločanja sluzi. Z začimbami pa povečamo prebavni ogenj in tako pomagamo prebavi. To je še posebej pomembno za tip VATA in KAPHA.
Žafran dodatno podpre funkcije reproduktivnih organov in življenjsko energijo.

SESTAVINE
1 skodelica okroglega riža
¼ skodelice kokosove moke
2 žlici kokosove maščobe
3 skodelice mleka
Ščep mletega kardamoma
Ščep mletega cimeta
2 ščepa kurkume
Nekaj lističev žafrana
1 čajna žlička kokosovega sladkorja
2 ščepa himalajske soli

PRIPRAVA
Na kokosovi maščobi popraži začimbe razen žafrana. Dodaj opran riž. Popraži še eno minuto in dodaj mleko, žafran, kokosov sladkor in sol. Kuhaj do mehkega.

DOBER TEK!

Deli to s prijateljem