Išči
Generic filters
foto:pixabay.com

Moč barv: Zelena in roza za boljše odnose

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Universal kamp 2021Universal kamp 2021Universal kamp 2021
OGLAS
Če se zavedamo ali ne, imajo barve, ki nas spremljajo na vsakem koraku, močan vpliv na nas. Spreminjajo lahko naše razpoloženje, vedenje, ali pa vplivajo tudi na to, koliko pojemo in kaj si zapomnimo.

Spomin

Barve lahko vplivajo na to, kaj si zapomnimo. Če je veliko rdeče barve, si bomo bolj verjetno vtisnili v spomin negativne besede. Zelena barva deluje ravno nasprotno; spodbuja nas, da si zapomnimo pozitivne stvari, zaradi česar nam pomaga do lepšega pogleda na življenje.

Zelena in roza za boljše odnose

Ženskam naj bi bili bolj privlačni moški, oblečeni v rdeče, isto pa naj bi veljalo tudi za moške. To je le fizični vpliv. V resnici barva ne more vplivati na to, kdo se nam zdi bolj privlačen ali prijazen. Za bolj harmonične in srečne odnose doma strokovnjaki svetujejo, da pobarvamo stene v roza ali zelene odtenke ali pa si omislimo tekstil v teh odtenkih. Ti odtenki namreč pomagajo, da v drugih lažje prepoznamo srečne izraze.

Modra uravnava notranjo uro

Znanstveniki so odkrili, da modra barva pomaga uravnavati našo notranjo uro oziroma cirkadiani ritem, če ga vržemo iz ravnovesja. Modra barva ima tudi sicer največji pozitivni vpliv na fizične, mentalne in vedenjske vzorce in nekateri raziskovalci celo ugotavljajo, kako bi lahko z modro barvo pomagali zdraviti depresijo ali motnje v razpoloženju.

Rdeča barva nas pripravi na napad ali obrambo

Kot smo že zapisali, zelena barva krepi pozitivna čustva, negativna pa slabi, podoben vpliv pa imata tudi bela in roza barva. Rdeča barva pa ima ravno nasproten vpliv in krepi negativna čustva, kot so tista, povezana z neuspehom ali nevarnostjo. Ko smo pod vplivom rdeče barve, so naše reakcije hitrejše in močnejše, ker to barvo naši možgani zaznavajo kot znak nevarnosti. Zato smo bolj »pripravljeni« na napad ali obrambo. Rdeča barva je tako lahko koristna pri športnih aktivnostih, kjer potrebujemo veliko eksplozivne moči.

Zelena barva za ustvarjalnost, energijo in srečo

Zelena barva dobrodejno vpliva tudi na ustvarjalnost. Raziskovalci so njene učinke primerjali z belo, sivo, rdečo in modro barvo in ugotovili, da zelena barva najbolj vpliva na aktivnosti, povezane z besedami ali slikami. Obenem se pod vplivom zelene barve počutimo manj utrujene in na splošno boljše. Nič čudnega, da so sprehodi v naravi tako dobrodejni. Če želite pozitivno vplivati na svoje mentalno zdravje, vključite v prostore čim več zelene barve. In še ena blagodejna lastnost zelene barve: valovna dolžina zelene barve pomaga tudi pri glavobolu in migreni. Vse valovne dolžine bele, modre, vijolične ali rdeče pa glavobole le poslabšajo.

Za več ali manj apetita

Tudi barva krožnika vpliva na to, koliko bomo pojedli. Skrivnost je v kontrastu. Bolj se barva krožnika razlikuje od hrane na njem, manj boste pojedli. Tako so na primer v eni raziskavi ugotovili, da so ljudje, ki so jedli testenine na belem krožniku, pojedli za 30 odstotkov več v primerjavi s tistimi, ki so jih jedli na rdečem. Če želite spodbuditi tek otrok, strokovnjaki svetujejo, da jim na krožniku ponudite čim več različnih barv.Avtor: Snežana Zabukovec Vir: www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Priporočamo

0
Deli to s prijateljem