Molitev

foto:planetiskcon.rupa.com

Nekoč je nekega študenta zanimalo, ali nam lahko pomaga, če pišemo pisma Bogu. “Seveda,” sem odvrnil. “Ali tudi ti pišeš Bogu in svojemu guruju,” me je vprašal. Odkrito sem priznal: “Bolj sem nagnjen k molitvi kot pisanju. Zelo rad molim.” Ne glede na to, ali Bogu pišemo ali pa se pogovarjamo z njim, nam molitev iz srca vedno pomaga, da se bolj zbližamo z njim.

Kot otrok sem pogosto molil v postelji, dokler nisem zaspal. V molitvi sem našel varnost in čutil sem, da me nekdo posluša. Še vedno molim, saj sem se kot otrok naučil, da je to najmočnejše sredstvo, da občutimo Božjo navzočnost in se ga dotaknemo z mislimi.

Če molimo, se nam dogajajo čudeži. Ko nam jo življenje zagode, lahko z molitvijo prikličemo posebno Božjo milost. Nekateri dogodki so neverjetno boleči in težko razumemo, da so Gospodov blagoslov. Takrat poskušajmo ponižno moliti: “O Bog, prosim, daj mi moč, da bom v tem, kar se mi dogaja, videl tvojo milost, čeprav je z razumom ne morem.” Tako bomo lahko izkusili skrito Gospodovo milost in mu postali hvaležni za vse nedoumljive okoliščine v življenju.

Molitev je naše ekskluzivno srečanje z Bogom. Nekoč me je nekdo vprašal:

“Zakaj bi posvečali molitve Bogu, če ve, kaj je v našem v srcu?”

Strinjal sem se, da nas Bog pozna do obisti, vendar vseeno rad vidi, da molimo k njemu. Zelo je vesel, ko mu posvetimo svojo voljo in se obrnemo k njemu. Čeprav naše molitve morda niso tako čiste kot molitve velikih duš, je Bog tako srečen kot starši, ko poslušajo, kako se otroci lomijo pri govorjenju. Gotovo je zadovoljen, ko delamo otroške korake, tudi če so naše molitve nepovezane in raztresene.
Pogosto ne znamo dobro izkoristiti molitev, saj v srcu gojimo posvetne želje in pričakujemo, da nam jih bo Bog izpolnil. Čeprav je duhovno zdravo, da se vsaj obrnemo k njemu, to še vedno ni nesebična ljubezen. Iskrena molitev nam ne zagotavlja materialnih rešitev za težave, se pa tako zagotovo bolj spominjamo Boga in se mu še bolj približamo. Tako si napolnimo srce z bogatimi duhovnimi čustvi in laže premagamo nepomembne sebične želje.

Odličen način proti sebičnosti je molitev za druge. Iskrene molitve za dobro drugih obogatijo naše srce z ljubečo Gospodovo navzočnostjo. Prinesejo nam globoko, trajno izpolnitev in nas napolnijo z duhovno močjo, da lahko z zadovoljstvom pomagamo drugim.

Radhanath Svami

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: