Mung Dal Kitchari, Ajurvedski recept – Tridoshic

foto:jeevalifestyle.com

Pomlad… čas za DETOX

Mung Dal Kitchari je idealna hrana za uravnovešanje vseh treh doš. Dobrodošla je še posebej takrat, ko želimo svoje telo očistiti. Tridoshic pomeni, da Mung Dal Kitchari uravnoveša vse tri doše.

Ajurvedski recept Mung Dal Kitchari je enostaven za prebavo in telesa ne obremenjuje, zato se telo lahko ukvarja z izločanjem toksinov, poleg tega pa je nahranjeno z vsem, kar potrebuje. Mung Dal Kitchari je nasprotje od hladnih in surovih sokov, ki jih običajno povezujemo z detoxom. Seveda drži, da sokovi pomagajo, da se telo očiti. Ajurveda pa deluje drugače.

Ajurveda je mehka in spodbuja notranji ogenj, zato je lahko vsem tistim, ki ste doslej delali detox samo s sokovi, nov izziv, da detox spoznate še z drugega zornega kota.

Zdravje v ajurvedi je povezano z zdravjem prebavnega sistema.

Če je sistem obremenjen in če ne deluje pravilno, potem je telo podhranjeno, četudi mu ponudite najboljše. Ko je telo podhranjeno, je ranljivo za različne viruse, bakterije, parazite in energije, ki prinašajo bolezen.

Mung Dal Kitchari je namenjen, da spodbudi delovanje prebavnega ognja in tako okrepi delovanje celotnega sistema ter vanj prinese ravnovesje. Mono-dieta omogoči, da se ritem telesa upočasni in mu prinese počitek. To pa je začetek čudežnega ozdravljenja.

SESTAVINE
1 skodelica rumenega mungo dala (leča)
1 skodelica basmati riža
1 žlica drobno nasekljanega ingverja
3 žlice ghee (prečiščeno maslo)
½ palčke cimeta
5 celih kardamomovih zrn
5 klinčkov
10 črnih poprov
3 lovorovi listi
¼ čajne žličke kurkume
6 skodelic vode

PRIPRAVA
Mungo dal operi preden ga namočiš. Mungo dal namoči dan preden ga potrebuješ (postane lažje prebavljiv). Pred uporabo ga splakni.
Splakni riž. V posodo daj ghee in ga segrej. Dodaj začimbe, da začnejo cvrčati (tako oddajo svoje zdravilne snovi v maščobo). Dodaj mungo dal in riž. Dobro vse skupaj mešaj nekaj minut.
Zalij z vodo in pusti, da zavre. Zmanjšaj ogenj in kuhaj cca 25 minut, dokler riž in dal nista mehka.

NAJ BO VAŠ DETOX Z Mung dal Kitchari GLOBOK!

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Uhani Ametist

Uhani Ametist

Ametist je kristal spirit..

6.90€

Enačba za ljubezen, Ljubezenski vodnik zanj/zanjo

PUSTI SPOROČILO:

Please enter your comment!
Please enter your name here