Najdi svoj center 2. del

Najdi svoj center 2. del

Spremljaj objave: Alja Aljančič
X

Spremljaj objave: Alja Aljančič

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Najdi svoj center 2. del 7Najdi svoj center 2. del 7Najdi svoj center 2. del 7

Vesolje je obširno in včasih zapleteno, da bi ga človeški možgani lahko razumeli in vedeli kako deluje. Vsi smo del vesolja in obratno, vesolje je del nas. Skozi nas se ves čas pretaka vesoljna energija, če se tega zavedamo ali ne.

Koliko te energije sprejemamo in dopuščamo, da bi le ta svobodno tekla pa je odvisno koliko smo povezani sami s seboj oz. koliko smo v svojem centru.

Pa si bolj natančno poglejmo kaj je center?

Center je prostor kjer prebiva naša duša. Je prostor kjer znamo prisluhniti sebi in delovati iz znotraj navzven. Tu slišimo svojo pravo naravo, ki samo preprosto obstaja brez, da bi čutili potrebo po zunanjem dokazovanju ali potrjevanju. Center nam nosi pravi mir in zadovoljstvo, saj lahko samo obstajamo in smo. Odpade vsa težka energija, ki v nas povzroča napetosti in nas odvrača od nas samih.

Kadar smo v centru, lažje ostajamo prisotni v tem trenutku, se počutimo bolj prizemljeni, smo bolj efektivni pri vsakdanjih opravilih, lažje shajamo z okolico in smo vsesplošno bolj zadovoljni in pod manjšim stresom. Posledično vidimo večji smisel v našem obstoju, sklepamo boljše odnose, smo fizično in psihično v boljši kondiciji in se počutimo bolj srečne.

A da bi znali ostati v centru je potrebno budno spremljati svoje počutje in vaje so lahko pri tem v veliko pomoč. Če jih boste pridno vklopili v vsakdanje življenje, boste s časom lahko čutili blagodejne učinke. Seveda se to ne zgodi čez noč. Bo veliko boljših in slabših trenutkov, ampak takšno je pač življenje. Vedno bodo boljši in slabši dnevi in to je potrebno sprejeti kot del življenja. Pa si poglejmo nekaj preprostih vaj, ki vam bodo pomagale, da ostanete v centru oz. povezani sami s seboj.

Zavestno dihanje

Kadar se boste počutili nelagodno ali brez energije samo preprosto zaprite oči in naredite nekaj globokih vdihov in izdihov in samo nekaj časa še opazujte svoje dihanje. Ko boste začutili, da se je telo sprostilo, se osredotočite na predel med popkom in prsmi in začutite svoj center. Povejte si, da se imate radi. Odprite oči in se zavejte, da je v vašem življenju vse v redu tako kot je.

Osredotočanje na telo

Ko se zavemo svojega telesa in ga občutimo delček po delček, se povežemo s tem trenutkom in tako vstopimo nazaj v svoj center. To vajo lahko naredite z odprtimi ali zaprtimi očmi. Kakor vam je lažje in bolj prijetno. Začutite svojo glavo, ramena, roke, sprednji in zadnji del trupa in noge. Vsakemu delu telesa posvetite toliko časa kot čutite sami. Če kje čutite napetosti, jih preprosto z dihanjem sprostite.

Opazovanje okolice

Narava je del nas in prijeten sprehod skozi njene lepote že samo po sebi lahko hitro napolni našega duha z mirom. Da bi bila izkušnja bolj prijetna in, da bi vam pomagala najti vaš center, se med sprehodom zavestno zavejte dogajanja okoli sebe. Opazujte zvoke, drevesa, nebo… in se zavejte svoje veličastnosti v tem trenutku. Naj vam bo to motivacija, da pustite misli o preteklosti in prihodnosti za seboj in naj narava, ki vas obkroža, napolni celotno telo z neskončno lepoto. To vajo opazovanja lahko vadite kjer koli, pa naj bo to v službi, doma ali kjer koli že dobite občutek, da to potrebujete. Enostavno se zavejte dogajanja okoli sebe in se mu prepustite brez sodbe. Naj se vam misli ustavijo ob opazovanju dogajanja v tem trenutku.

Zavestno opravljanja vsakdanjih opravil

V naših življenjih hitimo kot, da smo na avtopilotu. Počnemo stvari rutinsko brez, da bi resnično uživali in občutili določeno opravilo. Lahko si zadamo nalogo, da bomo eno izmed vsakdanjih rutinskih opravili pri polni zavesti z vsemi čutili. Lahko je to pomivanje posode, likanje, sesanje ali pa pitje jutranje kave, okušanje hrane… Karkoli že izberete počnite to vsaj en teden. Če je to pitje jutranje kave, si jo dobro oglejte, začutite njen omamen vonj, okusite prvi požirek in jo popijte počasi z užitkom.

Vsaka izmed teh vaj vam pomaga, da se stopite s tem trenutkom. Kadar se spojimo s tem trenutkom, pa prebudimo tudi naš center, saj eno hodi v roki z drugim. Bolj boste vadili, boljše vam bo šlo. Potrebna je disciplina in konstantnost, da bi vaje imele učinek. In kot sem že rekla, ne kritizirajte se, če vam kak dan ne bo šlo ali, če ne boste znali ustaviti vrveža v glavi. Takrat se spomnite, da tudi športnik ne utrdi določene mišice kar čez noč. Za utrjevanje si vzame veliko časa, počne to dosledno in po nekem času vidi uspeh. Prav tako je za to, da bi živeli iz centra sebe potrebna vaja in čas. Rezultati pa zagotovo sledijo.

V zadnjem delu pa vam bom razkrila še kratko meditacijo, ki vam bo pomagala najti center.

Nadaljevanje sledi…

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Alja Aljančič
X

Spremljaj objave: Alja Aljančič

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem