FeaturedOsebna rast

Nasmehni se svojemu notranjemu soncu

Starodavne modrosti za več harmonije v poletnem času

Dih je most, ki povezuje duhovni svet z materialnim. Z dihanjem prenašate svojo duhovno hrano v telesni jaz, ki oskrbuje vašo dušo, um in telo. Globoko dihanje je sorodno počitnicam, zato slednjim drugače pravimo tudi ‘Predah.’ Postanite pozorni na svoje dihanje. – Doreen Virtue, Angelski napotki za vsak dan

Morje s svojim valovanjem. Valovanje kot veličastno dihanje. Popolna predaja veliki prasili, ki je vseobsegajoča, se je ne da določiti, niti nadzirati.

Ste kdaj legli na vroč pesek, kot da so vam odpadla vsa bremena?
Ste predali delovne obveznosti in si privoščili pravi predah?
Ste občutili povezavo – sintezo tako z morjem kot s soncem obenem?

Sliši se preprosto, vendar je najtežje občutiti sebe – tukaj in zdaj. Čas počitnic in dopustov je pravi, da poskusimo to doživeti v polnosti.
Da bi mogli hitreje in bolje delovati, kar je osnovna potreba v tem hitrem tempu, je zagotovo treba upočasniti dejavnosti, upočasniti svoje gibanje in tudi dihanje. Vsemu temu lahko dodamo neko novo dimenzijo, ki izhaja iz naše notranjosti.

Pomen predaha

Počitek je zelo pomemben, ne mislim samo na nočni ali dnevni, temveč tudi na tedenski in letni. Narava se ves čas spreminja, z njo tudi človek. Kljub temu, da človeštvo premika meje tako na delovnem področju kot na osebnem, ta premik pušča sledi v človeku, najbolj očiten je v psihofizičnem stanju. Najpogosteje se izrazi ravno na srcu in njegovem delovanju. Poleg slabe preskrbe s kisikom je pomanjkanje kakovostnega počitka eden od glavnih razlogov za porast srčnih in krvožilnih bolezni. Vemo, da nekatere telesne funkcije nikoli ne prenehajo. Srce nikoli ne miruje, pomembno pa je uzavestiti, da se razbremeni in hkrati krepi ravno med počitkom in spanjem.

Kje so časi, ko smo bili zaposleni osem ur dnevno. Danes je delovnik razpotegnjen skozi cel dan in še zvečer smo dosegljivi po telefonu ali računalniku, obremenitve so vedno večje in so postale stalnica. Preprosto povedano, vse manj časa imamo za počitek in regeneracijo. Posledica tega so izgorevanje in patološka stanja utrujenosti.
Počitek ob koncu tedna in dopust ne zadostujeta, prav tako je nočni počitek pogosto pomanjkljiv.

Ljudje smo sestavni del narave, ta pa vedno teži k ravnovesju. Odziv telesa nam jasno pokaže, koliko smo povezani z njim in upoštevamo njegova opozorila. Preprosta podpora je že to, da se poskušamo čez dan zavedati sebe ter poskrbimo za dnevno rutino, s tem pa tudi za harmonijo ‘elementov’ znotraj sebe.

Zjutraj se je dobro pretegniti in odpreti telo ter srce z gibalnimi in dihalnimi vajami, da v telo vnesemo dovolj svežega kisika. Poskrbimo, da čez dan pijemo dovolj vode. Negujemo ljubeče misli ter smo pozorni na svojo držo. Če imamo možnost biti vsaj za nekaj minut bosi na zemlji, to storimo, saj si krepimo povezavo z zemljo, izpostavljanje soncu pa nam prinaša energijo ognja. Pred spanjem je dobro opazovati nebo in zvezde, saj s tem pridobivamo energijo etra.

Element ogenj kot sestavni del naravnega cikla

Modrost narave je neskončna, saj vsak letni čas podpira določeno lastnost in skrbi za rutino, ki harmonično ustreza posameznim letnim časom. Poletje je čas, ko je sonce na višku svoje moči. To je obdobje, ko si lahko privoščimo letni počitek, dopust, saj je to čas cvetenja, toplote in izobilja v naravi.

Starodavne vzhodnjaške modrosti označujejo to obdobje z elementom ognja. Medtem ko je element lesa bolj povezan s kvalitetami v nas samih, ki so potrebne za izražanje naše individualnosti, je element ognja odgovoren za kvalitete, ki jih pridobimo v odnosu z drugimi.
Temu elementu po tradicionalni kitajski medicini anatomsko ustrezata srce kot poln organ in tanko črevo kot votel organ. Energija srca vlada krvi in pretoku krvi ter življenjski energiji. Kontrolira tudi krvne žile in ima kontrolo nad znojenjem. Srce je domovanje duše, duha, zavedanja, moralne energije in občutkov. Energija srca predstavlja sonce in ogreva celotno telo. Ogenj nam daje iskro, veselje in toplino. Pomembno je omeniti tudi osrčnik, ki pomaga srcu in je nekakšen čustveni amortizer.

Ezoterični vidik

Energija ognja je življenjsko potrebna za telo in tudi za subtilnejše energijske sisteme, saj omogoča, da se svetloba presnavlja in integrira na harmoničen način.

Element ognja pomaga pri preobrazbi in vam omogoča, da lahko prestopite iz enega stanja v drugo. Element ognja uporabljajte na primer takrat, kadar se odmaknete iz vsakdana in usmerite svojo energijo v meditacijo. Ta sprememba iz enega stanja v drugega je delo ognja, ki prilagaja vaše energije. Poleg tega vam daje tudi potrebno moč, da lahko vzamete svoje življenje v svoje roke in ste zelo aktivni. Ogenj je življenjska energija. Dviga se skozi hrbtenico in krepi telo, duha in dušo.

Element ognja slabite, kadar se iz nekega življenjskega položaja ne morete izmotati, kadar ne morete preseči neke bolečine ali kadar se ustavljate na dogodkih iz preteklosti. Ogenj se sprošča skozi resnično veselje in tako ustvarja pretok čustev, ki pa spadajo pod element vodo.

Ko boste uskladili svoja čustva in občutili notranji mir, bo vsa energija pritekala v srce. V tem stanju boste doživeli resnično svobodo, ker vašega dojemanja ne bo zmanjševala nobena čustvena omejitev več in tako se boste lahko začeli identificirati z bitjo resničnega jaza. Ste zavest, ki je neomejena in svobodna.

Preprosto osredotočanje

Dnevno si privoščite premore s počitkom in ozaveščenim dihanjem, kje je poudarek na izdihu. To vajo, ki je povzeta iz knjige Nadangel Rafael sporoča, Boris Lukacs, lahko izvedete ali doma ali v naravi:

Predstavljajte si v svoji notranjosti sonce, ki seva in prenaša moč svojih žarkov na vaše telo. Odnos do vašega telesa naj bo zavesten in učite se spoznavati, kdaj potrebuje mir in kdaj so koristne športne dejavnosti. Vzdržujte energijo telesa v ravnotežju, kajti če vam primanjkuje energije, je veliko težje vzdrževati svojo zavest v božanskem. Skozi predstavo notranjega sonca, bleščeče svetlobe lahko svoje telo energijsko okrepite in pri tem intuitivno spoznavate, katere šibke točke telesa potrebujejo več svetlobe, da se bodo uravnovesile. Vsaka celica bo sprejemala to luč, vi pa lahko v podporo izgovarjate: »Svetloba mojega notranjega sonca seva v moje organe in v vsako celico mojega telesa.«

Čim bolj ste v povezavi s samim seboj, tem razločneje boste občutili svoje telo, ki bo tako postalo zdrav instrument vaše duše. V vas prebiva božanska zavest, ki vedno pove, kaj potrebuje telo, da bo ostalo v središču.

Duša potrebuje zdravo telo, skozi katero se lahko nemoteno izraža in posreduje duhovno energijo. Vaše fizično telo naj bi občutili lahko in polno moči.

Nasmehnite se soncu in dovolite si trenutke predaha. Tukaj in zdaj.

O Helena Cesar

Moj pristop delovanja je celosten, zato povezujem starodavne modrosti in različne pristope, ki so pisani na kožo posameznikom. Osnovno vodilo vseh soustvarjalcev je: »Z resnico srca do svetlobe sveta« in tako postati najsvetlejši Žarek v Grosupljem ter širše pri ozaveščanju ljudi, pri iskanju samega sebe.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Sorodne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !