Nedokončana avtobiografija, Alice Ann Bailey

 Avtobiografija Alice A. Bailey je nekaj posebnega in je veliko več kot življenjska zgodba. Pa tudi ta je tako izjemna, da nas ob prvem branju popolnoma prevzame in knjigo neradi damo iz rok, dokler ne pridemo do konca. Soočamo se z zelo prizemljeno in realno osebo, učenko modrosti, ki je sposobna zaznavati svet onkraj čutnega.

Toda zaradi tega ni odmaknjena ali vzvišena, še vedno je zelo domača in človeška. To dokazuje z opisovanjem svojega družinskega življenja, z obravnavanjem svetovnih problemov ter nenazadnje s poglabljanjem v osebne probleme kot so strah, prevzetnost idr., s katerimi ima opravka tudi sama.

alice_ann_bailey(1)[1]Duhovnega iskalca seveda najbolj pritegnejo opisi njenega duhovnega življenja, ki je polno iskanj, tavanj in spoznanj. Alice A. Bailey je bila že od malega predana duhovnosti. Iz mističnih mladostnih iskanj: »Nekaj v meni, nekaj neizpolnjenega, nedoločljivega, je kar naprej iskalo imanentnega Boga, Boga, ki je za vsemi oblikami«, je v naravnem razvojnem sosledju in s pomočjo teozofskih učenj, stopila na realna tla okultizma. In šele v njem je našla odgovore na svoja vprašanja, zato se mu je posvetila do konca življenja.

Razume se, da je v svojo pripoved vključevala tudi ezoterične pojme. Skupaj s sočnimi opisi in v prepletu z njimi izvemo, kaj je ezoterika in kaj magija, kaj sta mistik in okultist, kaj so meditacija, molitev in invokacija, kdo so mojstri modrosti, in kako se mojstrimo tudi sami. Brez suhoparnih definicij, lahko bi rekli mimogrede, toda iz prve roke.

Najbolj fascinantni od vseh njenih pričevanj pa so stiki z mojstroma modrosti ter opisi telepatskega zapisovanja knjig: »Enostavno poslušam in zapisujem besede, ki jih slišim ter zaznavam misli, ki kapljajo druga za drugo v moje možgane.«

Knjige ji je telepatsko narekoval mojster Djwhal Khul (ali Tibetanec), ki je bil tedaj inkarniran kot mojster[1]budistični menih v Tibetu. Obravnavajo večno modrost z vseh možnih vidikov: od slepil, telepatije, meditacije, posvečenj, ezoterične psihologije, astrologije, zdravljenja do učeništva – obdobja, ko se učenec kali za učitelja in še veliko drugega. Pri nas jih imenujemo modre knjige, ker so modre barve, in ker razgrinjajo večno modrost. So vsebinsko zahtevne in večinoma tudi obsežne, kajti namenjene so učencem modrosti. Tudi avtobiografija Alice A. Bailey sodi v sklop modrih knjig (čeprav ni tako zahtevna), saj je priča življenja in dela njihove zapisovalke. V slovenščini je poleg nje izšla še Ezoterična astrologija.

Gre torej za trezno in navdihujočo življenjsko zgodbo, ki ji ne manjka niti samokritičnosti niti šarma niti humornosti. Obenem pa vsa pripoved izžareva magnetičnost, ki je lastna duševno čistim ljudem z visoko duhovno razvojno stopnjo. Zato je Alice Bailey verodostojna priča sveta, ki je večini zastrt s kopreno nevednosti. In čim večkrat knjigo preberemo, tem globlje dojemamo njeno vsebino.

Na 65 straneh Dodatka, ki sledi življenjepisu, spregovori o delu z Alice Bailey tudi Tibetanec, ona pa nas seznani s tipi ezoteričnih šol in prikaže Arkansko šolo, ki jo je ustanovila s pomočjo sodelavcev. O tej šoli piše tudi njen mož Foster Bailey. Dodatek je nekoliko zahtevnejše branje, toda zelo koristno za resnega popotnika na duhovni poti, kajti na njej je veliko pasti in dobro je, da vemo, kaj sta prava ezoterična šola in učenje.

Knjiga Nedokončana avtobiografija je izšla v samozaložbi v Murski Soboti in obsega 305+XV strani formata 12×19 cm.

Naročite jo lahko po e-pošti valika@volja.net ali po telefonu 0590 32 021

Dobili jo boste s 13% popustom, t.j. za 20 eur + stroški pošiljanja

Prijetno branje in veliko koristnih spoznanj!
Valerija Kuštor (prevajalka) 

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: