torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Poletna noč…. poletje in element ognja

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

»Poletna noč, bila je najin dom, vse stene iz dreves za strop nebo, preproge iz travnih bilk, zvezd nebroj za luč, brez strehe brez zidov mladim je toplo!… Pridi kdaj pome, z ognjem v očeh…«, le kako se ne bi raznežili ob tej zimzeleni slovenski popevki, ki govori o poletju, poletni noči, ljubezni.

V začetku pomladi sem pripravila članek z naslovom »Zvončki in trobentice… zdaj pomlad je tu – dnevna in sezonska rutina«, kjer smo si ogledali element les, element pomladi.

Ker prihaja čas poletja, si tokrat oglejmo element Ognja. Omenili smo že, da tako Ayurveda kot kitajska tradicionalna medicina posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom, da posameznik sledi sezonski rutini, ki se imenuje RITUCHARYA skozi utrip narave. Tako je možno živeti v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju. (Več o sami rutini in vzajemnosti elementov si lahko pogledate v predhodnem že omenjenem članku.)

Vsak posameznik zagotovo pozna prave načine, kako vključiti element ognja v svoje življenje. Lahko uporabimo pristop po tradicionalnih tehnikah, lahko pa je povsem spontano uživanje pod toplino sončnih žarkov ali v prijetnem večeru s prijatelji ob tabornem ognju, morda celo v meditaciji ob prižgani sveči.

Že kot otroci smo se vsi srečali s tem elementom, ko so nas opozarjali in nam prepovedovali uporabo vžigalic, »Ne smeš, peče,« in vsak izmed nas je zagotovo sam preizkusil, da ogenj res peče. Prijetnejši spomin oziroma udejanjanje je zagotovo poletni počitek prepuščanje sončnim žarkom. Nekateri pa smo se odločili tudi za katarzične, očiščevalne obrede kot je recimo hoja po žerjavici in darovanje preraslih vzorcev ognju.

Kaj nam svetuje Ayurveda v okviru sezonske rutine za poletni čas

V okviru dnevne nege si lahko na kožo nadenemo nekaj kapljic olja iz kokosovega mleka ali sončnic, ki pomirja in hladi.
Telesno vadbo prilagodimo zgodnjemu jutru preden postane vroče.
Nosimo ohlapna in lahka oblačila iz bombaža, lanu, svile ali konoplje, ki so lahka in dovolijo koži, da diha. Najustreznejše barve, ki ohlajajo v vročih dneh so: bela, siva, modra, vijolična in zelena.
Čez dan pijemo veliko vode, lahkoten obrok je lahko sadni ali zelenjavni sok ali pa preprosto uživamo v svežem sezonskem sadju.

Razlaga elementa ognja po tradicionalni kitajski medicini (TKM)

Element ognja je povezan s poletjem, obdobjem cvetenja, toplote in izobilja v naravi. Medtem ko je element lesa bolj povezan s kvalitetami v nas samih, ki so potrebne za izražanje naše individualnosti, je element ognja odgovoren za kvalitete, ki jih pridobimo v odnosu z drugimi.

Temu elementu po tradicionalni kitajski medicini anatomsko ustrezata srce kot poln organ in tanko črevo kot votel organ. Energija srca vlada krvi, pretoku tako krvi kot qi (či), kontrolira krvne žile, ima kontrolo nad znojenjem. Srce je domovanje duše, duha (shen), zavedanja, moralne energije in občutkov. Jang biopotencial srca predstavlja sonce in ogreva celotno telo. Ogenj nam daje iskro, veselje in toplino. Energija srca se odraža na obrazu (količina krvi preko lic, znojenje…), odpira se v jezik (konica jezika).
Tanko črevo kontrolira sprejemanje in transformacijo, ločuje čisto od nečistega. V tem sklopu je pomembno omeniti tudi osrčnik, ki pomaga srcu in je nekakšen čustveni amortizer.

Iz knjige Nadangel Rafael sporoča – element ognja, avtor Boris Lukacs

Dobro oblikovan, močan element ognja krepi dobre in spreminja nepopolne energije, tako da jih daje na razpolago silam, ki dvigajo. Energija ognja je življenjsko potrebna za vaše telo in tudi za subtilnejše energijske sisteme, saj omogoča, da se svetloba presnavlja in integrira na harmoničen način.
Element ognja pomaga pri transformaciji in vam omogoča, da lahko prestopite iz enega stanja v drugo. Element ognja uporabljajte na primer takrat, kadar se odmaknete iz vsakdana in usmerite svojo energijo v meditacijo. Ta sprememba iz enega stanja v drugega je delo ognja, ki prilagaja vaše energije. Poleg tega vam daje tudi potrebno moč, da lahko vzamete svoje življenje v svoje roke in ste zelo aktivni. Ogenj je življenjska energija. Dviga se skozi hrbtenico in krepi telo, duha in dušo. Element ognja slabite, kadar se iz neke življenjske situacije ne morete izmotati, kadar ne morete preseči neke bolečine ali kadar se ustavljate na dogodkih iz preteklosti. Ogenj se sprošča skozi resnično veselje in tako ustvarja pretok čustev, ki pa spadajo pod element vodo.

Ko boste uskladili svoja čustva in občutili notranji mir, bo vsa energija pritekala v srce. V tem stanju boste doživeli resnično svobodo, ker vašega dojemanja ne bo zmanjševala nobena čustvena omejitev več in tako se boste lahko začeli identificirati z bitjo vašega resničnega jaza. Ste zavest, ki je neomejena in svobodna.

Bog v meni, vodi me. Vodi moje besede, dejanja in usmerjaj me. Želim si živeti, želim se smejati, želim si, da bi šel svojo pot močan in napolnjen z energijo. Moja duša želi živeti. Kličem te, ljubeča Pričujočnost Boga, daj mi moč in izpolni me s svojo energijo.

Te besede so polne moči, odločnosti, neustrašnosti in so dosežek združitve vseh elementov. Element zemljo potrebujete za manifestacijo; element ogenj za transformacijo in zato, da napolnite svoje besede z voljo in ustvarjalno močjo; element vodo za čista čustva, izpolnjena z veseljem do življenja in notranjim mirom; element zrak za neomejeno ekspanzijo vašega bitja in dviganje v Pričujočnost JAZ SEM. To so štirje osnovni kamni ascendiranja.
V Iluzijah je Richard Bach zapisal, »Učenje je odkrivanje tistega, kar že veš. Delovanje je prikazovanje, da to veš. Učenje drugih je opominjanje, da tudi oni vedo.» Vsekakor verjamem, da naše telo najbolje ve, kaj je dobro za nas v prihajajočem poletju. In če prisluhnem svojemu, se že veselim tudi počitka.

Avtor: Helena Cesar
www.zarek-hc.si
foto:boatinglakemichigan.com

Avatar of Helena Cesar
Moj pristop delovanja je celosten, zato povezujem starodavne modrosti in različne pristope, ki so pisani na kožo posameznikom. Osnovno vodilo vseh soustvarjalcev je: »Z resnico srca do svetlobe sveta« in tako postati najsvetlejši Žarek v Grosupljem ter širše pri ozaveščanju ljudi, pri iskanju samega sebe.
follow me
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij