Pozitivne misli: Samozavest – Prva skrivnost uspeha

Pozitivne misli: Samozavest – Prva skrivnost uspeha
Pozitivne misli: Samozavest – Prva skrivnost uspeha

∞ Zaupanje vase je prva skrivnost uspeha. – Ralph Waldo Emerson ∞ 

Samozavest: kaj je in kaj ni

Samozavest je zaupanje vase in v svoje sposobnosti. Je sproščen odnos do sebe, ki nam omogoča, da se uspešno soočamo z izzivi sedanjosti, in nam daje moč, da uresničujemo sanje svoje prihodnosti.

Samozavest je stanje notranje moči, in ne igra, ki jo igramo navzven. Kadar se človek pretirano trudi pokazati se v kar najboljši luči ali dokazati svoj prav, ne govorimo o samozavesti, temveč ravno obratno – o njenem pomanjkanju ter pogosto tudi o strahu pred povprečnostjo.

To nesproščenost in preobremenjenost z razmišljanjem o lastni vrednosti ljudje v drugih hitro zaznamo – namesto kot samozavestne jih dojemamo kot negotove, samovšečne, lahko celo arogantne.

Samozavest in samopodoba sta dve od najpomembnejših področij, ki se vam jih splača razvijati

Zakaj?

Našo samozavest in samopodobo sestavljajo prepričanja o tem, kdo smo, kaj zmoremo in kaj si zaslužimo. S temi prepričanji dobesedno zakoličimo igrišče, na katerem se bo odvijala igra našega življenja – zakoličimo meje svojih (ne)uspehov na različnih področjih življenja, od odnosov, kariere, čustev, denarja itd.

Psiholog Albert Bandura je v eni najobsežnejših raziskav na to temo ugotovil, da ni nobenega dejavnika, ki bi bolje napovedal človekove dosežke in uspehe, kot njegova lastna prepričanja o tem, kdo je in kaj zmore. Gre za t.i. samouresničujoče prerokbeče verjamemo, da zmoremo, in če verjamemo, da ne zmoremo – v obeh primerih imamo prav, kot je dejal Henry Ford.

Ali lahko vplivamo na svojo samozavest in samopodobo?

Vsekakor. Čeprav so na našo samozavest in samopodobo pomembno vplivale naše pretekle izkušnje, nismo sužnji svoje preteklosti. V resnici svojo samopodobo in raven svoje samozavesti aktivno vzdržujemo mi sami, neodvisno od zunanjih okoliščin. Pri tem uporabljamo dve glavni »orodji«:

  • notranje slike (o sebi, svojih preteklih ali prihodnjih izkušnjah, uspehih ali neuspehih)
  • notranji dialog (ki je lahko konstruktiven ali destruktiven).

Oboje skupaj – naše notranje slike in naš notranji dialog – ustvarja naše občutke, oboje pa je striktno gledano tudi pod našim lastnim nadzorom, tako da imamo vsak trenutek svobodno voljo, da se odločimo za drugačne, lepše, pozitivnejše notranje slike in besede.

Na pretekle navidezne neuspehe se lahko odločite pogledati kot na dragocene učne ure in ugotovite, kaj se lahko iz njih naučite in kako lahko naučeno uporabite v prihodnje.

Obenem se zavedajte, da vaša preteklost ne napoveduje vaše prihodnosti – slik svoje preteklosti zato ne aplicirajte na svojo prihodnost. Četudi vam v preteklosti morda ni uspelo, ni to nikakršna »garancija« oziroma napoved, da se bo enako zgodilo tudi v prihodnosti. Ko razmišljate o svoji prihodnosti, izberite zato raje notranje slike uspeha in jih podkrepite z vzpodbudnim, pozitivnim notranjim dialogom – izberite slike in besede, ki vas bodo peljale v smeri želenega uspeha.

Zagotovo bo to na začetku zahtevalo nekaj zavestnega truda, ampak ljudje smo bitja navad in ko neko misel, besedo, notranjo sliko dovolj dolgo ponavljamo, je zgolj vprašanje časa, kdaj bo nov način razmišljanja in doživljanja sebe postal naša nova navada, ki ne bo več zahtevala zavestnega truda, temveč nas bo samodejno podpirala na poti do želenega cilja.

Avtor: Marjetka Perme
www.osebnaodlicnost.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: