Zakon privlačnosti

Pozitivne misli: Vaša čustva in vaše misli

Kakšna je povezava med njimi in kaj lahko naredite, da boste srečnejši

"Ne pozabite: vaša sreča ni odvisna od tega, kdo ste ali kaj imate, temveč zgolj od tega, kaj razmišljate." Dale Carnegie 

Čustva so najmočnejša sila našega življenja. Ne ljudje, ne dogodki okrog nas nimajo tolikšnega vpliva na nas in tolikšne moči nad nami, kot jo imajo naša lastna čustva. Čeprav se morda zdi, da se nam čustva preprosto »zgodijo«, jih v resnici ustvarjamo sami, četudi se tega večinoma ne zavedamo.

V proces nastajanja oziroma ustvarjanja čustev je vključenih več dejavnikov, eden najpomembnejših pa so vsekakor naše misli. Vsak trenutek svojega življenja imamo možnost in svobodno voljo, da se odločimo, o čem bomo razmišljali.

Vsak hip imamo dobesedno neskončno izbiro glede tega, na kaj se bomo osredotočili, čemu bomo namenili svoje misli in svojo pozornost: izbiramo lahko med neštetimi trenutki in izkušnjami iz naše lastne preteklosti ali preteklosti drugih ljudi, med vsemi dogodki in izkušnjami, ki jih pričakujemo v prihodnosti, med tem, kar se dogaja okrog nas ta hip, med vsemi mogočimi idejami, do katerih nas vodi naša domišljija … Izbira je naša. Samo naša.

Če za tematiko svojih misli izbiramo boleče pretekle spomine in izkušnje, črne scenarije svoje prihodnosti, ali vse tisto, česar nimamo, pa bi radi imeli, se bomo seveda počutili zelo drugače, kot na primer, če se spominjamo lepih preteklih izkušenj, če kujemo navdušujoče načrte za prihodnost ali pa hvaležno razmišljamo o vseh blagoslovih, ki že danes bogatijo naše življenje.

Vaše misli so najpomembnejši generator vaših čustev in občutkov. Izbirajte jih modro.

»Ko je pa tako težko …«

Se vam zdi usmerjanje misli od negativnega k pozitivnemu težavna naloga?

Ljudje smo bitja navad. Navade imamo na vseh področjih življenja: od nakupovalnih, prehranjevalnih, navad glede preživljanja prostega časa, oblačenja, govorjenja itd. In imamo tudi mišljenjske ter posledično čustvene navade. Okrog 95 % vseh misli in čustev, ki jih imamo danes, je enakih tistim, ki smo jih imeli včeraj, in te bodo v 95 % enake tistim, ki jih bomo imeli jutri. Ker smo tako pač navajeni.

Dobra novica je, da je navade mogoče spreminjati – tudi navade glede mišljenja in čustvovanja. Eden najpreprostejših načinov za to je negovanje in razvijanje hvaležnostiKo občutimo hvaležnost, naše srce ne zmore istočasno občutiti strahu, jeze, obupa, nesreče ali kakršnega koli drugega neželenega čustva. Preprosto ne gre.

Začnite se uriti v hvaležnosti – vprašajte se ne le, za kaj vse v svojem življenju ste hvaležni, temveč tudi, za kaj vse bi lahko bili hvaležni, pa morda na to do sedaj še niste pomislili. Lahko se odločite tudi za pisanje dnevnika hvaležnosti – tekom dneva bodite pozorni na vse lepo in dobro okrog vas in v vas ter si konec dneva zapišite vse, kar vas je tisti dan navdalo z občutkom hvaležnosti.

In če boste po 15 ali 30 dneh ugotovili, da se je vaše življenje čudežno začelo spreminjati na bolje (morda celo na mnogo bolje, kot ste si sploh znali predstavljati), nikar ne bodite presenečeni! 

Avtor: Marjetka Perme
www.osebnaodlicnost.si

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !