Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Psihološki vidiki prekomerne teže

foto pexels.com
Oglas

Tudi umska navzkrižja in stiske lahko povzročijo prekomerno težo.Poglavitni vzrok za to je asantoša ali umsko stanje nezadovoljstva.Značilno je za mnoge ljudi, ki jim primanjkuje modrosti in pomanjkljivo nadzorujejo svoj um. Izpolnitev iščejo na različne načine. Nekateri preveč jedo, drugi kupujejo preveč čevljev ali oblačil, tretji se pridružijo čudaškim sektam ali skupinam.

Prekomerno hranjenje zaradi frustriranosti:
  • pomanjkanje spolnosti
  • frustracije zaradi otrok ali družino na splošno
  • težave na delovnem mestu
  • težave v socialnem življenju
  • občutek poraženosti v življenju
Mnogi ljudje jedo preveč, ker so frustrirani. Tudi po obilnem kosilu hrepenijo po hrani. Jedo najraje zvečer, ko so doma. Tisti, ki ne hodijo v službo ali delajo doma, se prenajedajo po kosilu ali čez dan. Tako pridobivajo odvečno težo, obenem pa škodujejo tudi prebavnemu sistemu.Njihovo vedenje se razlikuje od vedenja ljudi, ki uživajo v obilnih in okusnih obrokih, saj je za slednje značilno, da jedo iz požrešnosti in zaradi zadovoljevanja čutov. Navadno jedo preveč le tedaj, ko je hrana dobra. Zahajajo v dobre restavracije in za počitnice izbirajo kraje, kjer strežejo z odličnimi obroki. Slastni in obilni obroki jih čutno zadovoljijo. Toda tu govorimo o tistih, ki zaradi občutka nezadovoljstva in frustracije jedo vse ali karkoli in se nagibajo k hitri hrani.Rešitve: Nikakor vam ne nameravam svetovati psihoterapije, marveč vas le ozavestiti, da se boste zmogli analizirati in narediti nekaj zase. Najbolje se je soočiti z resnično težavo in jo rešiti. Če vam v življenju česa primanjkuje ali pa ni v skladu z vašimi željami, se lahko lotite reševanja na dva načina.Ali spremenite svoje življenje ali pa z nasmehom sprejmite položaj.Večina ljudi je frustriranih, ker ne sprejmejo okoliščin, v katerih se znajdejo, niti se ne potrudijo, da bi izšli iz njih. Pravzaprav samo nergajo in sploh ne vidijo pozitivnih vidikov svojega položaja. Težko se odločijo za spremembo, saj jim primanjkuje poguma in se nočejo odpovedati udobju in varnosti trenutnih okoliščin.
Mogoče te zanima  7 načinov, kako reševati težave z modrostjo duše
Če sodite med take ljudi, je prava rešitev za nadzor teže v tem, da sežete do srčike težave in jo rešite. Čeprav vam bo s prehranjevalnim načrtom in drugimi napotki dejansko uspelo shujšati, se težava zlahka ponovi. Da bi jo dokončno rešili, se morate osamiti in oddaljiti od družine.Delajte dihalne vaje in odhajajte na dolge sprehode.Razmislite o svojem nerazumnem tlačenju frustracij po prehranjevalnem kanalu. Če resnično začutite, da zaradi nečesa trpite, morate tudi vedeti, da bo pomirjanje s pomočjo hrane pravzaprav stopnjevalno vaše težave, saj vas bo dolgoročno pahnilo v bolezen. Raje se osredotočite na pravo težavo in se spopadite z njo. Bodite strogi s seboj in odpovejte se hrani med obroki. To vam bo pomagalo, da bodo potlačena čustva vzniknila na površino.

Prelaganje odgovornosti

Številni ljudje si izmišljajo lažne razloge za svojo debelost in se izmikajo odgovornosti, da bi naredili kaj zase. Pogosto obtožujejo družinske člane, kot “moj mož ali žena ali otrok je preveč slaščic ali druge hitre hrane ali ocvrtih jedi” in podobno. Marsikatera ženska pripisuje prekomerno težo in izobličenost nosečnosti in porodu.Če prevzamete to naravnanost in krivite druge, ne prevzemate nikakršne odgovornosti. Pustite, da se stvari dogajajo in se vedno izmaknete resnični težavi.Vsak od nas je odgovoren zase. Če imate zaradi prekomerne teže kakšne težave, to vpliva tudi na družinske člane, toda najbolj trpite sami. Zato prevzemite odgovornost nase in delujte, da bi spremenili svojo naravnanost in življenjski slog.Pogosto opažam, da so v tri- ali štiričlanskih družinah pravzaprav vsi predebeli. Poleg napačnega življenjskega sloga gre v takih primerih tudi za čustvene dejavnike. Starši si morajo vzeti čas, na primer, in naučiti otroke, da bodo razlikovali med zdravo in hitro hrano. Mnogi starši se ne ukvarjajo s tem, ker so prezaposleni s težavami v službi ali drug z drugim. Njihovi otroci se zato počutijo osamljene in se zatekajo k pretiranemu in nerednemu prehranjevanju.
Mogoče te zanima  Vse, kar svojemu otroku rečete, močno vpliva na njegovo samopodobo
Rešitev: Ne pozabite na ajurvedski rek, da je najpomembnejše v življenju življenje samo. Hrana je osnovni pogoj za zdravje in dolgo življenje. Bolezni in smrt pomenijo konec življenja. Kot posameznik ali kot družina morate spoštljivo ravnati s hrano in ji nameniti prednost. Ne gre, da bi bila prehrana nekaj postranskega, da bi naročali jedi iz restavracije ali prepogosto zahajali vanje. Visokokakovostne jedi, pripravljene z ljubeznijo in zaužite obredno, v primernem umskem stanju in v prijetnem ozračju, lahko spremenijo življenje, odnose in način razmišljanja.

Povzeto iz knjige Hujšanje z ajurvedo in jogo >> … sedaj 30% popust

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem