Razumevanje zakona karme

Komar in karma
Malarija je grozna bolezen. Dobiš hudo vročino, tako rekoč umiraš in mrazi te. Včasih zmrzuješ, drugič goriš, ne moreš ne stati ne hoditi. Zdravniki hodijo k tebi in ti dajejo tablete v usta, ti pa vse izbruhaš. To je zelo poučna izkušnja. Tudi sam sem pretrpel malarijo.

Če bi me kdo vprašal, kateri komar me je pičil, katerega dne, v katerem kraju, na katerem delu telesa, mu ne bi znal odgovoriti. Poznam pa načelo: vem, da me je moral pičiti komar. Ne vem sicer kdaj, zakaj ali kateri, vem pa, da me je. Sicer ne bi zbolel za malarijo. To s svojim šolanim razumom vsi sprejmemo.

Trpljenje je posledica

Tudi kadar trpimo, se moramo zavedati načela, da smo si trpljenje povzročili s tem, ko smo ga zadali komu drugemu. Ker nismo izpolnili prave dolžnosti, ki jo imamo kot Božji delci. Ne vem sicer natančno, kdaj sem kaj storil, kako in komu, poznam pa načelo.

Veste, kaj sem naredil potem, ko sem zbolel za malarijo? Sklenil sem, da bom od takrat naprej uporabljal mrežo proti komarjem. Pa tudi zdravila sem jemal. Tudi ko trpimo, nam morda ni najbolj jasno, zakaj in kako je prišlo do tega, vemo pa, da smo sami nekaj zagrešili. Zato moramo vzeti zdravilo in se izogibati stvarem, ki nam bodo znova povzročile trpljenje. Tako se moramo spoprijeti z zakonom karme.

Načela karme

Kadar koli grešimo, tudi trpimo. Mogoče danes, naslednje leto ali v prihodnjem življenju. Toda trpljenje bo zagotovo prišlo. Če hočemo napredovati, moramo dobro poznati načela karme, njene podrobnosti pa nam bodo pogosto ostale nedoumljive.

Kmet običajno skladišči žito v silosu, ki je lahko stolp ali jama. Žito v silos stresamo z vrha, od koder pade na tla, kjer ga pobiramo. Vzemimo za primer, da kmet strese v silos slabo žito. Da je slabo spozna takrat, ko hoče nahraniti sebe ali družino. »Od zdaj naprej bom uporabljal le dobro žito.« In od takrat v silos res stresa vedno boljše žito, na dnu pa se še vedno nabira slabo. To pomeni, da trpi zaradi preteklih dejanj, vendar ga čaka bogata prihodnost, saj zdaj ravna pravilno.

Podobno je z ljudmi, ki so v preteklosti živeli zelo pobožno in pobirajo dobro žito bogastva in sreče. Ker pa zdaj grešijo, z vrha skladiščijo slabo žito, zato je samo vprašanje časa, kdaj se jim bo slabo povrnilo.

Avtor: Radhanath Svami

www.radhanathsvami.si

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: