Riž z žafranom, ajurvedski recept

foto:splet

Žafran je ena izmed najbolj žlahtnih in dragih začimb v ajurvedski kuhinji. Hrani daje ne samo barvo in nežno sladek okus, temveč pomaga tudi pri težavah (vir: tukaj):
psihične težave, težave z reproduktivnim sistemom in plodnostjo, pomaga pri prebavi, še posebej, pri alergijah na hrano (še posebej občutljivost na žito in izdelke iz moke), težave s kožo (npr. akne in psoriaza). Žafran je ena izmed najstarejših začimb, ki jih poznamo v kulinariki.

Žafran uravnoveša vse tri doše

Basmati riž je izmed vseh rižev najbolj satvičen in zelo lepo diši. Satvičen pomeni, da umirja telo, um in duha, kar v naša življenja prinaša več zdravilne energije, ki jo sicer z lenobnostjo ali pretirano aktivnostjo zgubljamo. Basmati riž je lahek za prebavo, zato telo potrebuje zelo malo napora, da jed prebavi. Tovrstni riž je zato priporočljiv tudi pri okrevanju po bolezni ali operaciji.

Kombinacija riž z žafranom naredi jed bolj sladko, z več elementa zemlje, zato priporočamo, da ljudje s Kapha došo pojedo manjšo količino.

SESTAVINE
1 ščep žafrana
1 žlica vode
1 skodelica riža
3 žice prečiščenega masla (ghee)
1 lovorov list
1 cimetova palčka (malo)
3 klinčki
3 ščepi soli
5 celih kardamomov
3 skodelice vode

PRIPRAVA
Namoči žafran v žlici vode za vsaj 10 minut.
Operi riž in ga pusti, da se odcedi.
V posodi segrej prečiščeno maslo, dodaj lovorjev list, nalomljeno cimetovo palčko, klinčke, sol in kardamom. Nad ognjem nekaj minut mešaj. Zmanjšaj ogenj in dodaj riž. Dobro ga mešaj z vsemi začimbami vsaj 2 minuti.
Vodo segrej in jo zlij v riž. Dodaj žlico vode v kateri je bil namočen žafran. Premešaj riž z žafranom in pokrij s pokrovko. Na majhnem ognju kuhaj približno 10 minut. Nato odstavi od ognja in pokrito pusti vsaj še 5 minut.

DOBER TEK!

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: