Išči
Generic filters
zafran
foto:pixabay.com

Riž z žafranom, ajurvedski recept

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Žafran je ena izmed najbolj žlahtnih in dragih začimb v ajurvedski kuhinji. Hrani daje ne samo barvo in nežno sladek okus, temveč pomaga tudi pri težavah (vir: tukaj): psihične težave, težave z reproduktivnim sistemom in plodnostjo, pomaga pri prebavi, še posebej, pri alergijah na hrano (še posebej občutljivost na žito in izdelke iz moke), težave s kožo (npr. akne in psoriaza). Žafran je ena izmed najstarejših začimb, ki jih poznamo v kulinariki.

Žafran uravnoveša vse tri doše

Basmati riž je izmed vseh rižev najbolj satvičen in zelo lepo diši. Satvičen pomeni, da umirja telo, um in duha, kar v naša življenja prinaša več zdravilne energije, ki jo sicer z lenobnostjo ali pretirano aktivnostjo zgubljamo. Basmati riž je lahek za prebavo, zato telo potrebuje zelo malo napora, da jed prebavi. Tovrstni riž je zato priporočljiv tudi pri okrevanju po bolezni ali operaciji.Kombinacija riž z žafranom naredi jed bolj sladko, z več elementa zemlje, zato priporočamo, da ljudje s Kapha došo pojedo manjšo količino.SESTAVINE 1 ščep žafrana 1 žlica vode 1 skodelica riža 3 žice prečiščenega masla (ghee) 1 lovorov list 1 cimetova palčka (malo) 3 klinčki 3 ščepi soli 5 celih kardamomov 3 skodelice vodePRIPRAVA Namoči žafran v žlici vode za vsaj 10 minut. Operi riž in ga pusti, da se odcedi. V posodi segrej prečiščeno maslo, dodaj lovorjev list, nalomljeno cimetovo palčko, klinčke, sol in kardamom. Nad ognjem nekaj minut mešaj. Zmanjšaj ogenj in dodaj riž. Dobro ga mešaj z vsemi začimbami vsaj 2 minuti. Vodo segrej in jo zlij v riž. Dodaj žlico vode v kateri je bil namočen žafran. Premešaj riž z žafranom in pokrij s pokrovko. Na majhnem ognju kuhaj približno 10 minut. Nato odstavi od ognja in pokrito pusti vsaj še 5 minut.DOBER TEK!

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Mehurčki in mehkoba pri peki

Mehurčki in mehkoba pri peki

Kruh z drožmi

Kruh z drožmi

Domač pirin kruh

Domač pirin kruh

Pečena zelena s krebuljico

Pečena zelena s krebuljico

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem