Išči
Generic filters
osho ustvarjalnost
foto:splet

Osho: Ustvarjalni ste lahko samo, če ste samosvoji

Spremljaj objave: Osho
X

Spremljaj objave: Osho

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Ustvarjalen je človek, ki ima razumevanje, ki lahko vidi stvari, ki jih ni videl še nihče, ki sliši stvari, ki jih ni slišal še nihče – takrat nastopi ustvarjalnost.

Ustvarjalnost je najmogočnejša oblika upora.

Če želite ustvarjati, se morate znebiti vseh vcepljenih vzorcev, sicer vaša ustvarjalnost ne bo nič drugega kot posnemanje – bo samo popolno kopiranje. Ustvarjalni ste lahko samo, če ste samosvoji.Ne morete ustvarjati v okvirih psihologije množice. Ta je neustvarjalna, »vleče« se skozi življenje, ne pozna plesa, pesmi, radosti; mehanska je.Ustvarjalec ne more stopati po uhojeni poti. Iskati mora svojo, raziskovati mora džungle življenja.Hoditi mora sam; streti mora spone uma množice, se odtrgati od kolektivne psihologije. Kolektivni um je najnižji um na svetu – celo tako imenovani bedaki so nad bebavostjo skupnosti. Ampak skupnost ima svoje čare: spoštuje ljudi, jih časti, če nenehno ponavljajo, da je pot kolektivnega uma edina prava.Ustvarjalci vseh vrst – slikarji, plesalci, glasbeniki, pesniki, kiparji – so se morali v preteklosti odreči ugledu iz popolne nuje. Živeti so morali nekako boemsko, klateško; samo tako so lahko bili ustvarjalni. Ni nujno, da bi moralo biti tudi v prihodnosti tako.Če me razumete, če čutite, da moje besede vsebujejo resnico, potem razumete, da bo lahko v prihodnosti vsakdo živel po svoje in ne bo potrebe po boemskem življenju. To je stranski izdelek fiksnega, ortodoksnega, konvencionalnega, uglednega življenja.

Človeštvo potrebuje novo prst – prst svobode.

Boemstvo je predstavljalo odziv, nujen odziv, če pa se bodo moje vizije uresničile, ne bo več boemstva, saj ne bo tako imenovanega kolektivnega uma, ki bi skušal prevladovati nad ljudmi.Če bo tako, se bo vsakdo dobro počutil v svoji koži. Seveda se ne smete vtikati v nikogar – živite pa le po svoje.Samo v tem primeru je mogoča ustvarjalnost. Ta predstavlja vonj posameznikove svobode.

Več v knjigi Ustvarjalnost, Osho >>

 

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Triki, kako slabe navade spremeniti v dobre, ki dejansko delujejo

Triki, kako slabe navade spremeniti v dobre, ki dejansko delujejo

Mit: »Dobiš, kar si zaslužiš«

Mit: »Dobiš, kar si zaslužiš«

Umetnost razumevanja preteklih življenj

Umetnost razumevanja preteklih življenj

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem