četrtek, 26 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Vas pestijo alergije?

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Opustite hrano, ki sluzi

Po tradicionalni kitajski medicini gre vzroke za nastanek alergij iskati v telesnem neravnovesju. Glavni krivec oziroma škodljivi dejavnik je v večini primerov »veter«, ki ponazarja zunanje škodljive patogene, ki vdrejo v telo in povzročajo težave. Kadar je imunski sistem močan, smo pred njim varni – za to skrbijo predvsem pljuča, ki nadzirajo kožo ter odpiranje in zapiranje por. Zato je v primeru alergij ključno okrepiti prav delovanje pljuč.

Nepredvidljivost

Veter vdre v telo, kadar je imunski sistem šibak. Navadno nastopi paru z drugimi patogeni. Tradicionalni kitajski zdravniki kot vzrok za alergije pogosto naštevajo kombinacije veter-vlaga, veter-mraz ter veter-toplota. Za neravnovesja, ki so posledica vdora vetra, je značilno zlasti to, da simptomi alergije nastopijo nenadoma, brez opozorilnih znakov, tako rekoč čez noč. Kombinacijo vetra in vlage lahko povzroči sezonske alergije, kot je seneni nahod, ki nas utegne hipoma presenetiti s kihanjem, srbečimi očmi in grlom ter s sluzjo v predelu glave. Z metaforo vetra opisujejo tudi značilnosti alergijskih simptomov. Ti navadno niso fiksni: srbečica in/ali izpuščaji se pojavljajo na različnih delih telesa, srbi nas zdaj levo zdaj desno. Enako je z vetrom, njegove osnovne značilnosti so gibanje, premičnost in nepredvidljivost.

Je torej za vse kriv veter?

Glavna zaščita pred vetrom je koža, ki pri tem sodeluje s pljuči. Kadar imamo težave s pljuči, kadar je torej pljučni jang či šibak, se utegne zgoditi, da nastopijo težave s kožo (izpuščaji, ekcemi, akne …). Poleg tega se pljuča »odpirajo« v nos, ki je še posebno občutljiv pri ljudeh z alergijo na prah. Zaradi teh povezav je treba pri vseh ljudeh z nagnjenostjo k alergijam, vnetjem sinusov, astmi in kožnim težavam, krepiti predvsem pljuča.

Čeprav se je treba vetru in vsem zunanjim patogenim dejavnikom, ki utegnejo sprožiti alergijo, izogibati, nanj ne moremo zvaliti vse krivde. Temeljna zaščita je namreč naš imunski sistem – moč obrambne energije či. Značilno je, da so osebe s šibko pljučno in vranično energijo či veliko dovzetnejše za alergije. Pljučni či  je namreč odgovoren za celotna dihala, skupaj z nosno votlino, vranica pa nadzira pretok in preobrazbo tekočin, torej vlage in sluzi. Če je vranica oslabljena, lahko pride do pretiranega nastajanja sluzi, ki se večinoma nabira v pljučih. Poleg tega je od vranice in njenega partnerskega organa, želodca, odvisno, ali bomo iz hrane posrkali hranilne snovi in jih preobrazili v močno kri in energijo či. To pa je osnova za trden imunski sistem, kajti kri in energija či krepita ter hranita vse notranje organe in telesna tkiva.

Kako zdravi alergije tradicionalna kitajska medicina?

Na prvem mestu je individualni načrt zdravljenja, ki navadno obsega terapijo z ustrezno prehrano, izbrane zeliščne formule in akupunkturo. Cilj je namreč odpraviti akutne simptome alergije in pacientu zagotoviti olajšanje, obenem pa se lotiti tudi osnovnega neravnovesja v telesu, ki je vzrok težav.

Kaj lahko v boju z alergijami naredimo sami?

Z obiskom zdravnika kitajske medicine in omejitvijo stika z alergeni, ki sprožajo neželene reakcije, še nikakor nismo storili vsega, kar je v naši moči. Pri obvladovanju sezonskih alergij igra pomembno vlogo vsakodnevna prehrana. Sladkarije, mlečni izdelki in mrzla hrana niso najboljša izbira, saj povzročajo nabiranje sluzi v telesu, zato sta jogurt in sladoled na vrhu seznama živil, ki se jim velja izogibati. Koristno je omejiti tudi uživanje zelo pekoče, slane in predelane hrane, saj povečuje toploto v telesu, ta pa je povezana z nastajanjem sluzi.

Pomembno je, da uživamo čim več toplih obrokov in lahko prebavljivih jedi, kot so juhe, zelenjava in raznovrstno kuhano zrnje. Pljučem ustrezajo živila ostrega in pekočega okusa. Kadar je v telesu ali v pljučih več mraza (izkašljevanje bele ali prozorne sluzi, izločanje prozorne sluzi skozi nos, hladne okončine), je treba uživati živila z močnim jangom – čebulo, ingver, poper, čili, gorčična semena, česen, kumino, rožmarin, hren, koriander … Kadar pa je telo pregreto (zeleno-rumena sluz, topel občutek v telesu), uživamo živila, ki pripadajo kategoriji jin, kot so pšenična trava, brokoli, poprova meta, gobe … Poleg nenehne skrbi za redno in raznovrstno prehrano, redne rekreacije ter izogibanja stresu si lahko pomagamo tudi z akupresuro.

Avtor: Maša Maruša Cvelbar
www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij