Išči
Generic filters
foto:pixabay.com

Vas pestijo alergije?

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.

Opustite hrano, ki sluzi

Po tradicionalni kitajski medicini gre vzroke za nastanek alergij iskati v telesnem neravnovesju. Glavni krivec oziroma škodljivi dejavnik je v večini primerov »veter«, ki ponazarja zunanje škodljive patogene, ki vdrejo v telo in povzročajo težave. Kadar je imunski sistem močan, smo pred njim varni – za to skrbijo predvsem pljuča, ki nadzirajo kožo ter odpiranje in zapiranje por. Zato je v primeru alergij ključno okrepiti prav delovanje pljuč.

Nepredvidljivost

Veter vdre v telo, kadar je imunski sistem šibak. Navadno nastopi paru z drugimi patogeni. Tradicionalni kitajski zdravniki kot vzrok za alergije pogosto naštevajo kombinacije veter-vlaga, veter-mraz ter veter-toplota. Za neravnovesja, ki so posledica vdora vetra, je značilno zlasti to, da simptomi alergije nastopijo nenadoma, brez opozorilnih znakov, tako rekoč čez noč. Kombinacijo vetra in vlage lahko povzroči sezonske alergije, kot je seneni nahod, ki nas utegne hipoma presenetiti s kihanjem, srbečimi očmi in grlom ter s sluzjo v predelu glave. Z metaforo vetra opisujejo tudi značilnosti alergijskih simptomov. Ti navadno niso fiksni: srbečica in/ali izpuščaji se pojavljajo na različnih delih telesa, srbi nas zdaj levo zdaj desno. Enako je z vetrom, njegove osnovne značilnosti so gibanje, premičnost in nepredvidljivost.

Je torej za vse kriv veter?

Glavna zaščita pred vetrom je koža, ki pri tem sodeluje s pljuči. Kadar imamo težave s pljuči, kadar je torej pljučni jang či šibak, se utegne zgoditi, da nastopijo težave s kožo (izpuščaji, ekcemi, akne …). Poleg tega se pljuča »odpirajo« v nos, ki je še posebno občutljiv pri ljudeh z alergijo na prah. Zaradi teh povezav je treba pri vseh ljudeh z nagnjenostjo k alergijam, vnetjem sinusov, astmi in kožnim težavam, krepiti predvsem pljuča.Čeprav se je treba vetru in vsem zunanjim patogenim dejavnikom, ki utegnejo sprožiti alergijo, izogibati, nanj ne moremo zvaliti vse krivde. Temeljna zaščita je namreč naš imunski sistem – moč obrambne energije či. Značilno je, da so osebe s šibko pljučno in vranično energijo či veliko dovzetnejše za alergije. Pljučni či  je namreč odgovoren za celotna dihala, skupaj z nosno votlino, vranica pa nadzira pretok in preobrazbo tekočin, torej vlage in sluzi. Če je vranica oslabljena, lahko pride do pretiranega nastajanja sluzi, ki se večinoma nabira v pljučih. Poleg tega je od vranice in njenega partnerskega organa, želodca, odvisno, ali bomo iz hrane posrkali hranilne snovi in jih preobrazili v močno kri in energijo či. To pa je osnova za trden imunski sistem, kajti kri in energija či krepita ter hranita vse notranje organe in telesna tkiva.

Kako zdravi alergije tradicionalna kitajska medicina?

Na prvem mestu je individualni načrt zdravljenja, ki navadno obsega terapijo z ustrezno prehrano, izbrane zeliščne formule in akupunkturo. Cilj je namreč odpraviti akutne simptome alergije in pacientu zagotoviti olajšanje, obenem pa se lotiti tudi osnovnega neravnovesja v telesu, ki je vzrok težav.

Kaj lahko v boju z alergijami naredimo sami?

Z obiskom zdravnika kitajske medicine in omejitvijo stika z alergeni, ki sprožajo neželene reakcije, še nikakor nismo storili vsega, kar je v naši moči. Pri obvladovanju sezonskih alergij igra pomembno vlogo vsakodnevna prehrana. Sladkarije, mlečni izdelki in mrzla hrana niso najboljša izbira, saj povzročajo nabiranje sluzi v telesu, zato sta jogurt in sladoled na vrhu seznama živil, ki se jim velja izogibati. Koristno je omejiti tudi uživanje zelo pekoče, slane in predelane hrane, saj povečuje toploto v telesu, ta pa je povezana z nastajanjem sluzi.Pomembno je, da uživamo čim več toplih obrokov in lahko prebavljivih jedi, kot so juhe, zelenjava in raznovrstno kuhano zrnje. Pljučem ustrezajo živila ostrega in pekočega okusa. Kadar je v telesu ali v pljučih več mraza (izkašljevanje bele ali prozorne sluzi, izločanje prozorne sluzi skozi nos, hladne okončine), je treba uživati živila z močnim jangom – čebulo, ingver, poper, čili, gorčična semena, česen, kumino, rožmarin, hren, koriander … Kadar pa je telo pregreto (zeleno-rumena sluz, topel občutek v telesu), uživamo živila, ki pripadajo kategoriji jin, kot so pšenična trava, brokoli, poprova meta, gobe … Poleg nenehne skrbi za redno in raznovrstno prehrano, redne rekreacije ter izogibanja stresu si lahko pomagamo tudi z akupresuro.
Avtor: Maša Maruša Cvelbar www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Prehrana v obdobju menopavze

Prehrana v obdobju menopavze

Mrzla prha na dan odžene zdravnika stran

Mrzla prha na dan odžene zdravnika stran

Počitek in sproščanje med menopavzo

Počitek in sproščanje med menopavzo

Ledvice - sedež življenjske energije

Ledvice – sedež življenjske energije

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem