ponedeljek, 23 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Z jasnimi mejami do zdravih in iskrenih odnosov

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Jasne in uresničljive meje omogočajo iskrene in zdrave odnose. Če mej nimamo ali le-te drugim ljudem niso poznane, potem zdravi odnosi pogosto niso mogoči, ker smo si ljudje med seboj različni.

Meje v osnovi postavimo sebi, kaj si dovolimo in česa. Gre za vprašanje odnosa do nas samih: ali sebe poznamo, spoštujemo in smo sebi zvesti. O svojih mejah druge osebe zgolj seznanimo.

Sebi moramo biti povsem jasni glede svojih fizičnih in psihičnih meja, ki nam omogočajo, da je v našem lastnem življenju prostor za nas same: kaj, kdaj, koliko in kako je za nas največ dopustno v odnosih z drugimi ljudmi. Primeri: Je za vas dopustno, da se vas drugi ljudje dotikajo, so do vas fizično nasilni?  Vam je sprejemljivo, da druga oseba jemlje vaše premete oz. uporablja vašo lastnino brez vašega dovoljenja? Je za vas dopustno, da drugi vpijejo na vas ali vam govorijo neprimerne besede? Dopuščate drugim, da vam sugerirajo, kako morate razmišljati, kako živeti, kaj čutiti, …? Kje je meja  vaše integritete, svobode in dostojanstva?

Če se vam karkoli od tega dogaja mimo vaših želja, potem je vaša naloga, da drugim ljudem postavite jasno mejo na za njih razumljiv način.

Kaj je potrebno vedeti pri postavitvi meje:

1.       Meje oblikujemo skladno s sabo, ko smo umirjeni. Kadar smo npr. jezni bomo pogosto postavili pretirane meje na način, ki bo po nepotrebnem rušil odnose.

2.       Meje oblikujemo jasno na način, da povemo, kaj bomo storili (ukrep), če bo druga oseba počela določena dejanja v odnosu do nas samih ali naše lastnine ali zadev, ki so v naši pristojnosti in odgovornosti. Pri tem je potrebno izbrati take ukrepe, ki so v naši moči in smo jih pripravljeni tudi izvesti. V odnosu z bližnjimi je zaradi boljšega razumevanja koristno dodati tudi pojasnilo o meji. Prav tako lahko upoštevamo njihov pozitiven namen druge osebe na za nas sprejemljiv način.

3.       Pred seznanitvijo druge osebe z našo mejo, vzpostavimo dober stik. Če mejo postavljamo osebi, ki rada dela scene, je koristno, da jo povabimo v javen lokal, ki omogoča zaseben pogovor. Ob tem lahko preverimo, če nas je druga oseba pravilno razumela. Odločitev druge osebe glede njenega ravnanja je v njeni pristojnosti, naša pa je glede naše meje.

4.       Če druga oseba naše meje ne spoštuje, je na nas, da izvedemo tisto, kar smo z mejo napovedali, da bomo storili. To je še posebej pomembno pri prvi postavitvi meje.

Primeri meja

Primer meje obnašanja otroka: »Če boš žogo brcal v hišo, ti jo bom vzela, ker je nevarno, da žoga prileti v okno in razbije steklo. Če želiš brcati žogo, jo lahko greš brcati na igrišče. Če si jezen, se lahko pogovoriva.«

Primer meje prijateljici, ki pogosto zamuja: »Če boš naslednjič s svojim prihodom zamujala več kot 10 minut, te ne bom več čakala. Če se ti kaj nepredvidenega zgodi, me prosim prej pokliči.«

Primer meje družinskemu članu, ki vpije nad vami: »Vidim, da si jezen, vendar če boš vpil name, bom odšla in te pustila samega v sobi. Ko boš pripravljen na miren pogovor, mi prosim sporoči.«

Primer meje vodo inštalaterju, ki prelaga izvedbo storitve: »Že dvakrat sem vzela dopust in vas čakala, da boste prišli zamenjat pipo. Ne vem v čem je vaš problem, vendar moj dopust in moje čakanje na vas tudi stane. Če boste zamudili še v tretje, bova moj čas obračunala pri plačilu za storitev. Moja ura čakanja je vredna 15,00 evrov. Če vas ne bo, bom smatrala, da niste zainteresirani za izvedbo storite in bom poiskala drugega izvajalca.«

Primer postavitve meje tašči, ki ne upošteva pravil zdravega prehranjevanja vaše družine: »Draga X verjamem, da si obe želiva, da bi bila tvoja vnuka in moja sinova zdrava. Imava različna mnenja glede zdrave prehrane. Ker sem jaz njuna mama, imam pravico in dolžnost, da se v imenu mojih otrok in tvojih vnučkov odločam tudi glede njune prehrane. Zaradi tega nikomur ne dovoljujem, da mojima sinovoma daje nezdravo hrano kot so bomboni, čips, …. Če tega ne boš spoštovala, ju bom zaradi tega drugič dala v varstvo drugi osebi. Ker vem, da imaš svoja vnučka rada in ju rada »pocrkljaš«, ti dovolim, da jima enkrat na dan daš košček čokolade ali suho sadje. Neglede na to, kako se odločiš, vedi da te spoštujem in upam, da lahko tudi ti spoštuješ mene. Verjamem, da sva toliko zreli, da v dobro nas vseh gradiva spoštljiv in iskren odnos.«

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij