torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Zemeljske in nebesne čakre po Munay Ki tradiciji

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ko je prva čakra nepovezana z zemljo, spodnja središča ne morejo prekiniti čustveno razsipanje. Tukaj ni nobenega izhodnega kanala. To razsipavanje se obrne v toksično usedlino, ki se prime na stene čakre in upočasni njeno vrtenje. Ko se usedline nabirajo v naši drugi čakri (kjer se nahaja odgovor borba-ali-pobeg), si razlagamo svet kot sovražen in agresiven.

Solarni pleksus, srce in grlena čakra (tretja, četrta in peta) so hranjene s finejšimi energijami ljubezni, sočutja in empatije. Niso oskrbovane z nobenimi prebavljenimi emocijami. V težave pridemo takrat, ko želimo prebaviti težke emocije in občutke z našo srčno čakro, takrat dobimo emocionalno zgago. Nebeške čakre so hranjene s subtilnimi spiritualnimi energijami.

ZEMELJSKE ČAKRE – PET ČAKER ZEMLJE

Pet spodnjih čaker, od korenske do kronske, so prvotno prehranjevane z Zemljo. Predstavljaj si drevo, čigar korenine gredo globoko v zemljo. Prehrana, ki prihaja iz Zemlje, potuje po deblu do najvišjih vej. Sončna svetloba se vsrka skozi liste in spremeni energijo, kjer je v obratu posredovana na vse strani, vse do korenin. Štiri zgornje čakre se prvinsko prehranjujejo z energijami Sonca, naše zvezde.

PRVA ČAKRA

Prva čakra je locirana na temelju hrbtenice, med anusom in genitalijami, ki so vrata dimenzij, portal do ženskosti, in od kjer se razširjajo svetlobna vlakna po tvojih nogah navzdol v biosfero. Tako kot glavna korenina sega v vlažna, bogata mesta v Materi Zemlji, tako te prva čakra oskrbuje z bistvenimi, življenjskimi hranili.
Ko postanemo nepovezani z Zemljo, takrat začnemo dobivati našo življenjsko prehrano iz površja. Kot rezultat, postanemo kot drevo, ki ga njegove na široko in v globino raztegnjene korenine ne morejo obdržati pred padcem v času nevihte. Izgubili smo našo stabilnost, naše temelje in našo varnost.
Ko je prva čakra nepovezana z ženskostjo Zemlje, se lahko počutimo tako kot osiroteli in brez matere. Moški principi prevladujejo, in iščemo varnost v materialnih stvareh. Indvidualnost prevladuje nad razmerji, in sebičnost zmagovito vozi čez družinske, družbene in globalne odgovornosti. Bolj kot postajamo ločeni od Zemlje, bolj sovražni postajamo do ženskosti, občutljivosti.
Gonila prve čakre so primarna in instinktivna. Iščemo zavetišče. Iščemo hrano. Borimo se za preživetje celo pod najbolj neugodnimi situacijami. Ustvarjamo. Rodimo. Te nuje so osnovni instinkti.
Štirje instinktivni gonilniki – strah, hranjenje, borba, seks – so refleksirani v agendi, predelu spodnjih dveh čaker.
Posameznik, ki deluje navzven iz prve čakre je v stanju primarnega zlitja s svetom. Prevzet je z občutki in dolžnostmi izključno iz materialnega sveta. Verjame, da mu je svet nekaj dolžan in da naj bi tisti okoli njega prepoznali, da je poseben. Postane samoosrediščen in vase zagledan, narcističen.
Tukaj so pomembne pozitivne lastnosti prve čakre. Njen instinkt za preživetje zagotavlja nadaljevanje vrste: vodi nas, da naredimo in rodimo otroke in dovoljuje ljudem, da vztrajajo pod najbolj neprijetnimi okoliščinami.

DRUGA ČAKRA

Druga čakra je locirana štiri prste pod popkom. Povezana je z ledvicami in elementom vode.
Druga čakra metabolizira energijo hranil v svetlobnem energijskem polju. Vse oblike energije predstavljajo hrano za to čakro. Obdeluje energijo Zemlje, ki je vzeta skozi prvo čakro in prebavlja emocionalne energije v živčnem sistemu. Ko ta čakra deluje primerno, takrat lahko odvrže negativna čustva kot so jeza in strah in jih kot odpadke izloči skozi prvo čakro.
Kronološko je ta čakra povezana z leti med osem in štirinajst. Mladostniki hrepenijo po romantičnih avanturah, ki izvirajo iz nuje po delovanju v drugi čakri, ki je erotična, polna strasti in fantazije, ki poganja visoko adrenalinske romance.
Negativno izražanje druge čakre sta jeza in strah.
Disfunkcija te čakre lahko vodi nekoga, da zamenja seks z ljubeznijo. Velika naloga druge čakre je transformirati seks v ljubezen, romanco v intimnost. To ni lahka naloga in negativni vodniki te čakre so potreba po nadzoru skozi denar, moč in seks.

TRETJA ČAKRA

Tretja čakra je locirana na solarnem pleksusu in je povezana s trebušno slinavko, pankreas žlezo, ki je energijski bankir telesa.
Tretja čakra je središče moči v svetlobnem energijskem sistemu. Njena moč je lahko uporabljena konstruktivno, ustvarjalno, da manifestira naše aspiracije, pridihe v svet. Ko je uporabljena destruktivno, uničevalno, lahko zatre našo primarno naravo ali poželenje.
Ženska energija prve čakre in prvobitna seksualna energija druge čakre sta prenešeni v čisto gorivo, ki ga tretja čakra uporablja za izpolnitev naših sanj. Ta čakra dopolnjuje zaloge v svetlobnem energijskem polju. Ko prebudimo moč te čakre, doživljamo neustrašnost in sprejmemo odločitev, ki ne more biti zastrahovana z neprijetnostmi. Ovire na naši poti se uničijo.
Poslanstvo tretje čakre je prenesti vizijo v resničnost. Ognjeni element, ki vlada, oskrbuje gorivo za manifestacijo sanj. Ključna beseda za to čakro je služenje.

ČETRTA ČAKRA

Srčna čakra je locirana na srčnem pleksusu, v središču hrbta. Svoboda, veselje in stalen mirpostanejo znak pristnosti osebe, ki biva v svojem srčnem centru. Je center, središče od koder oblikujemo naše družine in odkrivamo ljubezen z našimi dušnimi partnerji in našimi otroci.
Ljubezen srčne čakre ni niti naklonjenost, ki jo izmenjamo en z drugim, niti ni romantična ljubezen v katero pademo. Srčno čakro poganja ljubezen Kreacije. Ta način ljubezni ni stvarno določen, niti ni za svoj obstoj odvisna od karkoli drugega. Ni sentimentalna. Je neosebna. Krščanski teologi jo imenujejo agape (odprtih ust). Inka jo imenujejo munay. Ta način ljubezni ni mišljen do konca. Ne vodi v poroko ali razmerje. Je konec v sebi.
Ena od negativnih izražanj te čakre je zaslepljenost s svojo osebnostjo, s samim seboj. Uravnotežena srčna čakra nam dovoljuje, da zaupamo v intimnost ljubezni. Združuje, integrira moške in ženske principe znotraj nas, in tako nič več ne iščemo našo manjkajočo polovico zunaj sebe.

PETA ČAKRA

Peta čakra je locirana na grlenem predelu in vpliva na žlezo ščitnico, ki uravnava temperaturo v telesu. Peta čakra je naše psihično središče, odgovorno za jasnovidnost, jasnoslišnost, jasnočutnost in sposobnost komunikacije brez besed.
Disfunkcija pete čakre se lahko kaže v neželenih psihičnih izkušnjah. Ko je ta čakra izven ravnotežja, so motnje v spanju običajne. Ko je peta čakra očiščena, začnemo dosegati prepoznanje v naših poljih prizadevanj in pridobimo mojstrstva v naših izbranih profesijah.
Peta čakra nam daje sposobnost v duhu predstavljati si možne prihodnosti in delovati s svojo vizijo. Zamisli si, kdo lahko postaneš in občuti svobodo neskončnih možnosti in priložnosti. Ta peta čakra nam dovoljuje, da pogledamo znotraj sebe, da postanemo zavedni naših notranjih procesov. Peta čakra daje glas občutkom srca.
Negativno izražanje pete čakre je zastrupljenost, pijanost s svojim lastnim znanjem. Ti ljudje v pogovorih ne poslušajo drugih. Imeti prav je pomembneje kot biti razumljen. Nevarnost pete čakre je nagnjenost obrniti spiritualne uvide v dogmo.

NEBESNE ČAKRE / ŠTIRI ČAKRE NEBA

V šesti, sedmi, osmi in deveti čakri postane razvoj transosebni. Raziskujemo bolj in bolj subtilna področja. Stopiti onstran smrti je atribut šeste čakre, mojstrstvo časa je lastnost sedme čakre, nevidnost atribut osme, in sposobnost ohraniti skrivnost je mojstrstvo devete čakre.

ŠESTA ČAKRA

Šesta čakra ali tretje oko je locirano v sredini čela. V Hindu tradiciji so mnenja, da je to tretje oko Šive, ki dopušča znanje popolne resnice in nedvojnosti. Znotraj sebe izražamo božansko in vidimo božansko v drugih. Spoznaš, da si večno bitje, ki prebivaš v začasnem telesu.
Ko je šesta čakra motena, posameznik zameša informacije z znanjem. Občutek ima, da je dosegel veličastne spiritualne resnice, ko pa vse, kar počne je, da zbira dejstva. Šamani vedo, kako narediti dež, brez da bi bili sposobni razložiti, da je ta voda ustvarjena iz vodikovih in kisikov atomov. Spiritualni materializem je endemična disfunkcija te čakre.
Prebujeno tretje oko dovoljuje šamanu, da ve, kdo je. Daje mu znanje preteklosti in prihodnosti, in mu dovoljuje, da si v duhu predstavlja alternativne možnosti in usode.

SEDMA ČAKRA

Kronska čakra na samem vrhu glave je naš portal do Nebes, na enak način kot je prva čakra portal do Zemlje. Svetlobne niti iz tega središča dosegajo do zvezd in do naših usod ter možnosti. Zemlja nas varuje in prehranjuje s svojo življenjsko energijo in Nebesa nas poženejo proti našemu postajanju, tistemu, kar resnično smo, spiritualna galaktična bitja z edinstvenim zemeljskim poslanstvom.
Lekcija sedme čakre je mojstrstvo časa. Ko se osvobodimo linearnega, običajnega časa, nič več nismo v tiraničnem, nasilnem stisku preteklosti. Danes nismo nič več rezultat prejšnjih incidentov. Svobodno doživljamo iz vzroka in posledice.
Medtem, ko v šesti čakri zdravitelj doseže znanje preteklih in prihodnjih dogodkov, je takrat, ko prebudi darila sedme čakre, sposoben vplivati na te dogodke.
Negativno izražanje sedme čakre je spiritualna regresija, vrnitev, zamaskirana kot razsvetljenje. V naši kulturi spiritualni iskalci iščejo takojšnjo zadovoljitev in pogosto preskočijo delo s spodnjimi čakrami. Tisti, ki so mojstri sedme čakre so dosegli nenavadne moči, vključujoč spominjanje starodavnih spominov, ki pripadajo kolektivni zavesti človeštva.

OSMA ČAKRA

Osma čakra je wiracocha ali vir svetega. Ta čakra prebiva nekaj centimetrov nad glavo in ko je prebujena sije kot žareče sonce znotraj svetlobnega energijskega polja.
Informacijsko polje v osmi čakri deluje kot šablona za ustvarjanje fizičnega telesa. Ta čakra je kot tesar, ki izdeluje svoj stol (fizično telo) in ga kasneje zažge v svojem kaminu. Tesar ne občuti nobene izgube, ker preprosto ve, da lahko naredi nov stol iz drugega lesa. Osma čakra je neprizadeta  smrtjo fizičnega telesa. Če vtis bolezni obstaja v tej čakri, je tako kot napaka v načrtu, ki se ponovi z vsakim novim stolom.
Negativno izražanje te čakre je kozmična groza, ki jo doživljajo tisti, ki so ujeti med svetovi spirita in materije.
Atribut osme čakre je nevidnost. V tem središču postanemo zavedni Opazovalca (poznan pri Budistih kot Priča) – Jaz, ki je prisoten od začetka našega spiritualnega potovanja. Zdaj, ko je osvobojen od uma, je sposoben zagledati um z vsemi njegovimi dramami, brez osebne povezanosti z njimi.
Opazovalec je gledalec našega razvijajočega se življenja in razume, da so vse zgodbe, ki jih uporabljamo pri opisovanju samih sebe samo zgodbe. Opazovalec vidi vse, vendar ne more biti sam po sebi viden zato, ker ne more biti obrnjen v objekt opazovanja. Opazovalec je neviden zato, ker ne more biti opazovan.
Navsezadnje, Opazovalec začne odkrivati svoj lasten vir, ki je Spirit, Duh, ali deveta čakra. Osma čakra prebiva znotraj svetlobnega energijskega polja. Lebdi nad glavo kot vrteče se sonce. Je naša povezava z Velikim Duhom, mesto, kjer Bog prebiva znotraj nas.
To čakro vidimo narisano kot svetlobo, ki obkroža Kristusa, in kot ogenj, ki plane nad apostole pri binkoštih, ko so sprejeli darilo Svetega Duha. Ko umremo, se osma čakra razširi v svetlobno oblo in zavije drugih sedem čaker v skledo svetlobe. Po obdobju sprave in očiščenja, osma čakra proizvede drugo telo, kot je naredila zopet in zopet v mnogih življenjskih dobah.
Vodi nas do naših bioloških staršev in do najboljšega življenja (ne najlažjega), da pridobimo izkušnje, potrebne za spiritualno rast. Nabiti travmatični spomini naših prejšnjih inkarnacij so prenešeni v naše naslednje telo kot vtisi v našem svetlobnem energijskem polju.
Vir osme čakre je deveta čakra, Duh. Deveta čakra prebiva zunaj svetlobnega energijskega polja in se razširja skozi vesolje. Je srce univerzuma, eno z Velikim Duhom. Osma čakra je tam, kjer Bog prebiva znotraj nas in deveta čakra je del nas, ki prebiva znotraj Kreatorja.
Osma čakra se sklada s krščanskim konceptom duše, ki je osebna in končna. Deveta čakra se sklada z Duhom, ki je neoseben in večen.

DEVETA ČAKRA

Deveta čakra prebiva v srcu Univerzuma, izven časa in prostora, in se razširja skozi prostranost prostora ter se s svetlobno nitjo povezuje z osmo čakro. Šaman lahko potuje skozi to nit, da izkusi prostranost Kreacije. Deveta čakra je mesto Spirita ali Duha. Obstaja onstran osebne duše, ki nas ohranja povezane s prostor/čas kontiniumom in odrešenjem, in ki je povezana z osmo čakro. Je Spirit vseh stvari v Univerzumu. Opazovalec se obrne navzven, da je lahko vse, kar je opazovano. Deveta čakra je Jaz, ki nikoli ni bil rojen in nikoli ne bo umrl. Ta Jaz je prioren do časa in se nikoli ne izliva v reko skozi katero teče čas. Je prioren prostoru in je obstajal še preden se je Univerzum manifestiral. To je Jaz, ki nikoli ni zapustil Raja.
Proces devete čakre je sposobnost obdržati skrivnost, celo pred samim seboj. Skrivnost, da se je zelo dolgo časa nazaj Neizmerna Sila, ki jo poznamo kot Bog, odločila preiti iz svojega mesta v nemanifestirano praznino, da izkusi sama sebe. Tako se je manifestirala 12 milijard let nazaj kot singularnost, od koder so vse stvari v našem Univerzumu ustvarjene. Neizmerna Sila je nadaljevala z raziskovanjem same sebe skozi vse oblike življenja, kot kobilica, kit, planeti in luna. Ker pa je Neizmerna Sila bila vseprisotna in vsevedna, je vsaka izmed njenih manifestacij ravno tako posedovala te kvalitete. Zatorej je morala ohranjati naravo svojega bitja skrito, celo pred samo seboj, z namenom, da lahko pozna samo sebe skozi svoje desettisoče oblike.
Ko je ta center prebujen, je tukaj globok, bobnajoč smeh, ki odmeva skozi gore in strele po nebu.

 

Povzeto iz knjige Čarovnija vitkosti – za harmonijo telesa, uma, duše in duha, avtorice Maginje Blinkite

Knjiga Čarovnija vitkosti je na voljo tudi v naši trgovini duhovnost.si: tukaj

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij