ariadnina nit

Zgodba Ariadnina nit

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Nekoč je živel kralj Minos, ki je vladal Kreti. Po njegovem sporu s Pozejdonom je ta bog začaral Minosovo ženo, da se je zaljubila v bika. V tej zvezi se je rodil Minotaver, ki je imel človeško telo in bikovo glavo. Minos, ki se je Minotavra sramoval, je ukazal Dedalu, izjemnemu arhitektu in inženirju, naj zgradi labirint, v katerega bi zaprli to ljudožersko zver.

Potem ko so Atenci ubili Minosovega sina, je kralj zasedel Atene. Za kazen so morali Atenci plačevati visok davek ter vsako leto poslati na Kreto sedem mladeničev in sedem deviških deklet, da bi jih žrtvovali Minotavru.

Nekega leta se je skupini mladeničev za žrtvovanje prostovoljno priključil tezej, ki je obljubil, da bo Minotavra ubil ter žrtvovanju mladeničev in mladenk naredil konec. Vanj se je takoj ob prihodu na Kreto zaljubila Minosova hči Ariadna, ki mu je v pomoč podarila meč, s katerim bi ubil pošast in klobčič rdeče niti.

Naposled je napočil dan, ko so Atenci stopili v labirint. Tezej, ki je poslušal Ariadnina navodila, je privezal konec niti na vhodu v labirint, med potjo pa je klobčič odvijal in si tako označil pot, po kateri se je prebil
do Minotavra. V spopadu mu ga je uspelo z mečem zadeti naravnost v srce in ga pokončati, nit pa ga je varno vodila nazaj proti izhodu iz labirinta.

Tezej predstavlja herojsko stran človeka, Minotaver pa živalsko naravo v nas. Labirint v opisanem mitu predstavlja našo psiho, skozi katero se moramo “prebiti” in osvetliti vsak njen kotiček, da bi pridobili modrost. Pot skozi labirint je pot notranjega boja z našimi temnimi in neozaveščenimi platmi. Te nezavedne sile v mitu simbolizira pošast Minotaver, s katerim se mora spopasti Tezej, notranji boj pa simbolizira meč, ki ga je Tezeju podarila Ariadna.
Vendar meč ni dovolj. Potrebna je tudi nit Ljubezni, ki Tezeju preprečuje, da bi se izgubil v labirintu svoje lastne psihe in mu pomaga najti varno pot k izhodu.

Ariadnina nit tako predstavlja ljubezen, ki herojevim naporom daje smisel in mu omogoča izhod iz kaosa nižjih čustev, nezavedanja in fantazij. Brez ljubezni, brez stika s tistim, kar nas presega, noben boj – nobeno notranje delo ne privede do cilja.

Ariadnina nit tako predstavlja povezavo z božanskim, navdih, hrepenenje duha, ki osvetljuje korake na poti in herojevim naporom daje smisel ter mu omogoča izhod iz kaosa nižjih čustev, nezavedanja in fantazij. Brez vzvišene Ljubezni, brez stika s tistim, kar nas presega, noben boj – nobeno notranje delo ne privede do cilja.

  • Članki
Nova Akropola je mednarodna kulturna, humanistična in filozofska organizacija. Deluje v več kot 50. državah sveta.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem