10 ajurvedskih nasvetov za zimo

10 ajurvedskih nasvetov za zimo

Spremljaj objave: Diana Cimprič
X

Spremljaj objave: Diana Cimprič

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
10 ajurvedskih nasvetov za zimo 110 ajurvedskih nasvetov za zimo 110 ajurvedskih nasvetov za zimo 1

1. Umivajte si roke

Zveni enostavno, a vendar je to najboljši način, da preprečite razvoj bakterij. Strokovnjaki priporočajo, da si roke umijemo vsakih nekaj ur, še posebej pa po uporabi WCja in pred obroki. Operite si roke tudi, če ste prijemali telefon ali računalniško tipkovnico druge osebe.

2. Vadite

Težko je zbrati voljo in se odpraviti na vadbo, ko je zunaj hladno in temno, vendar pa je pomembno, da se vaše telo ogreje tudi v tem času, saj mu tako pomagamo, da ‘pokuri’ nekaj več kalorij! Zato si le privoščite jutranjo hojo ali tek, zvečer pa sproščujočo vadbo joge. Poiščite si prijatelja, s katerim bosta vadila/vadili skupaj in drug drugega spodbujajta.

 3. Dobro jejte

Pazite na dober imunski odgovor telesa tako, da dobro jeste. Dobro v tem smislu pomeni hrano bogato z beljakovinami, ki jih telo potrebuje zato, da se lahko ustrezno odzove na virusne infekcije. Mesojedci lahko uživajo meso, ribe in perutnine, vegetarijanci pa mlečne izdelke, žitarice in stročnice.

 4. Poskrbite za vitamine in minerale

Železo, cink in vitamin C so prav tako ključnega pomena za zdrav imunski sistem. Preden pa se navdušite nad jemanjem ‘prehranskih dodatkov’, poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj teh snovi. Uporabljajte zeleno listnato zelenjavo, kot sta ohrovt in zelje in zelenjavo rumene in rdeče barve, ki so bogate z antioksidanti, kot sta korenček in rdeča pesa.

5. Poskrbite za vlago kože

Hladen zrak, veter in ogrevanje v prostorih bodo izušili kožo, zato poskrbite za vlago kože vašega obraza in telesa. Privoščite si kremo ali mazilo, ki je namesto na vodni osnovi pripravljeno na osnovi olja. To bo namreč ustvarilo zaščitni sloj na koži, ki bo v njej ohranil več vlage kot ‘običajna’ krema. (Namig: naše ajurvedske kreme so pripravljene na ta način)

6. Pijte dovolj tekočine

Popijte vsaj osem kozarcev (8 dcl) vode ali čaja vsak dan. Namesto mrzle vode lahko vodo zavremo in ji dodamo rezino limone. Tekočina, ki jo užijemo skozi dan nam bo pomagala ohranjati odpornost mukoznih membran, tudi tistih v vaših sinusih, proti bakterijam.

7. Počivajte

Reden spanec je bistvenega pomena za ohranjanje zdravja. Ne pretiravajte s ponočevanjem in bodite dobro pripravljeni nanj. Utrujeni ljudje lažje zbolijo.

8. Opustite kajenje

Kadilci so veliko bolj dovzetni za okužbe zgornjih dihal, ki so izpostavljena v zimskem času. Tudi če kadite zgolj zaradi druženja, je sedaj dober čas, da nehate.

9. Očistite zimske zastoje

Zastoj sluzi v telesu lahko povzroči zamašen nos, kihanje, kašljanje, težko dihanje in sopihanje, okužbe dihal ter poslabša astmo in alergije. V tem primeru pomladansko čiščenje premaknite na pozno jesen.

 10. Ajurvedska zimska nega

Starodavnih receptov za ohranjanje zdravja po ajurvedi in učinkovite tretmaje za vašo osebno zimsko nego dihal in kože se lahko naučite tudi na kakšni ajurvedski delavnici.

  • Članki
Dipl. univ. psihologinja je končala magisterij Celostne psihosomatike na priznani Holistični akademiji Bagni di Lucca.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Diana Cimprič
X

Spremljaj objave: Diana Cimprič

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem