NLPOsebna rast

2015 – črno ali belo?

V tednih okrog novega leta sem z zanimanjem prebirala različne članke domačih in tujih avtorjev na temo novoletnih zaobljub in postavljanja ciljev.

Nekateri so bili za

Nekateri izmed njih so poudarjali pomen jasnih, ambicioznih ciljev, ki bodo našemu življenju dali smisel, smer in zagon, ter so razkrili tudi svoje cilje za leto 2015: od šest- in sedemmestnih finančnih ciljev, do ciljev s področja zdravja in vitalnosti, partnerstva, posla, učenja in rasti ter zabave in prostega časa.

Ker večino teh ljudi že nekaj časa spremljam preko interneta in jih tako vsaj malo poznam, verjamem, da bodo večino svojih ciljev (ali pa vse) uspešno uresničili.  Gre za osredotočene, rasti željne ljudi, ki se zavedajo pomena ravnotežja v življenju.

Drugi so bili proti

Druga skupina avtorjev je bila kar malce negativno nastrojena proti novoletnim zaobljubam in ciljem. »Leta in leta sem se gnal in dosegal cilje, vmes pa sem pozabil uživati in živeti; zdaj je tega dovolj. Ne postavljajte si ciljev, raje se naučite uživati v trenutkih.« »Prepustite se toku življenja in vse, kar se mora zgoditi, se bo zgodilo.« »Pustite novoletne zaobljube ob strani in preprosto začnite živeti svojo resnico, « so se glasili nekateri izmed nasvetov.

To so bili nasveti ljudi, za katere sklepam, da so si v preteklosti naložili prevelike in morda nerelevantne cilje, med tem, ko so se pehali za njimi, pa so določena področja svojega življenja zanemarili in na koncu pregoreli. Ali pa načrtno zastavljanje in doseganje ciljev ni njihova pot in cilje lažje dosegajo spontano (ter temu pravijo prepuščanje toku življenja).  Ali pa so svoje življenje pripeljali do te točke, ko imajo dovolj discipline, jasnosti in usmerjenosti, da jih njihovo vsakodnevno delovanje samodejno pelje v smeri tistega, kar je zanje pomembno (in temu pravijo, da preprosto živijo svojo resnico).

Vsaka od teh poti je prava. Kdor črpa moč, navdih in voljo iz jasnih ambicioznih ciljev in izzivov, ki si jih postavlja, naj hodi po tej poti. Kdor se je izčrpal skozi neuravnoteženo pehanje za prevelikimi cilji, naj si odpočije in uživa v tukaj in zdaj. In tako naprej.

Pa vi?

Kje pa se najbolj najdete vi? Je čas za jasnost, usmerjenost, odločnost, akcijo in nove, drugačne rezultate? Ali je čas, da se preprosto prepustite toku in uživate?

Storite, kot menite, da je najbolj prav za vas. Ob tem le eno opozorilo: če menite, da ni čas za postavljanje in doseganje ciljev, temveč čas za to, da se zgolj sprostite in uživate, na cilje pa pozabite, potem to tudi storite – sprostite se in uživajte … in ob tem NE SEKIRAJTE SAMI SEBE glede tega, kaj jeste, kako se premalo rekreirate, kako nimate sanjske službe, sanjskega partnerja, sanjskega bančnega računa ipd.

To je namreč najslabše, kar lahko storite – proti ciljem se ne pomikate, saj jih nimate, uživati pa si tudi ne pustite zares. Ne črno, ne belo ni; v nekakšni sivini ste, kjer ne morete biti resnično sproščeni in srečni. (Nikakor pa seveda ne pravim, da doseganje pravilno zastavljenih in uravnoteženih ciljev ne prinaša oziroma ne vključuje užitka in sprostitve – daleč od tega.)

Če torej letos ne nameravate uresničevati ciljev in se držati drugih smernic ali zaobljub, potem to tudi storite: ne sekirajte se, ne obremenjujte sami sebe s tem, kaj bi morali in česa ne bi smeli, ter se naučite biti srečni, sproščeni in zadovoljni s tem, kar je.

Če menite, da je čas za nove cilje in njihovo uresničevanje, pa je tukaj nekaj smernic, ki vam bodo pomagale, da boste pri tem uspešnejši.

1. Sprejmite odločitev

Novoletna evforija je za nami. Realnost vašega vsakdana vam je verjetno že pokazala, kako resno ste tokrat mislili s svojimi cilji in zaobljubami.

Če se vam je pri odločnosti že zalomilo, storite naslednje: usedite se, vzemite si nekaj trenutkov časa in se pogovorite sami s seboj. Odločite se, da tokrat mislite resno. Brezkompromisno. Občutite občutek trdne odločnosti, neomajnosti in osredotočenosti. Vračajte se k temu občutku, kadar koli ga boste potrebovali.

2. Zastavite ustrezno velike cilje

Preverite velikost svojih ciljev. Primerno veliki cilji so tisti, zaradi katerih bi bili npr. z veseljem ob petih zjutraj pokonci, da bi jih lahko uresničevali.

Premajhni cilji vas ne bodo dovolj navdušili, zato ne boste motivirani; pri prevelikih ciljih ne boste vedeli, kje sploh začeti, zato najverjetneje sploh ne boste začeli.

Kaj je torej tisto, zaradi česar bi navsezgodaj zjutraj z veseljem skočili iz tople postelje?

3. Poiščite dovolj velik »zakaj«

Zakaj želite doseči svoje cilje? So to vaši cilji ali gre za nekaj, s čimer želite ustreči in ugajati svoji okolici? So vaši cilji skladni z vašimi vrednotami? Ste to resnično vi? Boste to ostali vi?

Če so vaši cilji res vaši, si odgovorite na naslednje vprašanje: Zakaj jih želite doseči? Kaj vse dobrega lahko pričakujete, ko dosežete svoje cilje? Čemu negativnemu se boste izognili, ker boste dosegli svoje cilje?

V odgovorih na ti dve vprašanji se skriva bistvo človeške motivacije – vsi stremimo k temu, da bi pridobili nekaj pozitivnega in se izognili nečemu negativnemu. Imejte v mislih jasne razloge, zaradi katerih so vam vaši cilji pomembni, in boste brez težav ohranjali motivacijo za njihovo uresničevanje.

4. Programirajte svoje nezavedno

Če si svoje cilje in zaobljube zapišete okrog novega leta, potem pa jih skrbno pospravite v predal ali na računalniški disk, kjer jih nikdar več ne vidite, boste seveda kmalu pozabili nanje. Vaše nezavedno bo poskrbelo za to, da boste ostajali pri starih vzorcih mišljenja, čustvovanja in delovanja ter zatorej pri starih rezultatih.

Obesite svoje cilje na vidno mesto, tako da se boste vsak dan spomnili nanje – npr. na notranjo stran kopalniške omarice, pred katero se znajedete vsako jutro – in jih obnovite. Spomnite se tudi na svoj »zakaj« pri vsakem od ciljev.

Vaše nezavedno se bo tako naučilo, da so ti cilji resnično pomembni za vas, zato vas bo začelo podpirati pri njihovem doseganju in vam bo pomagalo prepoznati in izkoristiti priložnosti, ki vam bodo pomagale do ciljev.

5. Preoblikujte cilje v dejanja in navade

Razmislili ste o tem, kaj bi radi dosegli in zakaj. Odprto pa ostaja še vprašanje, kako. Preoblikujte svoje cilje v praktična dejanja in navade, ki vam bodo pomagali do njihove uresničitve.

Bi radi shujšali? Preoblikujte datum in kilograme, ki ju vključuje vaš cilj, v konkretna dejanja, npr. 3-krat tedensko hodim v fitnes itd.

Pogosto so najenostavnejša pot do ciljev nove navade, pri katerih vztrajamo, pa četudi to pomeni le ena majhen korak dnevo. Po 365 dneh boste ugotovili, kako dolgo pot ste prehodili.

6. Spremljajte svoje delovanje in rezultate

Če ostanem pri primeru hujšanja in obiskovanja fitnesa: naredite tabelo, v kateri boste vsak teden označili obiske fitnesa – pomagala vam bo razviti odgovornost in novo navado, preden vam ta preide v kri. Na ta način boste tudi krepili zavezo samim sebi.

Sproti spremljajte tudi rezultate svojega delovanja – ko boste videli, da se uspešno premikate proti cilju, boste dobili še dodaten zagon, da nadaljujete.

7. Nagradite se za vmesne uspehe

Nihče nima rad nenehnega pritiska, tudi naš um ne. Da se zaradi vaše osredotočenosti na cilje ne bi počutil utesnjenega, poskrbite za sprostitev – ustrezno se nagradite za svojo disciplino in uspehe. Vaši možgani bodo tako začeli doseganje ciljev še dodatno povezovati s prijetnim in pozitivnim.

Morda že čutite, da lahko z nekaj začetne energije hitro pride do učinka snežne kepe: jasnost, odločenost in privlačen »zakaj« vam bodo dali zagona za akcijo, akcija bo prinesla rezultate, ki vas bodo dodatno motivirali, da vztrajate še naprej … in tako dalje.

Kakor koli se že odločite preživeti to leto – z osredotočenostjo na cilje ali s prepuščanjem toku življenja – v vsakem primeru vam želim, da bi bilo čim bolj zadovoljno in uspešno.

Če si želite dodatne pomoči pri aktiviranju vaših nezavednih potencialov, si lahko pomagate tudi s transmeditacijsko (hipnotično) zgoščenko Uresničite svoje sanje, ki vam bo pomagala pri oblikovanju navdihujočih in navdušujočih ciljev ter aktiviranju notranjih moči in motivacije, ki jih boste potrebovali, da te cilje tudi hitro in uspešno uresničite.

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !