Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

6 značilnosti zdravega in kvalitetnega odnosa

StockSnap / Pixabay
Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas
Za uvod dajmo ponoviti kaj so elementi zdravega in kvalitetnega partnerskega odnosa.Sama sem to lestvico oblikovala v desetih letih dela s pari in njihovimi problematikami, pa sem začutila potrebo po sistematiziranem pregledu kvalitetnih elementov, ki naj bi tvorili zadovoljujoč in srečen odnos med dvema različnima osebama.

1. Spoštovanje različnosti

Na prvem mestu je spoštovanje tega, da sva skupaj dva popolnoma različna človeka, vsak tudi s svojo »prtljago« iz primarnih družin. Če ni spoštovanja tega, da sva drugačna in imava v marsičem različne poglede na neko situacijo ali čustvena stanja, bo vedno znova prihajalo do močnih konfliktov, saj bo eden v paru želel nadvladati drugega in uveljavljati zgolj svoj prav. To pač ni zdrav partnerski odnos kajne?

2. Stanje ljubezni

Na drugem mestu je tisto, kar mnogi razumete kot odnos, a v resnici ni, je naše čustveno stanje in to je ljubezen oziroma kot radi rečete »imava se rada«.Več lahko prebereš tudi v knjigi Iskreno o partnerstvu

3. Zrela komunikacija

Na tretjem klinu je odprta, dvosmerna, enakovredna in transparentna komunikacija, katere pomemben del je intimnost oziroma pripravljenost na seks, ki lepi dva posameznika v osebno bližino.

4. Spolnost

Četrti element je zaupanje, ki je vezano tudi na spolnost.
Sploh za ženske velja, da če ne zaupamo našemu moškemu, da je tu, da nas ščiti in nam izkazuje pozornost, se sčasoma ne počutimo povezane z njim in nam posledično ni več do intimnega stika z njim.

5. Kompromisi

Naslednji element je pripravljenost na kompromise in iskanje tretje poti med vama obema, ko nek dogovor sicer ni popolnoma takšen, kot ga vi hočete in takšen kot ga hoče partner, a vseeno najdeta presek in oblikujeta dogovor, ki se ga seveda držita, saj sicer nima pomena vse poprejšnje dogovarjanje.
Dogovore sklenemo zato, da nam dajejo občutek varnosti in sprejetosti, zato se jih je potrebno držati.

6. Področje financ

Pomemben element zdravega partnerskega odnosa je tudi kako ima par urejeno področje financ ter kako se usklajujeta pri skrbi za otroke, če jih par ima.Takole, to smo obnovili. Če ste začutili, da vam šepa pri katerem od zgoraj naštetih elementov in želite bolj zdrav in srečen partnerski odnos, mi pišite, pa bomo skupaj pogledali, kako oblikovati takšen odnos, da vama bo služil in vaju osrečeval.
Odgovornost za to spremembo na bolje je zgolj vaša, je pa res, da včasih potrebujemo dozo poguma, da se pred neznano osebo razgalimo.
Danes si poglejmo primer para, ki je sicer še bil skupaj, a se nekako nista več čutila povezano in varno v odnosnosti eden z drugim. Se pogovarjamo in ju želim naučiti, kako se sklepajo kompromisi, saj je ona dominantna šolana ženska, on dela v trgovini in se ji je večinoma podredil. Takšen odnos ju omejuje in nista zadovoljna. Ona mu ne zaupa več, ker je večkrat v njegovem telefonu videla sporočila od neke druge ženske, sicer nič namigujočega, a njo je to zabolelo. Včasih ga je ta ženska klicala ob poznih urah in se želela z njim pogovarjati, četudi je ona ležala poleg. On se s to žensko ni hotel pogovarjati in je trdil, da jo je enkrat videl kot stranko v trgovini in ji pomagal pri izboru blaga. Ona je zahtevala od njega, da zamenja telefonsko številko ali pa pač prekine njuno zvezo. On je vztrajal, da lahko na marsikaj drugega pristane, a nikakor ne bo zamenjal številke, ker se ne čuti nič krivega, če ga tista ženska kliče in da ima svojo cifro že zelo dolgo. Absolutno nista popuščala in kompromis ni bil možen. Gledala sem ju, kako vsak v svoji školjki vztrajata in trmarita, četudi se imata rada. Od mene sta odšla kregajoča in še vedno vsak na svojem polu, ne meneč se za argumente drugega.Da, takole oblikovan odnos je boleč, poln nezaupanja in nič kaj dosti nima zgoraj opisanih elementov. Ste pri sebi analizirali lasten partnerski odnos? Kakšen je? Ste z njim zadovoljni?Več lahko prebereš tudi v knjigi Iskreno o partnerstvu
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

Izpostavljeni dogodki

Izpostavljena storitev

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Kaj je smrt?

Kaj je smrt?

Numerološka napoved 17. 5. 2021

Numerološka napoved 17. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 17. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 17. 5. 2021

Življenjska prepletenost, 2.del

Življenjska prepletenost, 2.del

Življenjska prepletenost

Življenjska prepletenost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem