Išči
Generic filters
8 zlatih načel ajurvedske prehrane

8 zlatih načel ajurvedske prehrane

Spremljaj
X

Spremljaj

E-mail : *
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
8 zlatih načel ajurvedske prehrane 18 zlatih načel ajurvedske prehrane 18 zlatih načel ajurvedske prehrane 1

Če jedi ne temeljijo na osnovnih načelih ajurvedske prehranjevalne kulture, lahko škodujejo, pa čeprav pri pripravi upoštevate rase in podnebje,… Ta načela so najpomembnejša od  tega, da pripravljamo uravnotežene jedi, ki pomlajujejo.

1.Ko pripravljate hrano, ne pozabite vključiti vseh ras. Potrudite se in v vsak obrok vključite raznolike sestavine ter pazite, da ne uživate jedi, ki so po naravi nezdružljive.

Vedno uživajte tople in tekoče jedi z zmerno količino maščobe. Nikoli ne uživajte konzerviranih jedi, ki ste jih skuhali prejšnji dan in shranili čez noč (basa).

2. Nikoli ne uživajte hrane v stresnih okoliščinah ali pod kakršnimkoli čustvenim pritiskom. Če se znajdete v takem stanju tik pred obrokom, malo počakajte, naredite nekaj dihalnih vaj, umijte se po obrazu z mrzlo vodo in šele nato udobno sedite za mizo.

3. Preden začnete jesti, pomislite na hrano, ki je osnova telesne energije. Oglejte si jo in si zaželite, da bi vam njenih petero prvin zagotovilo ravnovesje, moč in zdravje.

4. Ne jejte ne prehitro ne prepočasi. In nikar ne govorite s polnim usti.

5. Ajurveda priporoča pitje tik pred jedjo ali eno uro po njej. 

6. Nikoli ne zaužijte ničesar, dokler docela ne prebavite predhodnega obroka. Če telo še zmeraj prebavlja predhodni obrok, je po ajurvedi strupeno vse, kar jeste. Ne zaužijte ničesar vsaj štiri ure po obroku.

7. Mnogi ljudje zbolijo, ker preveč jedo. Po ajurvedi naj bi pojedli le toliko, da napolnimo želodec do dveh tretjin.

Če je želodec povsem poln, iztisne doše ali energije, vpletene v prebavo hrane, zaradi česar lahko pride do različnih prebavnih motenj. Ena takih je amadoša, kar pomeni, da delno prebavljena ali neprebavljena hrana ostane v želodcu ali črevesju ter zastruplja celotno telo.

8. Nikoli se ne prhajte ali kopajte takoj po obroku. Počakajte najmanj dve ure, raje tri. Ogibajte se tudi vsem oblikam telesne vadbe takoj po jedi. Vse to vodi k vata vikriti. Večerjajte vsaj dve uri prej, preden ležete.

Peto, šesto in sedmo načelo so izjemno pomembna in z njimi sem pomagala številnim ljudem z želodčnimi težavami, saj sem jih pripravila do tega, da so zaživeli po njih. Svetujem vam, da vključite te osmero načel v svoj življenjski slog, pa ne le zaradi ohranjanja teže, ampak tudi zato, da boste ohranili zdravje.

Povzeto iz knjige Hujšanje z ajurvedo in jogo >> … sedaj 30% popust

Ali ti je bil članek v pomoč?

Deli to s prijateljem