Zakaj je dobro delati Tibetanske vaje pomlajevanja

Zakaj je dobro delati Tibetanske vaje pomlajevanja

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Zakaj je dobro delati Tibetanske vaje pomlajevanja 1Zakaj je dobro delati Tibetanske vaje pomlajevanja 1Zakaj je dobro delati Tibetanske vaje pomlajevanja 1

Energija, telo in um

Ljudje smo utelešena bitja – živimo v telesu. Čeprav smo več kot le telesa, smo od njih neločljivi, vsaj kar se tiče zemeljskega življenja. Morda je še kakšno breztelesno življenje, ki nastopi, ko odvržemo svoje umrljive “preobleke”, vendar tega ne moremo vedeti z gotovostjo.

Nekateri “poduhovljeni” ljudje zatrjujejo, da je telo nepomembno. Pomen telesa povsem razvrednotijo in ga pogosto obravnavajo le kot manjvredno oviro na poti do bolj vzvišenih ciljev, svojo pozornost pa usmerijo izključno na razvijanje duhà in uma – in vse to počnejo iz svojih teles.

Druga skrajnost so redukcionisti, ki zatrjujejo, da nismo ljudje nič več kot le domiseln skupek krvi, kože, kosti in dlak, svoj prezirljiv odnos do duše pa utemeljujejo z dejstvom, da je ni mogoče znanstveno dokazati.

Nekje med tema dvema skrajnostima pa je dejstvo, da smo sestavljeni tako iz telesa kot tudi iz duše, ki sta tesno prepletena. To preprosto dejstvo je osnova za razumevanje delovanja človeškega energijskega sistema. Človekova energija predstavlja energijsko podlago njegovega bitja. Gre za sistem znotraj sistema, ki je nefizičen, pa vendarle prav tako resničen kot organi, okončine in obraz.

Človeški energijski sistem je torej nekakšna energijska mreža, ki z dovajanjem energijske osnove poganja telesne procese in ustvarja moč za naše miselne procese. To je sistem po katerem se pretaka življenjska energija.

Čeprav je naš energijski sistem ves čas aktiven in ves čas skrbi, da smo povezani z virom življenja in zavesti, moramo, če ga želimo začutiti, “prestaviti” v višjo prestavo.

Zato imamo jogo, taj či in različne vrste meditacije, ki spodbudijo energijski sistem, tako da začutimo energijo, ki se nam sicer stalno pretaka po telesu. Z redno vadbo joge si lahko pridobite čudovite izkušnje; poleg tega se lahko naučite zavestno nadzorovati energijo, ki teče skozi vas. Naše energijsko telo je namreč neizmerno razsežno, polno čiste moči, zvoka in svetlobe.

Pet tibetanskih jogijskih vaj ali pet tibetanskih obredov pomlajevanja

Vadba joge zaneti ogenj v telesu in umu ter požene energijo skozi čakre. Tako lahko tudi uravnovesite duha in okrepite telo, da boste delovali bolj zbrano in modro, postali bolj zdravi in se lažje spopadali z življenjem. Ni vam treba romati v Himalajo po skrivnostne nauke ali prestajati asketske preizkušnje – vse je tu.

Redno izvajajte pet tibetanskih vaj, da:

  • odpravite napetost v mišicah
  • izboljšate prebavo
  • okrepite ožilje in srce
  • uravnovesite energijo čaker
  • dosežete notranji mir
  • se na splošno počutite bolj
  • dlje ohranjate mladostno prožnost telesa in duha

Več v knjigi Pet tibetancev >> … sedaj 20% popust

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem