Duhovni učitelji GurujiPisatelji

Alan Watts

Alan Watts je eden vodilnejših svetovnih interpretov vzhodnjaške vednosti sodobnemu Zahodu. Filozof, pisatelj, predavatelj in strokovnjak za primerjalno religiologijo je avtor več kot petindvajsetih knjig in številnih esej ter člankov, v katerih se dotika tem, kot so osebna identiteta, prava narava resničnosti in višja zavest, ter navezuje svoje doživljanje in izkustva na znanstveno dojemanje in nauke vzhodnih in zahodnih religij.

Zaslovel je po delih:  The Way of Zen, The Art of Contemplation, Psychotherapy East and West in The Joyous Cosmology.

Iz knjige Dao : pot vode je lucidna analiza daoizma in kitajskega jezika ter izraža trdno avtorjevo prepričanje, da bi širše poznavanje daoizma in njegove globoke modrosti lahko pozitivno vplivalo na Zahod in pripomoglo k njegovi preobrazbi. Avtor črpa iz starodavnih in sodobnih virov, ko obravnava kitajsko filozofijo daa, človekovega sodelovanja s tokom ali gibanjem naravnega sveta, katerega načela je moč prepoznati v vzorcih tekoče vode ter jina in janga.

[pullquote]Večni dao ne ukrepa ničesar in vendar nič ne ostane neopravljenega.
Laozi 37.[/pullquote]

Teh znamenitih Laozijevih besed seveda ne gre razumeti dobesedno, kajti načelo »nedelovanja« (wu-wei) ne pomeni inercije, lenobe, laissez-faire ali zgolj nedejavnosti. Med različnimi pomeni wei so biti, delati, napraviti, izvajati in delovati, v pismenki XX pa pomeni lažen, hlinjen, ponarejen. Toda v okviru daoističnih spisov povsem jasno pomeni prisiljevati, vmešavati se in ukaniti – z drugimi besedami poskušati delovati proti vzorcu lija. Tako je wu-wei kot »neprisiljevanje« tisto, kar mislimo, ko rečemo slediti vzorcu, dobro se znajti, pluti s tokom, jadrati z vetrom, kovati železo, dokler je vroče, in ponižati se, da bi zmagali. Mogoče ga najbolje ponazarjata japonski umetnosti juda in aikida, kjer je nasprotnik premagan s silo lastnega napada, aikido pa doseže celo take višine, da se napadalec zruši na tla, ne da bi se ga nasprotnik sploh dotaknil.

Spletna stran : http://alanwatts.com/

Knjige v Trgovini Duhovnost

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !