sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Alkimistična medicina

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ponovno odkritje alkimistične medicine

Sodobni družbi, kljub velikemu tehnološkemu napredku, doslej še ni uspelo dokončno določiti pomembne teme zdravja in harmonije, tako pri človeku kot tudi na našem planetu. Posledično se je povečalo zanimanje za študij celostne medicine in zdravil rastlinskega izvora. Hkrati je opaziti tudi iskreno zanimanje za ponovno odkrivanje izgubljenih ezoteričnih naukov v različnih vejah znanja.

Med temi ezoteričnimi disciplinami je alkimija in njena uporaba v medicini tista, ki doživlja velik preporod. Preučevanje alkimije ima tradicijo, ki sega daleč v preteklost in vključuje tako mistično kot tudi bolj praktično dimenzijo. Na praktični ravni najdemo preučevanje rastlinskih in mineralnih snovi, ki se uporabljajo za zdravljenje (tako fizično kot psihično) in za povečanje dolgoživosti.

Alkimistični nauki so prisotni v temeljnih strukturah tradicionalnih medicinskih sistemov tako Vzhoda kot tudi Zahoda. Tako ne glede na to, ali preučujemo tradicionalno kitajsko medicino, ajurvedo, homeopatijo ali spagirično medicino, naletimo na številne ideje, “izposojene” iz alkimističnih postopkov in načel. Pojmi, kot so: transmutacija, regeneracija, čiščenje, raztapljanje itd., igrajo pomembno vlogo pri filozofskem oblikovanju teh medicinskih sistemov. V tem kratkem članku se bom osredotočil na nauke spagirike. Izraz spagirika se nanaša na vejo rastlinske alkimije, ki jo je v srednjeveški Evropi populariziral Paracelzus, švicarski alkimist, zdravnik, astrolog in filozof. V svojih naukih je trdil, da resnični namen alkimije ni izdelovanje zlata, temveč zdravil.

Uporaba rastlin v medicinske in magične namene je stara tisočletja, žal pa smo skoraj pozabili na metafizični in sveti vidik zdravljenja z rastlinami. Spagirična zdravila so pripravljena na edinstven način, ki zajema celoten terapevtski spekter rastlin, vključno s kozmičnimi energijami, ki jih te nenehno absorbirajo. Rastline so stalno pod prostim nebom in ta skrivnostna kozmična povezava prispeva k njihovim zdravilnim lastnostim. Lahko rečemo, da prehrana za rast rastlin prihaja iz zraka, tal in vode, energija za njihovo rast pa od sonca, lune in zvezd.

Z ezoteričnega vidika obstaja zelo pomembna povezava med kraljestvom rastlin in energetsko ravnjo bivanja (tj. prana, či, vitalna sila itd.). Dejansko večina sistemov notranje alkimije, ki jih najdemo na Vzhodu (na primer tantrična in taoistična tradicija), temelji na učenjih o subtilnem telesu in njegovi energijski mreži.

S spagiričnimi metodami se “rastlinska energija” okrepi in ekstrahira, da jo lahko uporabimo kot zdravilo. Ker so lahko vse kronične in ponavljajoče se bolezni povezane s pomanjkanjem energije, je pomembno razumeti razmerje med človekovim zdravjem in energetskim zdravljenjem. Primarne spagirične metode vključujejo ločevanje terapevtskih zelišč na njihove sestavne prvine: eterična olja ter v alkoholu in v vodi topne soli (elektroliti). Paracelzus je te tri prvine obravnaval kot tri filozofske principe oz. tria prima – žveplo, živo srebro in sol. To so duša, duh (tj. življenjska sila) in telo rastline. Prvi princip je aktiven in ognjen, drugi je sprejemajoč in tekoč, tretji pa nespremenljiv in trden.

Med destilacijo rastlina sprosti eterična olja (žveplo), medtem ko je alkohol (živo srebro) ekstrahiran s fermentacijo. Kalcinacija preostale rastline, ki ji sledi filtracija, pusti specifične vodotopne soli.

V skladu s spagiričnim motom: Solve et Coagula, et habebis magisterium (Raztapljaj in strjuj in imel boš znanje), se po ločitvi tria prima, trije principi, združijo v spagirično esenco. S postopkom ločevanja in čiščenja (raztapljaj) se subtilne sestavine rastline okrepijo in nato ponovno združijo (strjuj). Ta postopek poudarja pomen čiščenja tako snovi kot duše na poti hermetičnega vzpona iz nižje narave v višjo.

Naslednji pomemben del alkimističnega procesa je zajemanje prej omenjenega kozmičnega vpliva, z začenjanjem določene faze alkimističnega dela ob zanj ugodnih nebesnih priložnostih. Ta stopnja zahteva znanje astroloških ujemanj in doktrine podpisov ali božanskih pečatov. V tem zapletenem sistemu korespondenc so planeti označeni s kovinami, dnevi v tednu, zelišči in deli telesa. Veličina alkimije je v tem, da njena učenja niso rezultat suhoparnega intelektualnega znanja, temveč plod uporabnega znanja, ki lahko prinese oprijemljive rezultate. Glede na alkimistično geslo: moli in delaj (Ora et labora), nas zdravnik alkimist vabi na pot praktične filozofije ali filozofije življenja.

Avtor: Agostino Dominici

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij