Išči
Generic filters
foto pexels.com

Asane v jogi močno učinkujejo na um, psiho in vse čakre

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Asana je sanskrtska beseda, ki pomeni sed ali telesni položaj. Na splošno pa asana pomeni določen telesni položaj, v katerem se lahko dlje časa udobno in sproščeno zadržimo. Patandžali (Patanjali), ki je v 2. st. pr. n. št. zapisal jogijska načela in spoznanja v „Joga Sutrah“ (aforizmi, reki), je z besedo asana poimenoval samo položaj za meditacijo, telesne vaje pa joga vajam. V običajni jezikovni rabi oa naziv asana označuje tudi dinamične jogijske vaje.Številne asane so po vzorcu iz narave izpeljane iz naravnih gibov in položajev živali in so tako dobile tudi njihova imena, npr. mačka, srna, tiger, zajec itd. Z izvajanjem asan dosežemo blagodejne učinke, ki jih živali zaznavajo nagonsko in se v njih zadržujejo.Na primer, mardžari (mačka) preteguje telo in hrbtenico, bhudžangasana (kobra) odpravlja agresivnost in pomaga nevtralizirati negativna čustva, šašankasana (zajec) sprošča.Kot najvišji in kraljevski asani pa veljata Siršasana (stoja na glavi) in padmasana (lotos).Asane močno učinkujejo na mišice, sklepe, dihanje, srce, ožilje, živčni in limfni sistem, vse organe in žleze, tudi na um, psiho in čakre (energijska središča). To so psihosomatske vaje, ki krepijo celoten živčni sistem in usklajajo njegovo delovanje ter tako usklajajo in utrjujejo tudi psihično stanje vadečega. Z vadbo asan dosežemo spokojnost in duševni mir, sproščenost in občutek notranje svobode in miru.Telesna in mentalna sproščenost sta predpogoj za pravilno izvajanje vseh jogijskih vaj; kajti šele, ko smo sproščeni, se lahko učinki asan popolnoma razvijejo.Pri izvajanju asan ima zelo pomembno vlogo tudi dihanje. Ko je dihanje usklajeno z gibanjem, je izvajanje vaj skladno; dihanje je poglobljeno, krvni obtok in presnova sta pospešena.S pomočjo dihanja lahko v veliki meri izboljšamo sproščenost mišic, tako da se osredotočimo na dele telesa kjer čutimo napetost in jih z vsakim izdihom zavestno sprostimo.Večina ljudi diha površno in plitvo. Počasnejše, poglobljeno dihanje izboljšuje prekrvavljenost telesa, delovanje živčnega sistema in povečuje telesno pripravljenost. Pravilno dihanje ni pomembno samo za naše dobro počutje, temveč tudi za ohranjanje psihičnega ravnovesja.

Razlike med asanami in telovadbo

Za razliko od večine telovadnih vaj, se asane izvajajo počasi in s polnim zavedanjem gibanja in dihanja. Ni pomembno število izvedenih asan, temveč kakovost njihovega izvajanja. Pred in med vadbo ter po njej se moramo zavestno telesno in duševno sprostiti.Smisel in cilj asan ni pretvarjanje nakopičene energije in napetosti v gibanje, temveč usklajeno delovanje telesa in duha, in sicer z zavestnim podoživljanjem telesnih in duševnih procesov kot tudi z osredotočanjem na gibanje in sproščanje.Asane nas ne utrudijo ali izčrpajo, temveč prav nasprotno, napolnijo nas z energijo, okrepijo in osvežijo.

Povzeto iz knjige Sistem joga v vsakdanjem življenju >>

Avtor Paramhans Swami Maheshwarananda je učenec in duhovni naslednik Paramhans Swami Madhavanande ter del ene najstarejših duhovnih linij s Himalaje, Om Sri Alakhpuriji Siddha Pith Parampara, svetih inkarnacij učiteljev. Že v svojih najstniških letih je začutil, da je smisel in prava radost življenja služenje vsem živim bitjem. Zato je posvetil svoje življenje lajšanju tegob človeštva s pomočjo joge.
Na voljo so tudi sledeče meditacije Paramhans Swami Maheshwaranande:
Joga nidra >>Meditacija – Čiščenje negativnih energij >>Meditacija na čakre: MULADHARA >>Meditacija samoanalize 1 >>Meditacija samoanalize 2 >>Meditacija za duhovni razvoj >>Tratak meditacija >>

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem