Brokolijevi polpeti na kvinoji

Brokolijevi polpeti na kvinoji

Ta recept se je porodil nekega dne v času nastajanja e-knjige. Kot vedno … takrat, ko se mi zdi, da nimam nič v hladilniku, naredim najbolj slastno preproste jedi. In tale ni nobena izjema. Seveda sem vse naredila in zmešala po občutku, tako da sem morala »vajo« kmalu ponoviti, da sem lahko zapisala količine za ta recept. A te naj bodo le vodilo, saj lahko z zamenjavo ali dodatkom kakšne sestavine pripraviš svojo slastno različico tudi ti. 🙂

Še več slastnih in čudovitih receptov najdeš v e-knjigi Hrana z(a) dušo. Več: tukaj

Za 1 osebo:
80 g kvinoje
3 rezine buče hokaido, narezane na manjše koščke
150 g brokolija
50 g kuhane čičerike in malo čičerikine vode
15 g ovsenih kosmičev
1 JŽ kvasnih kosmičev
1 JŽ sončničnih semen
sol
kurkuma
mleta sladka kumina
kajenski poper ali čili
listi svežega ali suhega koriandra
olivno olje

Priprava:
Pečico segreješ na 220 do 250°, ventilator v kombinaciji z obema greloma. Jaz dam kar na 250 z dodatno funkcijo žara.
Kvinojo dobro spereš, streseš v ponev, preliješ z 1,5-kratno količino vode, soliš in daš kuhat. Bučo narežeš na manjše koščke in dodaš h kvinoji. Kuhaš pokrito tako dolgo, da kvinoja popije vso vodo, buča pa se zmehča.
Medtem pripraviš maso za polpetke. Brokoli očistiš, narežeš in daš v multipraktik. Dodaš čičeriko, ovsene kosmiče, kvasne kosmiče, sončnična semena, sol, kurkumo, kumino in čili po okusu ter zmelješ v fino maso.
Poskusiš in po potrebi dodaš še začimbe, če ne, pa samo cca. 2 ČŽ vode od čičerike in 1 ČŽ olivnega olja in ponovno zmelješ. Masa naj bo ravno toliko vlažna, da ne razpada in jo lahko oblikuješ. Po potrebi dodaš še malo tekočine.

Roke si naoljiš in oblikuješ poljubno velike polpete. Če želiš, da so hitreje pečeni, narediš tanjše. Položiš jih na peki papir in pečeš tako dolgo, da so hrustljavo zapečeni.

Kvinojo z bučo serviraš na krožnik, pokapljaš z olivnim oljem in potreseš s koriandrom. Dodaš polpete in slastno, dišeče, hrustljavo kosilce je nared!

Avtor: Maja Šantl, povzeto iz e-knjige Hrana z(a) dušo. Več: TUKAJ

Deli to s prijateljem