Carlos Castaneda

Carlos Castaneda

Carlos Castaneda (1925 – 1998), ameriški pisatelj perujskega rodu velja za enega od začetnikov gibanja New Age. V zgodovini bo ostal zapisan zaradi del v katerih je popisoval mitične skrivnosti indijanskega šamana po imenu Don Juan Matus, katerega vajenec je bil. Njegovim naukom je sledilo na milijone ljudi po vsem svetu.
Napisal je dvanajst del in več akademskih člankov o svojih izkušnjah z Indijanci iz osrednje Mehike. Njegove knjige so prevedene v številne jezike, prodane so bile v milijonih izvodov.
Castaneda je leta 1973 doktoriral iz antropologije na kalifornijski univerzi v Los Angelesu. Don Juana naj bi srečal v zgodnjih 60-ih letih v Arizoni. Castanedova prva knjiga Učenje pri Don Juanu je ob izdaji leta 1968 postala uspešnica, kakor tudi več knjig – nadaljevanj, ki naj bi sledile njegovemu 12 let dolgemu vajeništvu.

Njegova dela in tudi Castaneda sam, ki se je redko pojavljal v javnosti, so bili dolga leta sporni. “Šamanovi” privrženci pravijo, da so Castanedine “čarovniške” knjige resnične ali vsaj pomembna filozofska dela in opisi praks, ki omogočajo širitev zavesti, kritiki pa trdijo, da gre za potegavščino ali vsaj leposlovje in ne empirično dokazljiva antropološka dela.

Castaneda je izginil iz javnega življenje leta 1973. Od takrat je živel v veliki hiši s »tremi čarovnicami« (Taisha Abelar, Florinda Donner-Grau in Carol Tiggs), ženskami, ki so prerezale njegove vezi z zunanjim svetom. Potem ko je leta 1998 umrl, so omenjene čarovnice in ljudje s katerimi je bil povezan v gibanju Cleargreen, ki je promoviralo transgresijo, izginili.

Knjige Carlos Castaned v Slovenščini

Tags:
Deli to s prijateljem