nedelja, 14 julija, 2024

V košarici ni izdelkov.

Simbolizem renesančnega slikarstva 7

Simbolizem renesančnega slikarstva

Renesansa. Že samo ime obdobja pomeni preporod. Ljudje se prebujajo iz zimskega sna. Človek ozavešča sebe kot svobodoumno bitje po stoletjih dogmatizma in bogaboječnosti.

V arhitekturi se je gradilo, kar se ni znalo od propada Rima. Ustvarjali so se kipi, ki so človeka postavljali ob bok Bogu. Slikarstvo je dobilo perspektivo. Ljudstvo se je množično opismenjevalo.

Vsak razcvet mora temeljiti na nekih vodilih, na nekih idejah. Od kod je hranilo jemal razvoj Firenc 15. stoletja, ki so bile srce renesančnega gibanja?

Seveda, v ozadju je bilo idejno, filozofsko gibanje. Pod pokroviteljstvom bogatih mecenov so se znova zbirala dela velikih pozabljenih modrecev antike, od Platona do Plotina, a tudi starejša dela in pa vzhodna književnost.

Ustanovila se je filozofska šola, kjer so se lahko mojstri umetniki tistega časa hranili, kjer so črpali navdih za svoje delo, mu dajali smer, vizijo. Prečiščeni, sveži pogledi na smisel in namen človeka in stvarstva so tako dobili svoje konkretne oblike na platnih, v kamnu, v poeziji.

Ideje, ki so želele prevetriti statičnost srednjeveške misli, so dobile svojo podobo v umetninah v obliki alegorij znova skozi like antične mitologije. Kaj so sporočale ljudem tistega časa? Nosijo sporočilo, ki je lahko vredno tudi za nas danes?

In nenazadnje – zamislimo se o veličini in smiselnosti takšne umetnosti, ki nosi bogato sporočilnost, ki prebuja človeka, ne le (čeprav tudi) skozi lepoto, ampak tudi skozi globoke filozofske ideje, ki jih upodablja!

KJE? Wolfova 8, Ljubljana

Udeležba na predavanju je brezplačna, prijava ni potrebna.

Datum

Jul 11 2024
Zaključen!

Ura

19:00 - 21:00

Več info

Več

Lokacija

Ljubljana
Ljubljana

Zadnji članki

Novi izdelki

Dobrodošel nazaj!

Prijavi se v svoj račun

Ustvari nov račun!

Izpolni obrazec za registracijo

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.