Ivitalis

Dojenček

Kolikokrat ste si že pred rojstvom zamišljali, kako prijetno bo sedeti z dojenčkom v naročju. Večina bodočih staršev tudi bolj opazi druge novopečene starše, ki se že sprehajajo z vozički. Da ne govorim o nakupih potrebne in malo manj potrebne opreme… In zdaj je vaš malček tu. Ko pogledate vašemu dojenčku v oči je videti polno sonca, žarenja, da zapoje srce…

Žal vse mamicam to ni dano. Vse bolj pogosto ženske doleti poporodna depresija, ki traja različno dolgo. Za poporodno depresijo je značilno, da se ženska slabo počuti, da je žalostna, pogosto joka, doživlja nemoč in močan strah, nima interesa niti za sebe, kaj šele za druge, težave s spanjem, v skrajnih primerih tudi občutek, da se ji bo zmešalo, da bo ušla, poškodovala sebe ali dojenčka.

V mojo terapevtsko ordinacijo je prišla mlada mamica po porodu drugega otroka. Opisala je, da je vsaka noč zanjo nova in strašnejša nočna mora, ker praktično ni zatisnila očesa. Glava je bila polna misli in zjutraj je vstajala psihično izmučena. Čez dan je bila brez energije. Vsakodnevna opravila je naredila, vendar brez kančka zadovoljstva. Svoje stanje je opisala kot da je robot. Začela je prihajati na individualne terapije, kjer sva najprej umirili njene misli. Doma je potem delala še vaje za dvig energije, za fizično telo (Prebudi najboljše v sebi). Po treh terapijah Z dotikom do zdravja je začela ponoči spati 6 ur. Počutila se je kot prerojeno. Srečali sva se še 3x, da sva stanje še izboljšali in utrdili dobro počutje. Njeno stanje se je tako hitro spremenilo tudi zato, ker je doma redno delala vaje.

Druga mlada mamica je imela prvega otroka. Čudovitega fantka. Vendar je bila mamica tako depresivna, da se je bala, da bo otroku in sebi kaj naredila. Večino časa jo je bilo zelo strah in je jokala. Ker je bila zelo depresivna, sva delali izključno na spremembi toka misli. Tudi doma je delala vaje, ki so umirjale čustva in misli (kratka vaja po metodi Z dotikom do zdravja je opisana v tem članku spodaj). Brez pomirjeval in antidepresivov se je v enem mesecu umirila. Vaje je redno izvajala še dva meseca. Z vsakim dnem je opažala kako je življenje lepše in lepše. Zdaj pride na terapijo 1-2x na leto. Ugotavljava, da ji je takrat uspelo odstraniti veliko starih nerazčiščenih zadev, ki jih je v preteklosti pometla »pod preprogo« in ki so zaradi hormonskega neravnovesja bruhnile na dan v obliki hude depresije.

Metoda Z dotikom do zdravja

Nov družinski član vsekakor prinese v družino precej sprememb: nove družinske vloge 'mama', 'oče', 'dedek', 'babica', nov urnik – občasno manj spanja, ritem hranjenja, ritem spanja, manj časa za druženje s prijatelji – več družinskih obveznosti, nova razporeditev vlog v družini, nova razdelitev hišnih opravil.

S pomočjo metode Z dotikom do zdravja se soočimo s spremembami in jih na miren način in z zaupanjem sprejmemo. In ko zagotovimo, da smo mirni, sebi, novorojencu in drugim družinskim članom zagotovimo imunsko odpornost, čustveno stabilnost in psihično ravnovesje. Kadar pa so spremembe že vplivale na posameznika, metoda Z dotikom do zdravja pomaga pri ustvarjanju poti iz težav v zdravje in ravnovesje. Metoda Z dotikom do zdravja zagotavlja posamezniku točno tisto kar potrebuje. Tudi premagovanje strahu pred porodom, strah pred bolnišnico in testi, strah pred novorojenčkom. Vse to zaokrožuje zdravje in zadovoljstvo mame in otroka.

Metodo »z dotikom do zdravja« (ang. Touch for Health) je razvil John Thie z namenom široki javnosti približati uporabnost kineziologije (vede o gibanju in mišicah). Metoda Z dotikom do zdravja se poučuje v več kot 100 državah. Najbolj znana strokovna šola, kjer se poučuje kineziologija – Z dotikom do zdravja, je International Kinesilogy College v Švici. Enostaven pristop in učinkovitost metode sta prispevala, da je metoda postala ena izmed najbolj pogosto (če ne najbolj) uporabljenih tehnik v kineziologiji.

Pri metodi Z dotikom do zdravja terapevt testira trdnost oziroma ohlapnost določenih skupin mišic. Vsaka skupina mišic je povezana z enim od energetskih tokov v telesu in s tem z določenim organom oziroma žlezo – mišica oslabi, če je energija v testiranem organu zmanjšana ali povečana. Telo klienta preko napetosti/ohlapnosti mišice govori o tem kaj ga izčrpava, kaj ga blokira, kaj krepi. Ker so v fizičnem telesu spravljene vse informacije, preko mišičnega testa pridemo do informacij, ki pomagajo opustiti tisto, kar mi nismo (kar ne izraža našega bistva), oziroma izkazati tisto, kar mi smo. S testiranjem napetosti mišic terapevt torej ugotovi vzrok problema.

Problemi mladih mam, kjer metoda Z dotikom do zdravja pomaga: strah, nervoza, Poporodna depresija, soočanje s problemi, čustvene težave, utrujenost, netoleranca na določeno hrano, splošno slabo počutje, zmanjšanje vitalnosti in znižanje energije, fizične bolečine in napetosti, bolečine v hrbtenici, nesproščenost, prehladi, neelastičnost kože, pomanjkanje mleka, prevelika telesna teža, težave z zdravjem.

Za odpravljanje problemov, neravnovesij, v metodi Z dotikom do zdravja uporabljamo različne tehnike. Ena izmed njih je tehnika 5 elementov. Pet elementov oziroma gibanje petih zvezd opisuje pojavnost narave: les, ogenj, zemlja, kovina in voda. Teorija petih elementov simbolizira univerzalni zakon neprestanega cikličnega gibanja, ustvarjanja in razkrajanja. Les simbolizira spomladanski čas, čas prebujanja in rojstva. Element ognja simbolizira zgodnje poletje in prinaša rast in razvoj, ki se v visokem poletju prevesita v zorenje, element zemlje. Kovina, jesen, simbolizira čas koncentracije in zgostitve, kot pripravo na zimo (element vode), obdobje mirovanja, ki v neskončnem naravnem ciklusu omogoča ponovno rojstvo tudi pri človeku. Kadar so elementi v neravnovesju (naredite test), se pojavijo težave lahko na fizičnem, čustvenem, duševnem nivoju. Z vajo, ki je opisana spodaj, uravnovesimo elemente, da si zagotovimo večjo čustveno stabilnost:

 1. Izbereš barvo, ki te najbolj pritegne. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. smeh)
 2. Pogledaš naslednjo barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. petje melodije).
 3. Pogledaš naslednjo barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. hlipanje).
 4. Pogledaš naslednjo barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. mrmranje).
 5. Pogledaš naslednjo barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. vriskanje).
 6. Pogledaš prvo barvo. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. smeh).
 7. Izpustiš eno barvo vmes in pogledaš barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. hlipanje).
 8. Izpustiš eno barvo vmes in pogledaš barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. vriskanje).
 9. Izpustiš eno barvo vmes in pogledaš barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. petje melodije).
 10. Izpustiš eno barvo vmes in pogledaš barvo, ki sledi urinemu kazalcu. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. mrmranje).
 11. Izpustiš eno barvo vmes in pogledaš prvo barvo. Gledaš barvo 1 min in ustvarjaš ustrezen zvok (npr. smeh).

z_dotikom_do_zdravja[1]

——-

VPRAŠALNIK

TEST ČUSTVENEGA RAVNOVESJA

Metoda Z dotikom do zdravja

Vsaki trditvi dodeli točke

+2: to sem jaz

+1: trditev me delno opiše

0 sem nevtralen/nevtralna

-1: trditev me opiše redko

-2: to nisem jaz

LES

Sem naravni iniciator.__________        

Počasni in površni ljudje me motijo._________          

Potrudim se, da dokažem, da je možno narediti.________            

Vedno nekaj delam.________              

Hočem biti med prvimi._________  

Težko pokažem ranljivost.________             

Svojo jezo kontroliram._________            

VODA

Rad se raziskujem._________     

Imam močno željo po spolnosti.________         

Vedno iščem resnico.__________   

Izogibam se ljudem, ki so površinski.________       

Sem kreativen._________          

Sem samostojen.________          

Se zlahka koncentriram._________              

OGENJ

Sem karizmatičen.________           

V življenju iščem izpolnjenost.________    

Težko rečem NE.__________                 

Sem zelo senzibilen._________    

Sem spontan.________     

Hitro se pričnem dolgočasiti z običajnimi stvarmi._______            

Imam težave s spanjem.__________        

KOVINA

Sem oseba, ki ima rada red.________              

Pomembne so mi obletnice, srečanja, prazniki.________                              

Koža je suha._________                    

Sem čustveno bolj rezerviran.________                

Prebava je počasna.________                     

Imam prefinjen občutek za stvari._______                         

Raje sem sam._________               

ZEMLJA

Rad pomagam drugim._______                                

Sem dober pogajalec.________                  

Rad se razvajam.________                            

Idealiziram stvari in situacije._________                    

Sem lojalen._________                     

Načrtujem in se držim načrtov._________                               

V razmišljanju sem raje konzervativen._________                               


Če je pri enem elementu doseženo negativno število točk to nič ne pomeni, ker je pomembna relacija z ostalimi elementi. Element z najnižjim številom točk (pozitiven ali negativen) je dominanten. Največje število točk pove, katerega tipa osebe ste, najnižje število točk pomeni, kateri element je šibek. V metodi Z dotikom do zdravja elemente uravnovešamo po zgoraj navedeni tehniki. Uravnovešeni elementi prinesejo mir, sproščenost in zdravje.

Avtor: dr. Neja Zupan
www.bisernica.si

foto: freedigitalphotos.net

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !