Nenavadna energijska tokova

foto:Anthony Poynton, pixabay

VODILNI MERIDIAN, morje JANG meridianov IN
CENTRALNI MERIDIAN, morje JIN meridianov

Naše besede in naše misli so najmočnejša droga na svetu:

 1. imajo moč spremeniti zaznavanje, vedenje, prepričanje, delovanje itd.;
 2. lahko sprožijo močna čustva in občutke, pozitivne in negativne;
 3. imajo moč ozdraviti ali uničiti;
 4. dajejo ugodje ali neugodje;
 5. spodbujajo halucinacije ali pa vizije;
 6. zastrupljajo ali pa prebujajo;
 7. povzročajo odvisnost in življenjsko ogroženost ali pa svobodno življenje.

Če se večkrat zalotite v negativnih mislih, v negativnem okolju, morda potrebujete antidepresive, pomirjevalne čaje, ali druge pomirjevalne dodatke… morda ne morete sedeti sami s seboj 5 minut v tišini in morata biti radio ali TV vedno vklopljena. Vas zanima, kako se lahko približate naravnemu zdravju? Ste morda kdaj raztreseni, ali pa sploh ne morete razmišljati, imate prazno glavo ali drhtite? Morda je celotno telo odrevenelo ali pa vas zbada, morda se trese – kot da bi se tresli znotraj? Vse to so znaki, da so misli vzdražene, lahko zavedno ali pa nezavedno. To pomeni, da se z nečim ne strinjate, da se ne počutite dobro, da ne razmišljate pozitivno, pa čeprav se to dogaja globoko v vaši podzavesti.

Po znanstvenih ugotovitvah ljudje v povprečju zavestno uporabljamo zgolj 3-7% možganov. Kaj se skriva v preostalih cca 90%? To je področje, ki je nezavedno. Če smo nezadovoljni, nesrečni, jezni, živčni, žalostni, užaljeni, nesamozavestni, ošabni, naduti, nemirni, prestrašeni, neprožni za spremembe… nam ta stanja kažejo, da je teh 90% napolnjenih z negativnimi mislimi in mislimi, ki nam ne služijo več.

Kvaliteta energije v Centralnem in Vodilnem meridianu se kaže z našim naravnim zadovoljstvom z življenjem, z notranjim mirom, z veseljem, z navdušenjem, s pripravljenostjo na spremembe, z zdravjem v splošnem pomenu.

Težave in izzive povezane s Centralnim in Vodilnim meridianom lahko preprečimo, ko jih zaznamo že v njenih razvojnih fazah oz. še bolje, ko delujemo preventivno z energijo. Energijo lahko dvignemo z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignemo energijo Centralnega in Vodilnega meridiana, je pomembno, da energijo vsakodnevno obnavljamo tako, da dovajamo energijo. Energija je temeljna nevidna hrana s katero osvežujemo vse funkcije telesa. Telo brez energije ne deluje. Če v telesu ni energije, telesa ne oživi nobena hrana, voda, zdravila, niti dodatki, operativni posegi. Zato je pomembno, da v telesu vzdržujemo visok nivo energije.

ZDRAVA CENTRALNI in VODILNI meridian – DRUŽINSKA HARMONIJA

Centralni in vodilni meridian – simbol delovanja v skupno dobro

CENTRALNI in VODILNI MERIDIAN V SVOJEM OBILJU

Centralni in vodilni meridian sta povezana s celotnim živčnim sistemom po telesu, hrbtenici in v možganih. Živci uravnavajo delovanje vseh telesnih organov, vzdržujejo stabilno notranje okolje, se odzivajo na spremembe, sprožajo prilagoditve. Živčevje je nekakšno elektrokemično komunikacijsko omrežje, ki omogoča delovanje telesa kot celote v dinamičnem okolju. Sporočila se po telesu prenašajo po živčnih celicah iz ene vzdražne celice v drugo. Tako sporočila v izjemno hitrem času pridejo od možganov tudi do zadnje celice na mezincu na nogi. Živčevje je pri človeku tudi sedež višjih dejavnosti kot so zavest, čustvovanje, spomin, mišljenje.

Centralni in Vodilni meridian sta dva kraka istega energijskega toka, ki ohranja ravnovesje med ognjem in vodo v telesu ter preko živčevja povezuje spolne organe z ledvicami, srcem in možgani. Vsi ostali energijski tokovi se napajajo z energijo Centralnega in Vodilnega meridiana, zato ju imenujemo tudi morje. Oba meridiana spadata v skupino čudežnih energijskih tokov, ker s svojo energijo napajata tisti del telesa, ki energijo potrebuje. Čudežna sta tudi zato, ker s svojimi mislimi lahko takoj vplivamo na povečanje ali zmanjšanje energije v obeh meridianih, saj sta se razvila skupaj z živčnim sistemom, zato preko živčnega sistema delujeta na celoto. Če naš živčni sistem deluje dobro, bodo vsi deli telesa dobivali prave informacije. Torej, če mislimo pozitivno, potem bo naš živčni sistem deloval dobro in obratno. In če bo naš živčni sistem dobro deloval, bo dobro delovalo celo telo in imunski sistem.

Stabilna energija v morju Centralnega in Vodilnega meridiana – rezervoarju Qi energije prinaša energijsko stabilnost v telesu, čustvih in mislih. Kadar energije primanjkuje, jo dobimo iz tega rezervoarja, kadar jo je preveč, se shrani v tem rezervoarju. Zato kadarkoli se pojavijo težave, kitajski tradicionalni zdravniki najprej svetujejo odstraniti blokade v meridianih (energijskih kanalih) in napolniti rezervarje energije, da bomo imeli od nekje črpati. Najpomembnejša meridiana sta Centralni in Vodilni meridian.

Oba meridiana se imenujeta čudežna, ker sta kanal za razporeditev vitalne energije, ki je bila vsakemu dana ob začetku življenja. Nekateri poročajo, da »kadar ni delovalo čisto nič več, so okrepili centralni in vodilni meridian« in stanje se je izboljšalo.

CENTRALNI MERIDIAN

Centralni meridian je bolj povezan z žensko energijo, energijo JIN. Karakteristika energije je voda, tok, smer, prožnost, hlad, vztrajnost, hranljivost, odgovornost… Stabilna energija je zato povezana z intuicijo in dobro delujočim zaznavnim/čutnim sistemom.

Energija teče preko trebušne votline in prsnega koša do spodnje ustnice. Ti deli telesa so vključeni v prehranjevanje, zato se stabilna energija v centralnem meridianu kaže z občutkom zadovoljstva in pomirjenosti.

Hladna energija vode omogoča očiščenje (purifikacijo). V čisti rodovitni zemlji lahko začne rasti novo in voda je simbol vseh začetkov: rojstva otroka, rojstva novih celic v telesu, začetki vseh ciklov v življenju (pri ženski vsakih 7 let, pri mošekm vsakih 8 let)… Ker je meridian povezan z vodo, je povezan tudi z razporeditvijo vode po celem telesu. Znak stabilne energije centralnega meridiana je ravno prav hidrirano in voljno telo, hormonsko ravnovesje, ravnovesje vseh tekočin in v tekočinah prisotnih snovi v telesu.

VODILNI MERIDIAN

Vodilni meridian je bolj povezan z moško energijo, energijo JANG. Karakteristika energije je ogenj, aktivnost, gibanje, napredek, razvoj, raziskave, vodenje, toplota, širjenje… Da je takšno delovanje možno in stabilno, je potrebna čustvena stabilnost in sposobnost upravljanja s svojimi čustvi. Ta kaže na dober pretok energije v vodilnem meridianu.

Energijski tok teče skozi hrbtenico navzgor. Hrbtenica predstavlja trdnost in varnost, zato se stabilna energija v vodilnem meridianu kaže z občutkom varnosti in trdnosti.

Ognjena energija zagotavlja toploto v telesu. Kadar nam je ravno prav toplo, pomeni, da je energija stabilna. Karakteristika te energije je tudi komunikacija z zunanjim svetom, zato je povezana z dihanjem in z izločanjem. Uravnoteženo izločanje (potenje, uriniranje, odvajanje blata, izdihovanje porabljenega zraka) je znak stabilne energije v vodilnem meridianu.

CENTRALNI in VODILNI MERIDIAN V TEŽAVAH

Centralni in vodilni meridian z vitalno energijo oskrbujeta 5 organov, ki se razvijejo najprej: možgani in hrbtenjača, kostni mozeg, jetra in žolčnik, kri in maternica. Kadarkoli imajo ti organi težavo, je najprej potrebno energijsko podpreti Centralni in Vodilni meridian.

Centralni meridian je povezan z vodo in zato z ledvicami. Vodilni meridian je povezan z ognjem in zato s srcem. Če imamo težave s temi organi, je prav tako potrebno podpreti oba meridiana in ju napolniti z zdravo energijo.

Ker predstavljata Centralni in Vodilni meridian žensko in moško polariteto v nas, nas neravnovesje med tema dvema poloma opozarja na blokade v obeh meridianih.

Ne samo fizične težave, negativna čustva in negativne misli vplivajo na kvaliteto energije v rezervoarju Jin in Jang energije. Oba meridiana sta povezana z živci in kadar ste živčni, z negativnimi mislimi in čustvi, se vaše stanje prenaša na vse ostale dele telesa. Obolenje pa se začne poznati vedno tam, kjer je telo našibkejše (v verigi vedno poči najšibkejši člen).

MIŠICI, KI STA POVEZANI S CENTRALNIM in VODILNIM MERIDIANOM: nadgrebenčna mišica in velika okrogla mišica

CENTRALNI MERIDIAN

Nadgrebenčna mišica ima izhodišče na nadgrebenčni jamici lopatice in narastišče je na večji grčavini nadlaktnice. Mišica sodeluje pri odmiku in rotaciji roke. Zakrčenost mišice se kaže v otrdelosti ramena in otežena rotacija ramenskega obroča.

VODILNI MERIDIAN

Velika okrogla mišica je mišica ramenskega sklepa. Izvira iz spodnjega dela lateralnega roba lopatice, ter se narašča na medialno stran žleba nadlahtnice. Mišica sodeluje pri notranji rotaciji, dviganju iztegnjenega uda navzad in primikanju uda k trupu. Zakrčenost mišice se kaže v otrdelosti ramenskega obroča.

Načini uravnovešanja energije centralnega in vodilnega meridiana

Vaje za vodilni in centralni meridian imajo pomirjevalni učinek. Povečajo energijo in vplivajo na boljše počutje.

GIBANJE = ŽIVLJENJE

Neja Zupan

Najpomembnejša vaja, ki jo preventivno izvajamo vsak dan je »Jutranja kavica«. Tako jo imenujemo zato, ker nas kot kavica spodbudi v vsakdanji ritem (tisti, ki pijete kavo poznate učinek), harmonizira energije, postanemo bolj zbrani in osredotočeni ter spodbudi dotok energije iz rezervarjev v vse ostale energijske kanale/meridiane, da smo polni energije.

KREPITEV MIŠIC: velike okrogle mišice in nadgrebenčne mišice

Brez gibanja ni življenja. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo tudi vodilni meridian oziroma centralni meridian.

Velika okrogla mišicaVajabisernicahrbtna stran dlani počiva na ledvenem delu zadaj
komolce potisni nazaj kolikor je mogoče
v počasnem gibu komolce zasuči naprej

Nadgrebenčna mišica
roka je ravna, 30 stopinj odročena navzgor in v stran
dlan je obrnjena proti dimljam
roko premakni proti dimljam

Vajo za oba meridiana izvajamo večkrat na dan po nekaj minut.

Ustvarjanje čustvenega ravnovesja:

Ko hočemo dovesti energijo vodilnemu in centralnemu meridianu je pomembno, da ste sproščeni, da imate pozitivne misli. To pa lahko naredite le, če toku negativnih energij pustite, da stečejo iz vas. Vendar POZOR! Te negativne misli in negativna čustva nikakor ne »vrzite« drugemu človeku, kajti tako boste situacijo še poslabšali. Dobra vaja za spraznitev negativnega je pisanje. Pišite na liste, ki jih potem tudi zažgete. Pišite toliko časa, da se tok sprazni. Potem začnite misliti lepe stvari.

Če ne marate pisati, potem pojdite v gozd in ko ste sami, vse kar vas teži izrecite. Lahko vzamete v roko tudi že odrezano palico in poiščete že posekan hlod in si daste »duška« z udarci na hlod. Ko se umirite, občudujte naravo, napolnite se svežega zraka in napolnite svoje možgane s pozitivnimi mislimi in lepimi čustvi.

Če svojih čustev ne spoštujemo in jim ne damo prostora, da se izrazijo, potem nas zasužnijo in povzročajo blokade v pretoku energije. To pa posledično privede do pomanjkanja oziroma presežka energij v določenih organih in sčasoma do njihove okvare.

Hrana

Najbolj primerna hrana za ustvarjanje ravnovesja v obeh nenavadnih meridianih so super živila npr.: cvetni prah, ingver, kokos, alge, žafran, sladki koren, kurkuma, borovnice. Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in ekološko pridelana. Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z veseljem in mirom v srcu. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru. Za hrano se zahvalimo in si zamišljamo, da smo kralj/kraljica, ki mirno uživa pri obedu.

Zmanjšanje stresa v nenavadnih meridianih

Stres je posledica negativnih misli in negativnih čustev, ki vplivajo na živčni sistem ter preko le-tega ustvarjajo neravnovesje v celem telesu. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksnih točk:

 1. na levi in desni strani tik ob ušesu, kjer se vrhnji del ušesa stika z obrazom. TočkoVM-NV
  primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji.
 2. na fontaneli na vrhu glave (fontanela je dobro vidna pri dojenčkih, ker še ni zaraščena) in istočasno na izboklinah na čelu. Točko primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben CM-NVstol, ali pa smo kar v postelji.

Točke držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Korekcija drže telesa

Z obema mišicama so povezane bolečine v ramah, težave z dvigovanjem rok in težave z obračanjem rok. Da ojačamo mišico in sprostimo napetost v ramenskem obroču, je postopek naslednji:

 1. Potrebujemo nekoga da nam pomagaNL
 2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
 3. Pomočnik prime na čelu narisani točki (sredina čela): nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem leve na levi strani in s kazalcem in sredincem na desni strani
 4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj.
 5. Ponovimo 5x

Neželjena stanja

 1. Bolečina v hrbtenici
 2. Živčnost
 3. Bolečina med ramenskim obročem in vratom
 4. Bolečina v glavi
 5. Otopelost
 6. Brezvoljnost
 7. Neosredotočenost
 8. Utrujenost
 9. Negativno čustveno stanje
 10. Preveč negativnih misli

Zmanjšamo jih

 1. z močnim pritiskom med drugim in tretjim rebrom tik nad bradavicamiNL-CV-VM
 2. z močnim pritiskom območja med ramenom in podpazduho do bradavice

Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3min. večkrat na dan.

 

Pri resnih in kroničnih težavah je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo vašo osebno (čustveno in mentalno) stabilnost, veselje in zadovoljstvo v življenju. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaš živčni sistem in zmanjša možnost obolenj.

iVitalis vadba ni samo krepitev mišic, je krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVitalis sprošča morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVitalis deluje izjemno sproščujoče. Vadeči se že tekom vadbe sprostijo, ter zasijejo, govorica telesa se sprosti. Po končani vadbi, vadeči začutijo energijsko pretočnost skozi telo. Imajo več energije za delo. iVitalis je namensko usmerjena, to pomeni, da se izvajajo vaje za Dvig energije, Sproščanje stresa; za dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; za dvig imunskega sistema; ter ne nazadnje za povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse te vaje najdete tudi v knjigi Prebudi najboljše v sebi in na DVDju Prebudi najboljše v sebi.

Avtor: dr. Neja Zupan

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: