Modrosti

Hočeš pomagati drugim, pa te napadejo

Vprašanje Radhanathu Svamiju:

Nekoč sem nekaj dobrih prijateljev prosil, naj nehajo kritizirati druge in preklinjati. »Bodite umirjeni,« sem jih prosil. Pa so mi zabrusili: »Samo postavljaš se. Samo šopiriš se, nisi tak, kakršen si videti.« Tako so me napadli. Kaj bi moral narediti?

Odgovor Radhanatha Svamija:

Bolj ko bomo pristni, bolj bodo to ljudje zares opazili. Tako, da še naprej navdušeno deli veliki dar, ki si ga dobil. To je čudovito. In morda te bodo kritizirali. Ampak to ni pomembno. Kritizirali te bodo, ne glede na to, kaj delaš. Zato ni razloga, da ne bi počel prave stvari.

Neka zgodba govori o moškem, ki je imel mulo. Sam jo je jezdil, njegov sin pa je hodil zraven. In ljudje so ga kritizirali: »Zakaj tale jezdi mulo, njegov sin pa mora pešačiti?« Zato je sina posadil na mulo in sam hodil zraven. Potem pa so ljudje rekli: »Zakaj sin jezdi mulo, oče pa mora pešačiti?« Nato sta se oba spravila na mulo in ljudje so bili ogorčeni: »Zakaj sta tadva tako kruta, da tako obremenjujeta žival?« Ko sta prišla v mesto, pa sta oba hodila ob muli. In ljudje so se spraševali: »Zakaj sta tadva tako neumna, da pešačita, če imata mulo?«

Neki veliki državnik je rekel: »Lahko ugodiš nekaterim za nekaj časa, nikoli pa ne vsem za ves čas.«

Če pa ugodimo Bogu, je naše življenje popolno. Zato bi morali zavzeto početi pravo stvar s pravim namenom. Potem naj ljudje govorijo, kar hočejo, mi pa bomo vedeli, da je Bog v našem srcu zadovoljen. In bolj ko bomo pristni, bolj bodo drugi to opazili in bolj bomo lahko vplivali nanje.

Radhanath Svami, avtor knjige Pot domov

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Sorodne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !