Homeopatija in stres

Stres je odziv posameznika oziroma njegovega telesa na zunanje dražljaje. 

Do določene mere je stres koristen, ker ohranja naše telo in duh vitalna – v tem primeru govorimo o evstresu, ki ga lahko obvladujemo z kakovostnim počitkom in da pazimo, da med delom ne prekoračimo osebne meje stresne obremenitve.

Če pa stresa ne moremo obvladovati na ta način in obstajajo tudi zunanje okoliščine, ki se jim ne moremo izogniti (npr. močan hrup), se evstres spremeni v distres, ki načne naše rezerve in se zato počutimo izčrpane, utrujene.. V skrajnem slučaju pa lahko celo telesno zbolimo.

Kako sicer iz vrtinca preobremenjenosti? Dobro je, da si vsaj konec tedna privoščimo majhne razvade, da se telesno dovolj gibljemo in da prosti čas izkoristimo za to, da si napolnimo notranje baterije. Predvsem (ženskam) pa svetujem, da se vsaj včasih naučite reči besedo »NE«.

Kako si pri občutkih stresa lahko sami pomagamo s homeopatskimi zdravili za domačo uporabo? Glede na posameznikove simptome stresa lahko pridejo v poštev naslednja homeopatska zdravila:

ARNICA – preutrujenost, bolečine in občutek ohromelosti; občutek imamo, da nas boli vsak dotik; občutimo nemir, ne moremo spati

GELSEMIUM – utrujenost, izčrpanost, topa omamljenost; težko mislimo in govorimo

SILICEA – pretirana občutljivost, strah pred neuspehom, pozabljivost, razstresenost.

ACONITUM – če gre za nenadne napade strahu z občutki panike; če imamo občutke utesnjenosti, nočne more, razbijanje srca. Preobčutljivost za bolečino, zvok, svetlobo in vonjave.

ARGENTUM NITRICUM – če vas je strah predstavitev, izpitov. Poleg tega je možen strah pred boleznijo, izgubo službe.. itd. Čutite bolečine v želodcu, razbijanje srca, ste živčni, imate občutek nesposobnosti in se počutite preobremenjene.

HYPERICUM – če se počutimo brezvoljne, naveličane vsega; če nas muči občutek krivde.

IGNATIA – če pogosto jočemo in se nam spreminja razpoloženje; če nas muči nespečnost in se tudi nasploh počutimo nesrečni. Možna je tudi izguba apetita.

NATRIUM MURIATICUM – če se zapiramo vase in bežimo v samoto; če pogosto jočemo

NUX VOMICA – razdražljivost, jeza, nestrpnost, vzkipljivost, ljubosumnost; občutljivost za hrup, vonje, svetlobo. Težave se poslabšajo zjutraj.

CHAMOMILLA – značilni so izbruhi jeze in togote, skrajno ste razdraženi, nemirni, zajedljivi. Preobčutljivi ste za bolečino.

To je seveda samo nekaj homeopatskih zdravil, ki so lahko v pomoč, obstajajo pa še številna druga. Vedno pa je potrebno gledati posameznika in njegov odziv na stresne okoliščine.

Avtor: Mojca Fabjan
www.amedea.si

foto: mental-health-disorders.org

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: