Išči
Generic filters
foto pixabay.com

Jay Shetty: Hvaležnost je najmočnejša droga na svetu

Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Hvaležnost je dobra za vas

Težko je verjeti, da ima hvaležnost dejansko izmerljive koristi, vendar za to obstajajo znanstveni dokazi. Hvaležnost dokazano vpliva na boljše duševno zdravje, samozavedanje, boljše odnose in močnejši občutek izpolnitve.

Poskusite: pišite dnevnik hvaležnosti

Vsak večer pet minut namenite zapisovanju stvari, za katere ste hvaležni. Želite izvesti svoj eksperiment? Teden dni, preden začnete pisati dnevnik, zapisujte koliko ur na noč ste spali. Naslednji teden pišite dnevnik hvaležnosti in vsako jutro ponovno zapišite, koliko ur ste tisto noč spali. Se je kaj spremenilo?

Hvaležnost in um

Kadar nas naš opičji um, ki širi negativnost, poskuša prepričati, da smo nesposobni in nevredni, mu razumnejši meniški um nasprotuje, ko nas spomni, da nam drugi ljudje namenjajo svoj čas, energijo in ljubezen. Za nas se trudijo. Hvaležnost za njihovo prijaznost je povezana z našo samopodobo, kajti če bi bili nevredni, bi to pomenilo, da nismo vredni njihove velikodušnosti do nas.Hvaležnost nam vedno pomaga premagati zagrenjenost in bolečino, ki ju vsi nosimo v sebi. Poskusite hkrati občutiti ljubosumje in hvaležnost. To si je težko predstavljati, kajne? Kadar čutite hvaležnost, ne morete čutiti ničesar drugega. Kadar občutimo hvaležnost, naši možgani sproščajo dopamin, zaradi česar se želimo tako počutiti vedno znova, in zato nam hvaležnost preide v navado.Hvaležnost ne koristi le umu, temveč tudi telesu. Toksična čustva, ki jih hvaležnost preprečuje, pripomorejo k širjenju vnetij, ki so predhodniki številnih kroničnih bolezni, tudi bolezni srca.

Vsakdanja hvaležnost

Če je hvaležnost blagodejna, to pomeni, da mora biti še več hvaležnosti še bolj blagodejno. Menihi poskušamo biti ves čas hvaležni za vse stvari.

Poskusite: VSAKODNEVNI PRAKSI HVALEŽNOSTI

Jutranja hvaležnost. Naj uganem: ko se zbudite, najprej preverite telefon. Morda se to zdi lahek, nenaporen način za prebujanje možganov, toda kot smo se že pogovarjali, s tem dneva ne začnemo dobro. Poskusite raje naslednje – vzelo vam bo zgolj minuto. Še v postelji si vzemite trenutek, da se obrnete na trebuh, sklenete dlani v molitvi in sklonite glavo. Ta trenutek izkoristite, da pomislite na karkoli dobrega v svojem življenju: na zrak in svetlobo, ki vas obdajata, ljudi, ki jih imate radi, kavo, ki vas čaka.Hvaležnost za hrano. Na svetu en človek od devetih nima dovolj hrane. To je skoraj osemsto milijonov ljudi. Izberite si en obrok v dnevu in se obvežite, da si boste vzeli trenutek, preden se ga lotite, da se boste zahvalili za hrano. Navdih lahko poiščete v molitvah ameriških domorodcev ali si izmislite svojo. Če imate družino, naj se vsakič zahvali drug družinski član.Hvaležnost je mati vseh pozitivnih lastnosti. Tako kot mati rodi otroka, hvaležnost rodi vse druge pozitivne značajske lastnosti – sočutje, vztrajnost, samozavest, strast – ki nam pomagajo najti namen in se povezati z drugimi ljudmi.

Jay Shetty, povzeto iz knjige Mislite kot menih >>

 
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

Izpostavljena storitev

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Referendum za pitno vodo

Referendum za pitno vodo

Sporočilo akaških zapisov 15. 5. 2021

Sporočilo akaških zapisov 15. 5. 2021

Numerološka napoved 15. 5. 2021

Numerološka napoved 15. 5. 2021

Numerološka napoved 17. – 23. 5. 2021: Čas je za nove povezave

Numerološka napoved 17. – 23. 5. 2021: Čas je za nove povezave

Sporočilo ob koncu tedna, 14. 5. 2021: Poslušajte svoje srce

Sporočilo ob koncu tedna, 14. 5. 2021: Poslušajte svoje srce

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem