Djotiš

Jupiter – Guru

Guru – veliki učitelj, modrec, ne »thinker« temveč »knower«, ljubitelj Milosti, ki jo v našo realnost vnaša preko ritualov, ceremonij in čaščenj. Guru stoji za principi širjenja, povečevanja, razraščanja tako materialnih virov kot duhovnih dimenzij.

Je topel in vlažen, v polni moči svojih zrelih let.
Dobrosrčni Guru nas usmerja in vodi po poteh, kjer se učimo pravilnega življenja, ki je v sozvočju z naravnimi zakoni. Guru nas vodi v duhovne vode in nam prinaša srečo, radost, odpira nas družbenosti, humanosti in dobrodelnosti.
S seboj prinaša razvit občutek za resnico in nas obdari z razsodnostjo.

Mahariši Parašara opiše Guruja takole:
Guru ima težko telo z veliki okončinami, ima rjavo-rumene lase in oči. Je flegmatičen (ustreza kapha tipu), inteligenten in obdarjen z globoko modrostjo. Je minister v planetarnem kabinetu.

Novejši teksti navajajo njegovo vladavino bank, sodišč, izobraževalnih institucij, političnih zborovanj, dobrodelnih institucij, finančnih institucij in borz, oltarjev, samostanov.
Guruju pripada rumeni safir, njegov dan je četrtek.

Modrost, radost in duhovnost
Guru označuje našo dharmo, naš notranji zakon, ki predstavlja naš razvoj in našo lastno uresničitev. Hoja pod Gurujevim principom je hoja za svetlobo resnice, ki se naj bi odražala v sodnih, verskih in filozofskih krogih. Gre za duhovni in etični planet, ki nas uči zavedanja obstoja in delovanja naravnih zakonov, ki prevevajo celotno Življenje. Odpira nas eni poti – poti Resnice, Dobrote in Srčnosti. Ko se uspemo odpreti tej poti, pritekajo te kvalitete tudi v naša življenja.

Guru je planet modrosti. Ne gre ga zamenjevati z inteligenco, ki temelji na sposobnosti vnašanja in pomnjenja informacij v naše ume – nad intelektom ima domeno Buddh. Pri Guruju ne gre za misleca, temveč za tistega ki ve. Gurujeva modrost vodi do spoznanja, da znanje, ki se nabira v ven usmerjenem umu, je iluzorno-varljivo-slepilno. Prepoznanje iluzije znanja o besedah in oblikah vodi k višjemu vedenju, k zavedanju obstoja in utripa vseobsegajoče Zavesti. Zato Guru uči in vodi od znanega k neznanemu, od razumljivega in javnega k skritemu in svetemu. V kolikor je možno, torej kolikor je posameznik odprt in prebujen, omogoča vpeljavo duhovne dimenzije v materialno življenje posameznika.

Čeprav označuje širjenje, rast, ekspanzijo tudi materialnega, ni usmerjen v bogastvo, temveč v dosego mirnega, stabilnega, harmoničnega uma. Vsaka njegova akcija izraža v sebi njegovo skrb za skupino kot celoto, za družbo kot celoto. Posameznik pod njegovim vplivom in delovanjem sicer širi in izboljšuje materialno plat svojega življenja (bogastvo, ugled, status, politična moč…), a se tu ne ustavi. Zaveda se, da ti cilji niso končni, zadostni in dokončni. Širi se z namenom prispevka k izboljšavi stanja širše skupnosti, gre za humanitarnost, za prispevke k širjenju in bujenju zavesti skupnosti, narodnosti, človečnosti. A tudi tu se ne ustavi – pri širjenju pod Gurujevim prinicipom gre za prizadevanje k napredku in evoluciji celotnega Univerzuma. Vse to je mogoče doseči s sledenjem in iskanjem Resnice ter s pravilno in usmerjeno Akcijo, s katerima se uresničuje volja Višjega Sebstva.
Medtem ko Buddh predstavlja naše karierno prizadevanje in kako uspešno se povezujemo z drugimi, predstavlja Guru našo težnjo po dosegu notranje polnosti, kjer uspemo najti tisto, kar nas notranje izpolnjuje in kar delamo z užitkom. Guru predstavlja našo duhovno poslanstvo. Da pa se kvalitete Guruja lahko izrazijo in zaživijo, je potreben tudi kvaliteten Buddh, ki zna to notranjo modrost v nas prenesti in predstaviti navzven.

Guru predstavlja našo kreativnost. Ob tem je potrebno poudariti, da ne predstavlja kreativnosti, ki se izraža skozi umetnost – to je domena Venere. Guru predstavlja tisto kreativnosti, ki rodi filozofe ter da moč ter sposobnost izražanja. Ker smo tudi v tej smeri kreativni, predstavlja Guru tudi naše otroke. Naš odnos z njimi, njihovo zdravje in naše dojemanje njih, vse to lahko razberemo preko našega rojstnega Guruja.

V družbeni mreži vlog in odnosov predstavlja Guru učitelje, mojstre, duhovnike, bankirje, svetovalce, pravnike, astrologe, naše starejše brate in sestre, otroke ter partnerja za žensko.

Pozitivne in negativne lastnosti Guruja

Pod pozitivno razpoloženim Gurujem znamo izraziti, živeti in doživljati srečo, radost, veselje, smo polni življenja in optimizma. Zna nas obdariti z bogastvom, obiljem, napredkom in uspehom. Radi se zadržujemo v skupinah, pa ne zato, da bi se na veliko predajali zabavi, temveč enostavno iz razloga, ker imamo radi ljudi, smo tolerantni, radi delimo, znamo prisluhniti in v ljudeh videti tisto več, tisto, kar je očem skrito. Ljudje se zaradi tega tudi obračajo na nas, uživajo v naši družbi in v naši besedi.
Dobro pozicioniran Guru nas dela dobrosrčne in velikodušne, strpne in predvsem zelo učene. Je pokazatelj dobre karme in ob njegovem »posredovanju« je za nas nekako normalno, da se nam za uresničitev želenih stvari in potreb ni potrebno kaj dosti truditi. Njegov dobrodelni vpliv se kaže tudi v primeru depresije in melanholije, saj se ne prepustimo njihovim globinam, temveč jih znamo obrniti v naše dobro, torej smo sposobni razumeti in sprevideti njihovo učenje.
Na višjih nivojih Guru predstavlja mojstra ter duhovnika, zato lahko v nas močno zbudi ljubezen za rituali, ceremonijami in iskanju Resnice. Željo imamo za študijem svetih knjig in spisov, blizu nam je globina manter.

Seveda pa se nad Gurujem izvajajo tudi za njega težki pritiski, kar se v naših življenjih lahko izraža preko prevelike samozavesti in samovšečnosti, v zapravljivosti in pretiranih užitkih, ki lahko vodijo tudi v odvisnosti in zasvojenosti. Kaj hitro lahko podležemo ljubosumnosti, škrtosti in nepoštenosti. Uživamo v lastni lenobi in v brezdelju. Velikokrat ne znamo biti pravilno razsodni, kar se zna izraziti v naši pristranskosti in netolerantnosti. Radi tudi pretiravamo. Lahko trpimo v slabih odnosih z našimi nadrejenimi, v nepričakovanih dogodkih, ki se za nas ne končajo najmilejše.
Preveč na ven usmerjeni Guru, nas kaj hitro naredi preveč materialistične ter zavedene v običajnih-večinskih prepričanjih. Lahko imamo težave pri učenju, v odnosu z otroki in partnerji.
Ker predstavlja naše zdravje, nam lahko zagodi s slabo vitalnostjo, šibkim imunskim sistemom, težavami z jetri in težave pri ohranjanju zdrave telesne teže.

Gurujevo življenjsko obdobje

Čas Gurujeve 16-letne življenjske periode je čas modrega zorenja ter življenjskega učenja. Prinese nam obilje in rast. Pod pozitivnim vplivi znamo razviti zaupanje v Življenje, lahko se odpremo želji sklenitve partnerske zveze in se razcvetimo v starševski vlogi.
Srečamo se lahko z za nas velikimi učitelji ali pa sami prepoznamo in prevzamemo vlogo svetovalca ali učitelja. Močno se nam razvijeta etična in moralna drža in vedenje. Vemo kaj je prav in kaj ne, kaj je pošteno in kaj ne.
Velika je verjetnost, da se odpremo tujini in širimo svoja obzorja v razkrivanju tujih kultur in njihovih običajev, da obiskujemo verska in duhovna mesta. Čisto možno je, da se odpravimo na kakšno romanje v daljne kraje.
V kolikor je pozicija Guruja v naši karti težka in celo negativna se znamo srečati z ljudmi, ki nas na naših poteh lahko zavedejo na stranska pota, saj smo sami v poziciji, ko je naša razločevalska razsodnost zamegljena. Težave se izrazijo v našem fizičnem zdravju, predvsem s splošno utrujenostjo in šibkostjo, s pogostimi prehladi, z obremenjenimi jetri, s težavami v predelu popka, z naglušnostjo ali na splošno z ušesnimi težavami. V skrajnem primeru se lahko težave stopnjujejo do razno raznih oblik astme, tromboze in tumorjev.

Izražanje preko telesa

Guru predstavlja maščevje, popek, jetra, boke, ušesa, grlo.
Ob njegovih aktivacijah v težjih predelih kozmičnih zapisov rad prinese težave z odpornostjo in vitalnostjo, težave z jetri, prekomerno težo, pogoste prehlade in kašelj, astmo, sladkorno bolezen, trombozo, ture in tumorje.
S svetlobo in ljubeznijo,
Barbara Kos
www.djotis-svetloba-na-poti.jimdo.com

foto: Nasa

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !